Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może ma CJ Cavendish lub henley? Kopyto 325.

Czy w odniesieniu do innych butów powinienem wziąć o 1/2 rozmiaru mniejsze?

W Chelsea 5, kopyto 335, noszę 10.

Bristol noszę też w rozmiarze 10, nie wiem jakie to kopyto.

Kupiłem kiedyś cottesmore, kopyto 341, w rozmiarze 10. Były nieco zbyt obszerne. Poszły na Vinted.

Kupiłem Grasmere, to samo kopyto 325, rozmiar 9,5 okazał się za mały. Także poszły na Vinted.

Mogę okazyjnie kupić Cavendishe w rozmiarze 10.

Bedą dobre czy nie? :)

10 godzin temu, m1chalczyk napisał:

Cześć. Wybieram się na zabawę sylwestrową, na której dress code to PRL. Koleżanka wpadła na pomysł, aby przebrać się za Jacka Kuronia. Jakie modele koszul dżinsowych polecacie pod taką stylizację? Z racji na budżet i tak pozostaje nam szukać na Vinted

Plus termos.

Kuroń wszędzie chodził z własnym termosem - pił niezwykle mocną herbatę (dla złośliwych - naprawdę herbatę).

• Like 1

• 2 weeks later...
11 minut temu, victordeleco2 napisał:

Jaki pasek i pasek zegarka założyć do butów burgundowych/cordovan (loafersy)? Czy odpowiedź jest oczywista i kazdy szanujacy się mężczyzna ma paski także i w tym kolorze? 😜

Ja mam pasek z cordovanu do zegarka. Paska do spodni nie noszę, ale właściwie nie da się kupić paska z jednego kawałka cordovanu, a zszyte tak średnio mi się podobają.

Godzinę temu, victordeleco2 napisał:

Czy odpowiedź jest oczywista

Tak i nie. Z jednej strony, przesadą byłaby pełna koordynacja (jak buty burgundowe, to pasek do zegarka też). Z drugiej, pełna dowolność też nie jest wskazana. Moim zdaniem spokojnie można mieć zegarek na pasku brązowym, a pewnie i czarny też wyglądałby OK, tylko trzeba pamiętać, że pasek paskowi nierówny, inaczej wygląda to w przypadku skóry w fakturą jak krokodyl, a inaczej jeżeli skóra jest bez faktury, matowa i ewentualnie jeszcze z przeszyciem.

• 2 weeks later...
W dniu 5.01.2026 o 14:37, victordeleco2 napisał:

Jaki pasek i pasek zegarka założyć do butów burgundowych/cordovan (loafersy)? Czy odpowiedź jest oczywista i kazdy szanujacy się mężczyzna ma paski także i w tym kolorze? 😜

Może taki?

https://sklep.secondhanddandy.pl/pl/p/Trafalgar-ciemnobordowy-skorzany-pasek-meski-wykonany-recznie-w-USA-r.-125/6066

Rozmiar ma taki, że na każdego prawie starczy, a skrócić łatwo.

3 godziny temu, kolor1 napisał:

Część.

Mam 5letnie+ Haixy Dakota z oderwanym bieżnikiem pod podeszwą na obcasie.
Próbowałem już naprawić butaprenem ale klej złapał tylko od strony bieżnika...

Czym to skleić?

Pozdr.
Marek

Pewnie nastąpiła hydroliza poliuretanu. Zazwyczaj pomaga tylko wymiana podeszwy.

• 2 weeks later...
4 minuty temu, Łukasz N. napisał:

A czym się objawia wygoda w takim przypadku, bo nie bardzo jestem w stanie to zrozumieć? Co to rozwiązanie daje czego zwykle wszycie rękawa nie powoduje po za tymi zmarszczeniami

Przy wszyciu koszulowym nie pociągasz całej marynarki, gdy ruszasz rękami. Spalla camica nie była celem, a sposobem radzenia sobie z dodatkowym materiałem - kroi się marynarkę w taki sposób, że rękaw jest szerszy niż otwór na niego, więc coś trzeba zrobić z naddatkiem. Stąd te marszczenia u góry.

Która tęgość w TLB w moim przypadku? Czarne Alan G 7, Brązowe Goya F 7,5. Na długość co ciekawe obie pary są identyczne. Zawsze myślałem, że na moje racice tylko G, ale już nie jestem taki pewny.

Obie pary są wygodne, natomiast brązowe z racji, że noszone wygodniejsze.

1b78ad91-19ee-42b2-8179-178ecd10178e.jpg

7ef0c400-c4c8-4994-bbae-bffe17df916d.jpg

3 minuty temu, Fermiol napisał:

Która tęgość w TLB w moim przypadku? Czarne Alan G 7, Brązowe Goya F 7,5. Na długość co ciekawe obie pary są identyczne. Zawsze myślałem, że na moje racice tylko G, ale już nie jestem taki pewny.

Obie pary są wygodne, natomiast brązowe z racji, że noszone wygodniejsze.

Brązowe oczywiście. W czarnych stajesz na ramie (welt).