Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, które to moje pytanie w tym wątku ;) Czy do jasnej, beżowej marynarki czarne spodnie będą rozsądnym wyborem? Buty również są czarne, więc granatowe spodnie raczej odpadają, ale może brązowe? Chwilowo mogę kombinować jedynie z czarnymi butami, bo brązowych monków dopiero szukam.

Czarne buty można łączyć z granatowymi spodniami? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :) zawsze wydawało mi się, że jedynie z brązowymi. Generalnie myślałem o czarnych spodniach i butach oraz brązowych dodatkach (skarpety, knit, poszetka - choć myślałem raczej o lnianej, białej) - ale czy to nie będzie za mało?

Szarych ciągle szukam, do września niestety nie znajdę czasu aby wybrać się do Gdańska na przymiarki u p. Stenki. Na razie na oku mam te http://sklep.vistula.pl/product-pol-12346-Spodnie-BENJAMIN-Vistula.html oraz http://sklep.vistula.pl/product-pol-2324652-Spodnie-METZ-Lantier.html ale obawiam się, że będą trochę zbyt jasne.

Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa podatków, cła itd przy zamówieniu wyrobów skórzanych  zAustralii? Specjalnie piszę wyrobów skórzanych bo kiedyś, coś mi się o uszy obiło, że te wyroby są dodatkowo opodatkowane i trzeba je gdzieś zgłaszać, czy cuś. Czy jesteście w stanie powiedzieć coś więcej?

Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa podatków, cła itd przy zamówieniu wyrobów skórzanych  zAustralii? Specjalnie piszę wyrobów skórzanych bo kiedyś, coś mi się o uszy obiło, że te wyroby są dodatkowo opodatkowane i trzeba je gdzieś zgłaszać, czy cuś. Czy jesteście w stanie powiedzieć coś więcej?

Nic nie trzeba zgłaszać, nie są dodatkowo opodatkowane, płacisz normalny VAT + parę złotych cła, jeśli mówimy o indywidualnym zakupie.

Proszę Pana, czy powinniśmy potraktować Pańską wypowiedź jako próbę obrazy Stowarzyszenia But w Butonierce i forumowiczów Klasycznej Męskiej Elegancji?

Stowarzyszenie na pewno się nie obrazi, za to Pan Burger jako forumowicz... tutaj nie podjął bym ryzyka. Może skończyć się na obrazie drugiego stopnia.

Oskarżonemu przysługuje prawo wyboru broni i dyktowanie warunków starcia. Subiektywnie oceniając dotychczasowe działania Pana Burgera na forum, obstawiam miecz gumowy, skonstruowany z dmuchanego balona.

Jak przedstawia się jakość polskich tkanin w porównaniu do „zagranicznych”? Zastanawiam się nad tkaninami z oferty Bielstyl, bo Scabal wydaje mi się zbyt drogi jak na pierwsze szycie. Szukam tkaniny na spodnie wiosenne oraz jesienno-zimowe (jodełka lub kratka „gun club”)

Jakość polskich tkanin przedstawia się bardzo mizernie, w stosunku do tkanin angielskich/włoskich. U nas nie ma "półek" jakościowych, jest towar.

Jedynym materiałem wartym rozważenia na polskim rynku, moim skromnym zdaniem, jest krepa smokingowa.

Niestety po za marketingiem i reklamą, pewną tradycją tkanin angielskich/włoskich cena oznacza jakość, tak też jest w tym przypadku.

Dziękuję za odpowiedź - tak niestety myślałem, a czy istnieje jakaś półka pośrednia pomiędzy polskim „towarem” a tkaninami wysokiej jakości jak np. Scabal? W zasadzie, nie wiem czy dobrze wyliczyłem ale za tkaninę Scabal na spodnie wychodzi minimum 350 zł, a z uwagi na to, że chciałbym wykonać od razu dwie pary to jednak koszt całkowity będzie dość spory. Chciałbym się zmieścić w kwocie 150-200 zł za tkaninę na jedną parę.

Dziękuję za odpowiedź - tak niestety myślałem, a czy istnieje jakaś półka pośrednia pomiędzy polskim „towarem” a tkaninami wysokiej jakości jak np. Scabal? W zasadzie, nie wiem czy dobrze wyliczyłem ale za tkaninę Scabal na spodnie wychodzi minimum 350 zł, a z uwagi na to, że chciałbym wykonać od razu dwie pary to jednak koszt całkowity będzie dość spory. Chciałbym się zmieścić w kwocie 150-200 zł za tkaninę na jedną parę.

Można próbować szukać końcówek w sklepach internetowych oraz tradycyjnych.