Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie pamięć jak słonie.,,

Pani Wanda Fok:

Od ilu lat pracuje Pani jako krawcowa?

Od 1964 roku, kiedy to skończyłam czternaście lat i rozpoczęłam naukę pod okiem mistrza Mariana Suligi. Pierwszy  w życiu egzamin zdałam cztery lata później, mistrzowskie zaś odpowiednio:  z krawiectwa męskiego w 1979, a damskiego w 1994.

Opublikowano

Witam,

Chciałbym do tweedowej marynarki dodać łaty na łokciach. 

1) Czy to dobry pomysł ?

2) Myślałem, nad brązowymi, zamszowymi łatami. Jakie by najlepiej pasowały ?

3) Czy najlepiej kupić gotowe czy znaleźć materiał samemu ?

Dziękuje za wszelkie wskazówki. 

Opublikowano

Ja rozumiem łata na dołek strzelecki, ale na łokcie... ;)

1) O gustach się....

2) Moim zdaniem najlepiej skórzane w kolorze zbliżonym do materiału

3) Materiał dostaniesz bez problemu, naszyć też możesz spokojnie sam. Jeśli jesteś a-techniczny jak ja, każdy zakład krawiecki wykona taką usługę za niewielkie pieniądze.

Opublikowano

Można naszyć, np. w kolorze guzików. Ale czy skórzane to nie wiem, większość marynarek ma pseudo-skórę. Powodem może być albo pranie, albo wygoda (to, jak materiał łaty "pracuje" przy zginaniu rękawa)..

Opublikowano

Witam wszystkich!

poszukuję zamszowych chukka Massimo Dutti z kolekcji jesień zima 2012/2013 - czy istnieje możliwość ich zdobycia?

outlety, jakieś dziwne kanały zakupu ;) cokolwiek.

Będę wdzięczny za odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Czy w przypadku swetrów męskich istnieje coś takiego jak hierarchia formalności? Chodzi mi o sweter w serek oraz taki z tradycyjnym okrągłym dekoltem. Nie wiem czy w tym ostatnim wypadku dopuszczalne jest zakładanie do niego koszul. Mam wrażenie, że kołnierzyk jest jakiś taki ściśnięty, no i pojawia się odwieczny dylemat co począć z wyłogami - wyciągać na zewnątrz czy też nie? Jestem ciekaw Waszych opinii.