Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy warto myśleć o wypruciu/wycięciu części podszewki w bawełnianej marynarce (w lnianej zresztą też)? Oczywiście nie samodzielnie, zleciłbym to krawcowej. Zastanawiam się nad kupnem pewnej taniej i całkiem niebrzydkiej marynarki właśnie z bawełny z poliestrową podszewką. W tej cenie nawet z tym poliestrem mogę jakoś żyć, ale może da się coś z tym zrobić.

Google wskazało mi, że temat był kiedyś poruszany na forum, ale wskazany wątek był jakiś niekompletny, tak jakby brakowało czyichś komentarzy. 

Opublikowano

Zrobiłem tak w białej lnianej marynarce - wyciąłem własnoręcznie całą podszewkę (100% poliester), razem z rękawówką, ale marynarka zaczęła się pruć. Krawiec załamał ręce, ale wziął pieniądze i obszył. Oficjalnie marynarka nie ma ani grama podszewki, nawet przy kieszeniach. Jest superprzewiewna i supergniotliwa. Należy uważać przy zakładaniu, tzn. robić to ostrożnie, bo materiał się marszczy na rękawach i na plecach.

Jeśli krawiec/krawcowa będzie oponować przed taką operacją - wyciąć/wypruć samemu i dać do obszycia taką rozbebeszoną icon_twisted.gif

Opublikowano

Drodzy uzytkownicy forum,

To mój pierwszy post i pierwsze pytania dotyczące klasycznej mody męskiej. Od bardzo dawna interesuje się modą męską, czytam blogi czołowych znawców jak Szarmant, Mr Vintage, Tomasz Miler, itp. Mam do was kilka pytań:

1) Co sądzicie o ubraniach takich marek jak Charles Tyrwhitt www.ctshirts.co.uk  oraz Boggi www.boggi.it ?

2) Czy w Polsce można gdzies dostać kosmetyki i akcesoria do golenia marki DR HARRIS www.drharris.co.uk ?

Opublikowano

Panowie, czy poły (?) żakietu mają "normowaną" długość? W czym rzecz - przymierzałem dzisiaj żakiet - i mimo, że rozmiarowo był dobry (barki, w klatce, etc), to poły z tyłu wchodziły mi mocno na łydki. Nie jestem wysoki (176 cm) i wyglądałem na jeszcze niższego niż w rzeczywistości. Zastanawiam się, czy mój wzrost po prostu dyskwalifikuje taki strój, czy powinienem mieć inaczej skrojone poły ?

Opublikowano

Przymierzałem wczoraj garnitur z wełny z domieszką kaszmiru (5%), podszewka 100% wiskoza. Niestety nie było więcej informacji na metce. Materiał wydawał się w miarę przewiewny.

Czy taki skład nadaje się na obecną porę roku?

Opublikowano

Mam pytanie w kwestii przeróbek krawieckich i pośrednio też zakupów na odległość. 

Wg wymiarów podanych w treści aukcji marynarka zdaje się mieć dobrą szerokość w ramionach (taką, jak te, które mi pasują), ale jest z 3-4 cm za szeroka między pachami (względem mojej najlepiej dobranej). Można liczyć na dobre zwężenie? Moja krawcowa doskonale wykonuje tego typu przeróbki na koszulach, w marynarkach póki co tylko skracała mi rękawy (od dołu).

Opublikowano

Panowie,

Właśnie odebrałem mój pierwszy garnitur bespoke. Jestem dość zadowolony z dopasowania, szczególne, że był szyty u budżetowego krawca i cena całości wyszła porównywalna do garnituru z wieszaka. Niedogadanie szczegółów doprowadziło do jednego elementu, który nie do końca mi się podoba. Mianowicie tyłu kołnierza. Jest uszyty na półokrągło i koszula z tyłu bardziej wystaje niż po bokach. Wszystkie moje dotychczasowe garnitury z wieszaka mają płaskie kołnierze z tyłu. Spotkaliście się z czymś takim wcześniej?

post-684-0-01375100-1370687075_thumb.jpg

Opublikowano

Może to zły wątek, ale oczekuję prostej, żołnierskiej odpowiedzi :)

Gordon Bros, Loake Shoemakers czy Bexley? Które w tej kategorii byście wybrali?

Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu tego dylematu :)

Mam tylko Loake z serii Shoemakers; jeśli do 300 zł z przesyłką, to mogą być, ale nie bierz skóry lakierowanej, brzydko pęka.