Kyle Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Ja miałem taki plan z jednym swetrem, ale skonsultowałem z paniami, które zajmują się poprawkami dzianiny, i odradziły, bo efektu nie da się przewidzieć (zresztą moje tzw. doświadczenie życiowe to potwierdza - co więcej te co nie chciałem to się zwykle kurczyły, a to co bym chciał, żeby się lekko zbiegły, to twardo trzymały rozmiar). Finalnie dałem paniom do zmniejszenia (po bokach, na szczęście w ramionach był OK). 1 Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 15 minut temu, Kyle napisał: Ja miałem taki plan z jednym swetrem, ale skonsultowałem z paniami, które zajmują się poprawkami dzianiny, i odradziły, bo efektu nie da się przewidzieć (zresztą moje tzw. doświadczenie życiowe to potwierdza - co więcej te co nie chciałem to się zwykle kurczyły, a to co bym chciał, żeby się lekko zbiegły, to twardo trzymały rozmiar). Finalnie dałem paniom do zmniejszenia (po bokach, na szczęście w ramionach był OK). dziękuję, rozsądnie byłoby rzeczywiście oddać je do zmniejszenia - liczyłem że uda się jednak to obejść o samemu sprawnie wykombinować Cytuj
tryhp3 Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Zwężenie swetra po bokach to prosta i tania przeróbka. Cytuj
spenziak Opublikowano 27 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2025 Cześć, poszukuję garnituru na własny ślub. Obecnie mam granatowy garnitur z Vistuli, który swoją drogą ma 6 lat i nadal rozmiarowo leży nienajgorzej, natomiast zatracił już trochę świeżości. W związku z tym chciałbym kupić garnitur w kolorze szarym, który mógłbym potem wykorzystać w ewentualnych rozmowach o pracę i innych tego typu okazjach. Dobrze by było, gdyby cały zestaw zamknął się w 3000zł. Piszę o całym zestawie, ponieważ chciałbym aby był to garnitur trzyczęściowy (bardzo dobrze czuję się w kamizelce, do granatowego garnituru mam szarą kamizelkę PoW ale do ślubnego wolałbym raczej ten sam kolor i materiał co sam garnitur). Ze wstępnych poszukiwań biorę pod uwagę: SuSu, Poszetka, Miler. Modele z SuSu, które mi się podobają to: SuSu_1 oraz SuSu_2. Jeszcze się nie mierzyłem ale mam raczej klasyczną budowę, 176cm wzrostu, 70kg, problemem może być ewentualnie dosyć wąska talia przy jednocześnie szerszych barkach. Jako, że nie ma kamizelki w tych zestawach, musiałbym robić custom made (nie wiem jak to ugryźć, czy lepiej byłoby zamówić RTW aby potwierdzić rozmiar i go zwrócić a potem zamówić custom made - na stronie jest napisane, że zwroty custom made muszą być poprzedzone kontaktem z serwisem). Do 3000 zmieściłbym się z kamizelką używając wełny tropikalnej (kod tkaniny: 595.401/4) - czy taki materiał nadaje się na ślub? Custom made oferuje też na przykład zmianę klap z otwartych na zamknięte, co również uważam jako plus. Garnitur Milera, o którym myślę to: Miler. W związku z Black Friday został on mocno przeceniony, co również czyni go atrakcyjnym. Jeśli chodzi o Poszetkę to mam na oku: Poszetka. Odcień szarości jest jednak tutaj jaśniejszy a cena wysoka. Właściwie podobny odcień i równie dobre parametry mogę znaleźć tutaj za połowę ceny: eGarnitur. Plan na ubiór jaki mam to: możliwie najbardziej klasyczny garnitur, czarne oxfordy, klasyczny krawat (jednolity granatowy lub bordowy?), biała poszetka. Element, który mógłby być mniej standardowy to koszula - mówiąc ściślej bardzo podoba mi się kołnierzyk pin collar. Proszę więc o poradę, który z garniturów warto rozważyć, jakie są ich zalety i wady, czy moja wizja jest w porządku, czy coś warto zmienić. Może warto wziąć pod uwagę inne garnitury? Cytuj
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2025 Miler to teraz chyba robi te garnitury na klejonce, więc tego bym skreślił. Z pozostałych wybierz, który wolisz. W kwestii dopasowania trudno coś powiedzieć- konieczne są przymiarki. Kamizelkę możesz rozważyć z innej tkaniny niż garnitur - jest mnóstwo ciekawych propozycji tego rodzaju, wystarczy poszperać w necie. W konsekwencji, w takim przypadku nie musisz zamawiać jej w tym samym miejscu,co garnituru. Bordowy krawat (tak samo jak np. zielony)na oficjalną okazję to aberracja, nie wiem, kto to wymyślił i teraz lansuje. Oficjalna okazja to stonowana kolorystyka - biała koszula, reszta granat lub szarość czarne buty. Po co wprowadzać wyraźnie odcinający się element kolorystyczny? To zaburzyłoby harmonię całości stroju. Moim zdaniem warto (ale nie jest to konieczne), żeby krawat wybrać w wersji bardziej uroczystej, np. srebrna grenadyna, żeby nie wyglądało, że poszło się w biurowy standard. Tylko zapewne wtedy ten krawat założysz raz w życiu, może kilka razy - to jest minus takiego rozwiązania. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 27 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2025 2 godziny temu, spenziak napisał: Do 3000 zmieściłbym się z kamizelką używając wełny tropikalnej (kod tkaniny: 595.401/4) - czy taki materiał nadaje się na ślub? Mam spodnie z 540.901-4, wełna 120s, materiał wygląda stosunkowo formalnie. Teraz nie podają "s" więc liczba będzie mniejsza. Cytuj
pablocito Opublikowano 27 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2025 Potrzebuję life hack na kurczenie Wiosną 25 kupiłem 2 fajne swetry Hackett na Zalando i wpadły na ten sezon do szafy. Niestety krytycznie na nie patrząc, są lekko za duże, a "oversize" dla mnie to nic wartego zainteresowania. Wobec powyższego, wpadłem na plan aby je wyprać, by się lekko skurczyły. Czy macie jakieś z tym doświadczenia? nie tylko przypadkowe, ale i świadome?Zrobiłem tak na próbę z dwoma swetrami od Thyrwitta: 100% merino (gruby, ciepły), drugi 90% wełna 10% kaszmir (też gruby i ciepły) . Były w rozmiarze M czyli realnie L (oni tak mają). Wyprałem w 60 stopniach i skurczyły się do M/S i są teraz idealne. Ale uwaga: Thyrwitt ma długie rękawy, które zawsze podwijam o długość ściągacza i po wspomnianym praniu już tego nie robię, więc jeżeli Twój sweter ma teraz dobre rękawy to po praniu będą za krótkie. 2 Cytuj
m1chalczyk Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 W dniu 27.11.2025 o 12:47, Kyle napisał: Miler to teraz chyba robi te garnitury na klejonce, więc tego bym skreślił. Z pozostałych wybierz, który wolisz. W kwestii dopasowania trudno coś powiedzieć- konieczne są przymiarki. Kamizelkę możesz rozważyć z innej tkaniny niż garnitur - jest mnóstwo ciekawych propozycji tego rodzaju, wystarczy poszperać w necie. W konsekwencji, w takim przypadku nie musisz zamawiać jej w tym samym miejscu,co garnituru. Bordowy krawat (tak samo jak np. zielony)na oficjalną okazję to aberracja, nie wiem, kto to wymyślił i teraz lansuje. Oficjalna okazja to stonowana kolorystyka - biała koszula, reszta granat lub szarość czarne buty. Po co wprowadzać wyraźnie odcinający się element kolorystyczny? To zaburzyłoby harmonię całości stroju. Moim zdaniem warto (ale nie jest to konieczne), żeby krawat wybrać w wersji bardziej uroczystej, np. srebrna grenadyna, żeby nie wyglądało, że poszło się w biurowy standard. Tylko zapewne wtedy ten krawat założysz raz w życiu, może kilka razy - to jest minus takiego rozwiązania. Zarówno srebrną, jak i złotą/szampańską grenadynę noszę na co dzień z powodzeniem w strojach koordynowanych oraz do różnych garniturów. Serdecznie polecam! Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 W dniu 27.11.2025 o 23:54, pablocito napisał: Zrobiłem tak na próbę z dwoma swetrami od Thyrwitta: 100% merino (gruby, ciepły), drugi 90% wełna 10% kaszmir (też gruby i ciepły) . Były w rozmiarze M czyli realnie L (oni tak mają). Wyprałem w 60 stopniach i skurczyły się do M/S i są teraz idealne. Ale uwaga: Thyrwitt ma długie rękawy, które zawsze podwijam o długość ściągacza i po wspomnianym praniu już tego nie robię, więc jeżeli Twój sweter ma teraz dobre rękawy to po praniu będą za krótkie. Dzięki, mam dokładnie tak samo jak u Ciebie, skład, rozmiar i długość rękawa do podwinięcia. Są 2 sztuki u mnie i chyba zaryzykuję testem Cytuj
Goodfella Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 Szanowni Panowie, Jaki kolor szelek wybrać do granatowego garnituru? Garnitur wełniany, "wieczorowy". Podświadomie myślę o kolorze białym, wydaje mi się bezpieczniejszy (to będzie mój pierwszy kontakt z szelkami od czasów przedszkolnych) niż granat, który jest moim typem nr 2. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj
lubo69 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 2 minuty temu, Goodfella napisał: Jaki kolor szelek Krótko: dowolny 1 Cytuj
Non Vid Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 3 minuty temu, Goodfella napisał: Szanowni Panowie, Jaki kolor szelek wybrać do granatowego garnituru? Garnitur wełniany, "wieczorowy". Podświadomie myślę o kolorze białym, wydaje mi się bezpieczniejszy (to będzie mój pierwszy kontakt z szelkami od czasów przedszkolnych) niż granat, który jest moim typem nr 2. Z góry dziękuję za pomoc! Czarne będą najbardziej formalne i na pewno się nie powstydzisz jeśli gdzieś się pokażą. Ciemnogranatowy będzie najbardziej harmonijny w komplecie ze spodniami i prawdopodobnie najbezpieczniejszy. Białe są OK, jeśli planujesz je nosić tylko i wyłącznie z białymi koszulami, plus nie boisz się ich poplamić. Jeśli chcesz wymyślnie dopasowywać, to szelki będące w innym odcieniu krawata też są spoko. Zwróciłbym uwagę na to, żeby końcówki były materiałowe, a nie skórzane — są łatwiejsze w użyciu i bardziej subtelne. I OCZYWIŚCIE (ale zakładam, że to wiesz), szelek używamy z guzikami w spodniach, nie nakładamy je zatrzaskami (te z zatrzaskami są bardzo casualowe). 1 Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Ja noszę białe, bo tylko białe koszule do garnituru wolę eksperymetować z dodatkami, krawat / poszetka . Cytuj
Kyle Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 23 godziny temu, Goodfella napisał: Szanowni Panowie, Jaki kolor szelek wybrać do granatowego garnituru? Garnitur wełniany, "wieczorowy". Podświadomie myślę o kolorze białym, wydaje mi się bezpieczniejszy (to będzie mój pierwszy kontakt z szelkami od czasów przedszkolnych) niż granat, który jest moim typem nr 2. Z góry dziękuję za pomoc! Jak mają być używane z garniturem jako codziennym (np do biura), to wszystko jedno. Teoretycznie nie powinno być ich widać (pod marynarką), w praktyce marynarkę często w biurze się zdejmuje, wtedy szelki widać i dobrze byłoby, żeby widać było jakąś koncepcję ich połączenia z całością outfitu (nie chodzi o jakieś ścisłe podporządkowanie kolorystyczne, tylko żeby to dobrze wyglądało, i pasowało też materiałowo, więc np. szelki w flaneli czy tweedu będą słabo wyglądać z garniturem z wełny czesankowej). Jeżeli w grę wchodzi okazja oficjalna/wieczorowa. to białe. Przy takiej okazji tym bardziej nie powinny być okazywane (nie zdejmujemy marynarki), ale jeśli już, to powinny się pokrywać kolorystycznie z koszulą (oczywiście białą), żeby jak najmniej rzucać się w oczy. 1 Cytuj
Dyjamentowski Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 On 12/1/2025 at 8:06 PM, Goodfella said: Szanowni Panowie, Jaki kolor szelek wybrać do granatowego garnituru? Garnitur wełniany, "wieczorowy". Podświadomie myślę o kolorze białym, wydaje mi się bezpieczniejszy (to będzie mój pierwszy kontakt z szelkami od czasów przedszkolnych) niż granat, który jest moim typem nr 2. Z góry dziękuję za pomoc! Do granatowego garnituru mam takie granatowe. Noszę pod kamizelką, więc to w sumie bez znaczenia, ale podoba mi się, że są też granatowe. Białe mam do smokingu i jakoś mi do garnituru nie podeszły. Natomiast garnitur też nie jest z wełny czesankowej. Cytuj
ravine Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 To zbyt małostkowa informacja żeby tworzyć oddzielny wątek, ale zauważyłem że Peter Christian w końcu zaczął wysyłać do Polski. Spodnie generalnie o kroju regular i z wysokim stanem (front rise ~33cm) z moleskinu, sztruksu, zwykłego twillu czy cavalry twillu. W zasadzie Peter Christian to chyba "tańszy Cordings" (nie używa np. Brisbane Moss, produkcja raczej w Azji), tylko o tyle lepszy, że podaje długość front rise w tabeli rozmiarów, czego Cordings czasami nie robi. Zaznaczę, że nigdy stamtąd nie kupowałem. Ostatnio właśnie odbiłem się przez brak wysyłki do Polski. Stary wątek na styleforum o marce 2 Cytuj
void Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 Od dawna miałem ochotę na ich spodnie. Poczekam aż pojawi się moja rozmiarówka 38/31-33 z wełnianego Cavalry Twill. Napiszę przy okazji - "Custom Leg Length" to pułapka. Nie dosyć że się dopłaca €20, to jeszcze tych spodni nie można oddać. Można przecież skracać z nogawek 31" i 33". Ostrzegają o tym. Dla domeny .eu mogliby tabelki rozmiarów zrobić w centymetrach. Poza spodniami to teraz widzę że tabela wymiarów to praktycznie nie istnieje. Dla koszul i chore coatów wcale, a dla marynarek mogę poznać tylko ich długość i rękaw. Wiesz skąd wysyłka i dokąd zwroty? Mają magazyn w UE? Cytuj
void Opublikowano 11 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2025 Zająłem się rejestracją na peterchristian.eu, a tam nie ma Polski w adresach i nie mogę sie zarejestrować Haha. Użyłem niemieckiego poprawnego adresu, by wygrać z rejestracją, a potem mogłem dodać polski i usunąć niemiecki. Ładny początek współpracy. Cytuj
lubo69 Opublikowano 11 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2025 Może ten Krystian jest tak samo legitny jak Christian Paul? Cytuj
sobol Opublikowano 12 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2025 https://herse.com/products/szary-plaszcz-welniany-ulster-w-jodle?variant=52211091046740 jakaś alternatywa? duży plus dla mnie ze mają wersję long. Cytuj
Jarek85 Opublikowano 12 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2025 23 minuty temu, sobol napisał: https://herse.com/products/szary-plaszcz-welniany-ulster-w-jodle?variant=52211091046740 jakaś alternatywa? duży plus dla mnie ze mają wersję long. Zack Roman: https://zackroman.com/plaszcz-meski-ulster Cytuj
Velahrn Opublikowano 12 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2025 6 godzin temu, sobol napisał: https://herse.com/products/szary-plaszcz-welniany-ulster-w-jodle?variant=52211091046740 jakaś alternatywa? duży plus dla mnie ze mają wersję long. https://thomasfarthing.co.uk/products/bawden-double-breasted-pure-wool-overcoat-faded-brown-barleycorn sensowna gramatura (790 gsm) i dobra długość 1 Cytuj
void Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Tym razem nie zamówię stamtąd, ale jestem ciekawy czy podają cenę końcową dla Polski, czy dopiero dochodzi do tego VAT? Cytuj
Jarek85 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 46 minut temu, void napisał: Tym razem nie zamówię stamtąd, ale jestem ciekawy czy podają cenę końcową dla Polski, czy dopiero dochodzi do tego VAT? SHIPMENTS OUTSIDE THE UK When visiting www.thomasfarthing.co.uk, the displayed currency and applicable tax rates are determined by your IP address. Customers located outside the UK will see prices that exclude UK VAT (currently 20% for UK customers). Cytuj
lubo69 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 W dodatku ów piękny, zimowy płaszcz nabywca otrzyma już pod koniec maja i będzie się nim mógł cieszyć nad polskim morzem, gdzie - jak wiadomo - zima panuje zasadniczo przez cały rok. Dla miłośników doznań mniej horyzontalnych pozostają wysokie góry; w takim tweedowym płaszczu można się poczuć niemal jak Sir Edmund Hillary. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi