Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Efekt ciągnięcia spodni z tyłu jest przerysowany dlatego, że model sam robił sobie zdjęcia tyłem i stanął dość nienaturalnie. Natomiast owszem problem występuje. Może to być kwestia szerokości, ale zapewne również zbyt małego zamknięcia spodni pod pośladkach - wykonuje się to na szablonie najczęściej na sylwetkę o węższych biodrach oraz mniej rozwiniętych pośladkach. 

Kiedy popatrzyłem na zdjęcia myślałem, że są to spodnie noszone z 2-3 lata i len tak mocno się ponaciągał, a potem doczytałem, że bespoke. Coś poszło nie tak. Skoro krawiec lokalny, to może i najgorzej nie jest, ale są niedociągnięcia. Wydłużyłbym spodnie, spróbował poszerzyć nogawki, albo same uda albo do samego dołu. Ciekawe ile i czy krawiec pozostawił stosowny zapas, generalnie wskazany w lnianych rzeczach, aby szwy lepiej trzymały.

• Like 1

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, niestety zapas w nogawkach i udach nie jest zbyt duży (trochę większy jest jedynie z tyłu) i faktycznie już pierwsze pęknięcia na udach się pojawiły. Jeśli chodzi o tył, to mam jeszcze dwa zdjęcia, gdzie ten efekt już nie jest aż tak przerysowany. Co w takiej sytuacji radzicie zrobić, żeby doprowadzić je do jak najlepszego stanu? Powiedzieć krawcowi, żeby jak najbardziej je poszerzył?

3166F1A9-D393-4C32-A7AC-A9A39CA722C3.jpeg

428D8484-92B6-4B5F-9672-E2BE626AD126.jpeg

CCB4C9D2-572C-4FE1-906A-674F4059ED33.jpeg

502107D6-BDFA-4E31-8A76-494D69B73446.jpeg

72E3E1A7-5853-4929-84ED-8F68D3DA83EA.jpeg

2B9D8686-5323-4AAB-9B42-00FE556CD094.jpeg

Tak myślałem, że w pozycji naturalnej będzie lepiej, chociaż na ostatnim zdjęciu wyglądają, jakby ciągnęły od wewnątrz, więc tak, jakby były za ciasne. Zapas na szwach jest żaden - poszerzenie może skutkować sprawić, że tkanina się rozejdzie.

• 4 weeks later...

Cześć,

od dłuższego czasu szukam granatowego blezera i w końcu udało mi się znaleźć coś sensownego. Padło na blezer od Suitsupply w rozmiarze 46. Jednak, żeby nie było tak różowo to zauważyłem dwa problemy (moja postawa z pewnością nie pomaga):

1. Przede wszystkim lekko odstający kołnierz, szczególnie po bokach (mam nadzieję, że widać to na zdjęciach). Mam wrażenie, że jest to spowodowane szerokością barków i gdyby marynarka była o 1 cm węższa, to problem by zniknął lub był praktycznie niewidoczny (przynajmniej tak mi się wydaje). Wybór mniejszego rozmiaru (44) raczej nie wchodzi w grę, bo być może poprawię barki, ale cała reszta będzie o wiele gorsza.

2. Talia – wydaje mi się, że marynarka jest lekko za wąska w talii, choć nie jestem na 100% przekonany.

Oczywiście są to tylko moje laickie przypuszczenia, dlatego bardzo proszę o pomoc i fachowe doradztwo (na ile to możliwe po samych zdjęciach). Będę wdzięczy za wszelkie porady, oddać czy zostawić? Wymieniać na mniejszą? A być może co poprawić (tu będe zobowiązany za kontretne sugestie).

PS. Przepraszam za poświatę - chyba szwankuje mi aparat.

1.jpg

358677519_826739842049717_7431760509443748622_n.jpg

4.jpg

3.jpg

6.jpg

5.jpg

Jak na RTW, to b. ładne plecy (prawy rękaw mógłby być lepiej skrojony) i ładny przód. Kołnierz i rękaw (z boku) psują efekt, co rzeczywiście chyba jest spowodowane zbyt szerokimi ramionami marynarki (w stosunku do Twojej sylwetki). Możesz spróbować u krawca je zwęzić (niewiele się da, poza tym nie każdy się podejmie, a nawet jeśli, to efekt zazwyczaj jest niezadowalający - w najlepszym wypadku minimalnie zwęzi ramiona po obu stronach, w najgorszym spotęguje efekt ich niedopasowania). Nie wiem jak ta marynarka leży na Tobie w realu, ale na podstawie zdjęć zostawiłbym i nosił. Masz b. wąskie ramiona i z wieszaka i tak nic lepszego chyba nie znajdziesz, a to co jest moim zdaniem nie wygląda źle.

Cześć, 

@Gocławianin dziękuje za odzew. Twoja opinia odnośnie przodu i tyłu marynarki upewniła mnie tylko, że mój rozmiar to 46 i nie ma co kombinować z mniejszymi. W nawiązaniu do kołnierza, to otrzymałem też poradę, że można go skorygować zaszewką z tyłu kołnierza. Prawdę mówiąc nie wiem jak miałoby to wyglądać i czy moja krawcowa się tego podejmie. Być może ktoś mógłby coś więcej powiedzieć na ten temat - nadal mam możliwość odesłania marynarki (choć będzie mi szkoda).  

Jeśli chodzi o ramiona, to miałem możliwość przymierzyć marynarkę Susu z ramionami o 1 cm szerszymi i o dziwo, wydaje mi się, że lepiej leżała. Także już trochę zgłupiałem i w tym momencie jest mi już ciężko ocenić jakie wymiary ramion powinna mieć moja marynarka (42/43 (na zdjęciu)/44 cm) - a nie ukrywam, że byłaby to bardzo pomocna wiedza na przyszłość. Czy Twoim zdaniem marynarka na zdjęciach ma za szerokie ramiona? 

Ekspertem żadnym nie jestem, ale na patrząc po zdjęciach, wydaje się, ze marynarka jest odrobinę za duża w ramionach. Może to kwestia rodzaju wypełnienia ramion? Jaki to model Susu? Jeśli chodzi o talię, moim zdaniem jest ok, ewentualnie można spróbować zrobić "test wirtualnego guzika" o którym pisał na swoim blogu Jan Adamski https://janadamski.eu/2016/11/proporcje-marynarki/

Tak czy siak, jak na RTW leży naprawdę bardzo dobrze, nawet rękawy są dobrej długości.

@dragonekJest to Havana. Jak wyżej wspominałem, mierzyłem ostatnio inną Havanę z Susu, która była o 1 cm szersza w ramionach (niby ten sam rozmiar, a różnie to bywa z wymiarami) i okazało się, że całkiem dobrze leżała. Także ja już trochę zgłupiałem, bo czasami 1 cm mniej, a czasami o 1 cm więcej wygląda lepiej. Na szczęście mam możliwość przymierzenia rozmiaru 44, zobaczymy jak będzie leżał w ramionach (bo spodziewam się, że cała reszta będzie dużo gorsza).

Z kolei wrócę do mojego pytania odnośnie porady, którą otrzymałem w innym miejscu - mowa tu o zaszewce z tyłu kołnierza. Ktoś robił coś podobnego? Orientuje się jak to wygląda i czy w ogóle warto?

3 minuty temu, mosze napisał:

Rękawy do delikatnego skrócenia. Co do długości marynarki - w stosunku do rąk jak najbardziej ok, w stosunku do sylwetki ze zdjęcia nie da się ocenić.

Jest sens się bawić z rękawami, jeśli mają działające guziki? Jest chyba spore ryzyko spaprania takiej roboty przez lokalną krawcową.

1 godzinę temu, mgns napisał:

Jest sens się bawić z rękawami, jeśli mają działające guziki? Jest chyba spore ryzyko spaprania takiej roboty przez lokalną krawcową.

Trzeba sprawdzić z koszulą (z dopasowanym mankietem), SS ma zapas i skrócenie o 1-2 cm powinno być możliwe.

• Oceniam pozytywnie 1

2 godziny temu, Mily napisał:

@SzydlowskyJasne 😉. Swoją drogą będę wdzięczny też za Twoją opinie o talii i ramionach w przesłanej przeze mnie marynarce 🙂

Na pierwszy rzut oka za szerokie ramiona i odstający kołnierz , w talii wydaje się ok , ale to też kwestia preferencji . Ciężko tak na 100% stwierdzić oglądając zdjęcia .      Ja bym spróbował innego egzemplarza , być może nawet w tym samym rozmiarze . 

@Szydlowskydzięki za opinie. Abstrahując od odstającego kołnierza (wczoraj znowu robiłem przymiarki i nie wyglądało to tak źle jak na zdjęciach), to czy patrząc tylko na linie ramion, da się dostrzec, że są za szerokie czy raczej są ok/akceptowalne?

Zawsze mam problem z jednoznacznym stwierdzeniem czy linia ramion została zachowana 🫤. 

7 godzin temu, tryhp3 napisał:

@mgns to jest "Blue washington blazer" z Otrium len/wełna 50/50%?

Ja też zamówiłem ale zwróciłem. To jest ich super slim. Ma bardzo sztywną i grubą konstrukcję (sam materiał jest dosyć sztywny). Ja się w niej czułem jak w zbroi. Jak dla mnie mało formalna marynarka powinna mieć konstrukcję jak SuSu Havana. Ale komuś dosyć szczupłemu jak tobie może pasować. Mi też wydawała się przydługawa (zwłaszcza przód), rozmiar 106 na 190 cm osobniku. 

• Oceniam pozytywnie 1

1 minutę temu, tryhp3 napisał:

Ja też zamówiłem ale zwróciłem. To jest ich super slim. Ma bardzo sztywną i grubą konstrukcję (sam materiał jest dosyć sztywny). Ja się w niej czułem jak w zbroi. Jak dla mnie mało formalna marynarka powinna mieć konstrukcję jak SuSu Havana. Ale komuś dosyć szczupłemu jak tobie może pasować. Mi też wydawała się przyduługawa, rozmiar 106 na 190 cm osobniku. 

Według mnie to nie sama konstrukcja tylko gramatura mieszanki wełnu i lnu. Dzięki temu wydaje mi się ona dosyć solidna i ciężka, fakt, trochę przesadzili z wypełnieniem ramion, ale poza tym według mnie to świetna marynarka.