Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam,

Wielkimi krokami zbliża się mój ślub. Oczywiście największą atrakcją jest wybór garnituru i 'peryferii'. Co myślicie o:

http://eu.suitsupply.com/en/suits/jort-blue-plain/P4006.html?start=120&cgid=Suits&start=98&sz=49&srule=PriceAsc

http://meermin.es/articulo.php?idArt=4447# 

Do tego biała koszula i jasny krawat. 

Mam 189cm wzrostu. Czy spodnie z mankietami to dobry pomysł? Może inny garnitur z SS by się bardziej nadał?

Jort to fantastyczny garnitur i już zazdroszczę, ale jego faktura i prawdopodobnie kolor wskazują na nieco mniej oficjalne wykorzystanie. Nie zaglądam Ci w portfel, ale może lepiej zejść z ceny garnituru i kupić lepsze buty? Krawat lepiej ciemny. Mankiety OK, jeśli chcesz sobie wizualnie odjąć kilka cm.

Buty prawidłowe w sensie typu, ale muszą być czarne.

Jestem teraz na wakacjach i sporo par robi sobie zdjęcia w plenerze (chyba poślubne, bo w sukni ślubnej - za duże ryzyko pobrudzenia, żeby to robić przed ślubem). Dominuje typowo "weselna" stylistyka - srebrne krawaty, kiepskie garnitury, kiepskie buty, ale trzeba przyznać - wszystkie buty, które widziałem, były czarne.

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Zastanawiam się czy rzeczywiście zwracać uwagę na te ślubne kanony. Chciałbym po prostu wykorzystać okazję i kupić świetny garnitur, którym będę się cieszył długo po ślubie. Mam 22 lata, całe życie przede mną.

Trochę mnie zawiedliście z tym kolorem butów :(

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Zastanawiam się czy rzeczywiście zwracać uwagę na te ślubne kanony. Chciałbym po prostu wykorzystać okazję i kupić świetny garnitur, którym będę się cieszył długo po ślubie. Mam 22 lata, całe życie przede mną.

Trochę mnie zawiedliście z tym kolorem butów :(

Wiem o czym mówisz - generalnie ten garnitur jest piękny, buty też i patrząc na zdjęcia to miód, cud i orzeszki. Można sobie pomyśleć - kupię go, kupię te buty, będę wyglądać sto razy lepiej niż 98% polskich mężczyzn w 'ten' dzień i ta wizja kusi, jednak patrząc na ceny jakimi tutaj rzuciłeś da się wybrać coś bardziej na ślub, co spokojnie wykorzystasz jeszcze kilka(naście, -dziesiąt) razy w życiu i nie będziesz wyglądać jedynie lepiej od 98% mężczyzn w 'tym' dniu, ale będziesz wyglądać przede wszystkim właściwie. Zgodzę się z resztą, buty czarne. Klasyczne oxfordy spokojnie wykorzystasz, nie jeden raz. Garnitur może być granatowy, ja bym poszedł w taki granat, że prawie czarny, ale jednak granatowy. Najlepiej jednorzędówka z szerokimi, zamkniętymi klapami. Mucha, bądź krawat w kolorze granatowym (może jakieś białe akcenty na krawacie, pewnie bym kombinował) koszula biała z raczej szerokim kołnierzykiem, jak masz odwagę to dobierz zdekompletowaną kamizelką w szarym odcieniu, no ale to jest dosyć trudne bo fason musi się zgadzać i faktura i wiele innych rzeczy. 

@lubo69 podoba mi się Twój sposób myślenia. Zrewiduję swój i wrócę z nowym zestawem

Cieszę się, bo w pierwszym odruchu miałem napisać, że jeśli się żenisz, to życie już nie przed Tobą ;)

Na marginesie, uświadomiłem sobie, że my tu tak wszystkim polecamy jak najlepsze buty na własny ślub, zapominając że delikwent założy je także na wesele. A wesela u nasz bywają różne, oj różne. Może być i tak, że pieczołowicie zakładasz wymarzone C&J Handgrade, zdjąwszy je uprzednio z pełnych prawideł cedrowych i namaściwszy Saphirem, tymczasem czeka już na nie 250 biesiadników, każdy po promilu, wężyk już biegnie między stołami, a co czwarty nadepnąwszy wybełkocze "O przprszm" i odpłynie w dal... Jeśli więc to Twój scenariusz, Meerminy w zupełności wystarczą, tylko czarne :)

Czy Suit Supply ma jakąś konkurencję w swoim przedziale cenowym? Polecacie coś innego?

Tu są różne opinie, ale moim zdaniem nie. Szukaj czegoś z linii Suit Up lub wyżej, o opisanych przez nas parametrach. Możesz też zobaczyć Charles Tyrwhitt, ale ja zostałbym przy SS. Generalnie dobrze kombinujesz, ale garnitur Ci wyszedł trochę zbyt mało formalny; mogło jednak być znacznie gorzej.

• Oceniam pozytywnie 3

Za 3Kzł to już można mieć inne propozycje...

Sam się zastanawiałem nad tą Sienną na pewną formalną okazję; odrzucała mnie nie tyle biletówka, ile miękkie ramiona.

Ta propozycja jest daleko lepsza od poprzedniej. Weź też pod uwagę, że o ile ubierasz się przede wszystkim dla siebie (i ew. narzeczonej), o tyle jesteś tego dnia na świeczniku i wszyscy na Ciebie patrzą. Zakładam, że co najmniej 99% gości nie będzie miało pojęcia o stopniu formalności biletówki (a połowa jej pewnie nie zauważy), natomiast garnitur na 2,5 guzika pewnie skłoni część gości do konkluzji, że coś Ci ktoś krzywo uszył, promocja pewnie była;-)

Washington o ile pamiętam ma zamknięte klapy; to też, jakby nie patrzeć, pewne odstępstwo od normy. W ofercie nadal jest garnitur z niższej (najniższej?) linii, bodaj Napoli czy York za 299 euro - ten jest chyba najbardziej klasyczny.

EDIT: O ten mi chodziło:

http://eu.suitsupply.com/en/suits/napoli-navy-plain/P2778.html?start=45&cgid=Suits&start=0&sz=49&srule=PriceAsc

Co prawda są patki na kieszeniach, ale to już najmniejszy problem.

• Oceniam pozytywnie 1