Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to w końcu jest z tymi nielogowanymi "Bekslejami" z francuskiego ebaya? Jak z ich jakością?

Zapewne różnie, ale monki stanowczo odradzam. Zresztą niektóre z tych butów mają logo Bexley i może być tak, że te są identycznej jakości co właśnie Bexley.

Opublikowano

A jeśli do Ryłki i Ecco? :)

Ecco nie mam więc się nie wypowiadam.

Co do Ryłko to w moim odczuciu (abstrahując od wyglądu większości ich butów) stosują lepszej jakości skóry. A przynajmniej tak bym wnioskował po butach,  których używam na co dzień. (aktualnie mam 2 pary Ryłko i 3 pary Bexleyów).

Opublikowano

Bez szwu, na wysokości karczku się nie obejdzie, ale jest to możliwe.

To teraz pyt drugie: O ile da się skrócić rękawy koszuli? Chcę kupić kilka w Osovskim ale część których mnie interesuje jest w rozmiarze 188/194 z rękawem 72, a ja mam 77. Czy 5 cm to sporo i może to jakoś zaburzyć proporcje czy spowodować inne problemy przy przeróbkach? Najpradopodobniej w samym Osovskim poproszę o przeróbki.

Opublikowano

Jeśli kolega się nie pomylił i chodzi o skrócenie, to raczej nie ma ograniczeń - chyba, że będzie monogram (na końcu listwy z reguły), wtedy trzeba spruć. Kompetentny zakład skróci rękaw z przeniesieniem listwy, czyli rękaw wykończy identycznie, jak w oryginale.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

No to wychodzi, że nawet nie w ciągu 2 lat, a w ciągu kilku miesięcy usługa podrożała trzykrotnie.

To ciekawe, bo z tego co pamiętam (+ odebrałem krawat ze dwa miesiące temu) ceny są na w miarę stałym poziomie. Cena Capo mogła odnosić się do ceny z materiałem? Zresztą, powiem szczerze - jeżeli kosztuje stówę, to i tak jest w mojej ocenie warto.

Opublikowano

6269ba2dfefcf621med.jpg

Witam

Czy dla krawca odprucie tych guzików ( bez śladu )  skrócenie o 5cm i ponowne przyszycie to wielkie wyzwanie ?

Jak płace 25-35 zł to efekt jest masakrujący  :wacko: Odprute 3 guziki ciachnięte na wysokości 4'tego ponowne wszyscie guzików. Efekt ? Pierwsze guziki stercza na skraju mankietu. Dwóch krawców i 2 takie same efekty.

Teraz potrzebuje jakiegość pewnego krawca z możliwościa usługi ekspres.

edit: Chodzi o Warszawe

Opublikowano

6269ba2dfefcf621med.jpg

Witam

Czy dla krawca odprucie tych guzików ( bez śladu )  skrócenie o 5cm i ponowne przyszycie to wielkie wyzwanie ?

Jak płace 25-35 zł to efekt jest masakrujący  :wacko: Odprute 3 guziki ciachnięte na wysokości 4'tego ponowne wszyscie guzików. Efekt ? Pierwsze guziki stercza na skraju mankietu. Dwóch krawców i 2 takie same efekty.

Teraz potrzebuje jakiegość pewnego krawca z możliwościa usługi ekspres.

edit: Chodzi o Warszawe

Nie, to jest żaden problem, o ile zakład ma maszynę do obszywania imitacji dziurek. Jednak to, czy taka operacja zostawi ślad czy też nie, zależy od materiału - generalnie na bawełnie i lnie (oraz mieszankach) ślad po usuniętym szyciu zostanie. Pisałem o tym już kilka razy.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedź.

Jako że miałem mało czasu to poszedłem do swojego krawca, który tnie jak leci...

Sam odprułem guziki, a ta imitacja obszycia dziurek można spruć jednym ruchem tylko trzeba trafić w dobrą nitkę.

Wyszło 6 prób  na 8. Z pozostałymi była drobna zabawa.

Opublikowano

Moim zdaniem nie będzie to błędem, o ile płaszcz jest względnie dobrze dopasowany do Twojej sylwetki. Jeśli jest zbyt obszerny w talii to wiązanie pasa "z przodu" pomaga rozwiązać w pewnym stopniu taki problem. 

Opublikowano

Płaszcz jest, powiedzmy, staromodny. Prawie do kostek, mocno luźny w okolicy bioder. Na pewno sytuację lekko poprawi przeszycie guzików troszkę dalej. Samo użycie pasa przewiązując go tak jak powinno być, średnio pasuje mi wizualnie. Zaraz pewnie powiecie, że w takim razie nie trzeba było brać ale dostałem go za darmo. Wełna z kaszmirem w dobrym stanie więc żal było nie przyjąć. :)