Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

47+32 zł za sztukę. Mam do wytaliowania 5 koszul, więc szukam raczej czegoś tańszego, jakiejś sprawdzonej krawcowej, może być z bazarku, tylko żeby ktoś potwierdził, że po taliowaniu nie będę musiał kupować nowych koszul :)

Daruj sobie bazarek jak polecają Ci sprawdzony zakład. Nie musisz wszystkich koszul naraz oddać. Kiedyś byłem u takiej krawcowej z bazarku i mało co koszula w koszu nie wylądowała.

30-35 zł to normalna cena; mniej szanujący się zakład bierze tylko od salonów, z którymi ma podpisaną umowę.

Albo chcesz tanio, albo dobrze - jak się boisz, to musisz dopłacić...

47 zł taliowanie po bokach + jeżeli ma zaszewki na plecach, to jeszcze 32 zł czyli razem 79 zł za jedną (!) koszulę. Chętnie usłyszę o sprawdzonym zakładzie, który weźmie 30-35 zł, ale nie 80...

Ja z kolei polecam właśnie bazar przy skrzyżowaniu ul. Rzymowskiego i Gotarda w Warszawie. Cena taliowania oraz zwężenia rękawów 25zł. Efekt za każdym razem bardzo dobry.

this :)

Nie chcę mi się wierzyć żeby samo taliowanie koszuli miało kosztować (nawet biorąc poprawkę na Warszawę) dużo więcej niż te 30-35 zł. Ja u swojej krawcowej w Zielonej płacę za to 15-20 zł. Oczywiście ze zwężaniem po bokach, zaszewki (jeżeli jest potrzeba je dodatkowo zastosować) mam w pakiecie ;).

Zaszewki wprawna krawcowa instaluje w kilka minut, widziałem akcję na żywo, czekając na koszulę, która nie była gotowa. Więc bez przesady z tym 32 zł - wg mnie 47 to musi być komplet (jeśli rękawy są zbyt szerokie, to oczywiście je też należy zwęzić).

Nie chcę mi się wierzyć żeby samo taliowanie koszuli miało kosztować (nawet biorąc poprawkę na Warszawę) dużo więcej niż te 30-35 zł. Ja u swojej krawcowej w Zielonej płacę za to 15-20 zł. Oczywiście ze zwężaniem po bokach, zaszewki (jeżeli jest potrzeba je dodatkowo zastosować) mam w pakiecie ;).

Jeżeli można wiedzieć na jakiej ulicy w Zielonej Górze, polecasz krawcową?

Na Lisowskiego 15. Tylko trzeba mieć dużo cierpliwości i z góry założyć, że podany termin odbioru będzie kilka razy przekładany - krawcowa obsługuje wiele sklepów (w tym min. Vistulę) i jest masakrycznie zawalona robotą. Na klientów z ulicy zwyczajnie nie ma czasu. Przykładowo dzisiaj idę odebrać (a przynajmniej mam nadzieję, że będą ;)) dwie koszule , które dałem jej do taliowania 2 tygodnie temu. A i nie ma żadnego stałego cennika - popatrzy na robotę i rzuca określoną kwotę. (łudzę się, że po czterech latach korzystania z jej usług dostaję przy okazji jakiś rabat ;))

Ja oddawałem swoje spodnie do wydłużenia na ulicy Jedności 13, czyli tuż za rogiem. Termin krótki 3-4 dni i zrobione tak jak trzeba. Więc polecam.

Dzięki, ale raczej nie będę zmieniał - do obsuw się już przyzwyczaiłem i w sumie lubię tą babkę - jakoś mam słabość do lekko zwichrowanych osób ;) 

Jak jest z rozmiarówką Mango? Czy można wierzyć tabelce rozmiarów? Jaka jest jakość (szczególnie interesują mnie marynarki)?

Jakość jest słaba, ale na wyprzedażach można zaryzykować. Np. ostatnio (w UK) widziałem fajne lniane koszule, pewnie jednosezonowe, ale po obniżce -50% ceny rozsądne. Z kolei żadna, ale to żadna marynarka nie zainteresowała mnie estetycznie, więc na ceny nawet nie spojrzałem.

Ja bym tam kupił tylko ubrania np. na wakacyjny wyjazd, takie które zakłada się na kilka tygodni w roku.

Co oznacza jedno sezonowe? Po roku się znudzą, zniszczą, zmaleją, znikną, z...?

Mam na myśli dwie rzeczy:

-ich jakość jest taka, że na pewno po ok. 20 założeniach (i 20 praniach w przypadku koszul) ich wygląd znacznie się pogorszy. Wszyscy wiemy, na czym polega pogarszanie się wyglądu ubrań - utrata koloru tkaniny, defasonowanie, mechacenie. Te ok. 20 założeń koresponduje moim zdaniem z jednym sezonem, ale to zależy od intensywności użytkowania.

-design większości ubrań z Mango jest "modowy", a nie ponadczasowy, istnieje więc ryzyko że po jednym sezonie nie będziesz już chciał ich nosić (np. mikrokołnierzyki, mikroklapy w marynarkach, niewielka długość). Takie ryzyko kupowania w sklepach "modowych", zwłaszcza tak masowych jak Mango. To też jeden z głównych powodów dla których namawiam do wybierania krojów ponadczasowych. Rozróżnienie tego, co modne od tego, co eleganckie, wymaga pewnego doświadczenia. Np. w zupełnie poważnym programie modowym we francuskiej telewizji usłyszeć można było, że obecnie kołnierzyki button down są niemodne :D Ja bym bardziej przejmował się rozmiarem kołnierzyka :D

Panowie jak wygląda rozmiarówka Barkerów (model Holmes) porównując do G&B Levet. Te drugie mam 44 i są lekko luźne (ale w granicach rozsądku) czy Barkery brać mniejsze większe czy takie same ? 

Miałem obie pary na nogach. G&B 44 ciut za luźne, lepsze byłyby 43. Natomiast Barker Holmes wziąłem 44,5, które się okazały dużo za duże. Niewiem czy 43 też by nie były za duże