Federalles Napisano 28 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2014 Aż mi trochę głupio że tak ostatnio tu aktywny jestem i ciągle czegoś od Was chcę ale mam zagwostkę z piękną (moim zdaniem) budrysówką GANTa, jest ona raczej trochę za duża i prosiłbym o poradę czy jest sens ją zmniejszać (czy to się wogle da w płaszczu tego rodzaju) czy lepiej puścić do dobrych ludzi i poszukać czegoś bardziej dopasowanego. Trochę centymetrów żeby lepiej zobrazować: Ja mam w klatce 110cm a budrysówka ma w tym miejscu 134cm co może nie jest dużym problemem ale już w talii i pasie ona leci prosto a ja sie zmniejszam do ok 80cm w pasie Oto i ona: Problem chyba najlepiej zobrazuje zdjęcia na "batmana" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 28 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2014 Bardzo ładna, ale z dwa rozmiary za duża. Przerobić da się wszystko. Jakiś czas temu, z powodu wyraźnej zmiany gabarytów, zmniejszałem płaszcz. Ramiona, rękawy, talia. O ile pamiętam coś ok. 350 pln. Ramiona kosztowaly najwiecej. U mnie jednak przerobki były w znacznie mniejszym zakresie. Raczej bym ciężko westchnął i szukal czegoś w swoim rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Bardzo ładna, ale z dwa rozmiary za duża. Przerobić da się wszystko. Jakiś czas temu, z powodu wyraźnej zmiany gabarytów, zmniejszałem płaszcz. Ramiona, rękawy, talia. O ile pamiętam coś ok. 350 pln. Ramiona kosztowaly najwiecej. U mnie jednak przerobki były w znacznie mniejszym zakresie. Raczej bym ciężko westchnął i szukal czegoś w swoim rozmiarze. Zrobiłem wstępne rozeznanie, krawiec stwierdził że by się podjął jej przeróbki ale szczerze mówiąc jest za ładna i zbyt dobrze wykonana żeby ryzykować że podczas poprawek coś nie wyjdzie jak należy. Wtedy o cenę nie pytałem ale jeśli jest to koszt taki jak piszesz to wogóle nie ma sensu inwestować 3krotności wartości płaszcza. Puszczę ją do dobrych ludzi, jakiś wielkolud się powinien ucieszyć ps. a co powiecie na jej długość,dobra czy też za długa do mojego wzrostu ? mam na oku inną, bardziej dopasowaną do mojej sylwetki jednakże ona ma taką samą długość - 100cm (ja mam 185cm) i zastanawiam się czy będę ją musiał skracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Ja bym zostawił tak jak jest. Ta workowatość to jeden z uroków budrysówki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Ja bym zostawił tak jak jest. Ta workowatość to jeden z uroków budrysówki. Dokładnie tak. Polecam lekturę dokształcającą http://www.gentlemansgazette.com/duffle-coat-guide-history-details/ http://milstil.tumblr.com/post/34359930288/the-word-duffle-originally-referred-to-a-heavy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Ja bym zostawił tak jak jest. Ta workowatość to jeden z uroków budrysówki. Dokładnie tak. Polecam lekturę dokształcającą http://www.gentlemansgazette.com/duffle-coat-guide-history-details/ http://milstil.tumblr.com/post/34359930288/the-word-duffle-originally-referred-to-a-heavy Dzięki panowie. Co nieco o budrysówkach poczytałem (thx mr.Vintage), wiem że jej obszerność ma swój urok i jak patrzę na te zdjęcia to może faktycznie wygląda nienajgorzej ale fatalnie się w niej czuję. Żeby spróbować się do niej przekonać założyłem ją raz na spacer po mieście i było to mocno traumatyczne przeżycie, czułem się jakby każda przechodząca obok mnie patrzyła z politowanie coż to ja na siebie włożyłem. Tak więc od tego czasu (pół roku) wisi sobie w szafie i czeka na decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Skoro może zostać tak jak jest, a Tobie jednak to przeszkadza, to może wystarczy niewielkie wytaliowanie i skrocenie rękawów, żebyś poczuł się w niej dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Czy szara tweedowa marynarka w jodełkę pasuje do gładkich szarych spodni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Jeśli odcienie wyraźnie się różnią, a spodnie nie są z bardzo cienkiego materiału, to powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 7 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2014 Pozwolę sobię jeszcze powrócić do tematu budrysówki. Dziś przyszedł zamówiony granatowy duffle coat m-ki GAP i wg. mnie jest jak szyty na miarę Po za świetnym dopasowaniem, co w moim przypadku zdarza się niezmiernie rzadko (sylwetka V) podoba mi się kolor tej budrysówki (granat z szarą nicią) oraz faktura. Pytanie do kolegów biegłych w temacie materiałowym, czy ta faktura ma jakąś specjalną nazwę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 8 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Zdecydowanie lepiej po poprawkach moim zdaniem! Postanowiłem dzisiaj rano spontanicznie zadebiutować w cmdns. Idąc za przykładem kolegi Norberta pozwoliłem sobie na mały eksperyment i wyjście poza sztampy, zawiązałem pierwszy raz pod szyją apaszkę Oprócz tego marynarkę i spodnie (do skrócenia) również mam dzisiaj pierwszy raz na sobie. Dajcie znać proszę co o tym sądzicie, bo nie wiem czy warto iść w tym kierunku, choć ja byłem całkiem zadowolony z rezultatu. Na pewno długość spodni do skrócenia,apaszka pod szyją przypomina kołnierz ortopedyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 8 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Już zdaje się że pisałem ale powtórzę : mam aktualnie ok 30 koszul. A wałkowałem temat z tą pasiastą gdyż brakowało mi pomysłu na jej aranżację (w końcu po to jest ten temat, żeby się radzić) Jak widać dyskusja (po raz kolejny) przynosi rezultaty i udało się wspólnym wysiłkiem uzyskać całkiem (moim zdaniem) ciekawe zestawy z białą i niebieską(granatową) marynarką.. Oczywiście zawsze można iść na łatwiznę i kupować tylko jednolite białe lub niebieskie koszule które pasują do wszytkiego i każdemu ale to chyba nie do końca o to chodzi Aha by the way, często chodzę do pracy bez marynarki i dlatego mam sporo "orginalnych, kolorowych" koszul. Pozdrawiam Nie jest istotne ile masz koszul o wiele ważniejsze jest jakie są to koszule,kupując koszule zawsze warto pomyśleć czy kolorystyka i faktura będą współgrały z marynarką.Kupowanie ,,od Sasa do lasa" to generalnie wyrzucone pieniądze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Nie jest istotne ile masz koszul o wiele ważniejsze jest jakie są to koszule,kupując koszule zawsze warto pomyśleć czy kolorystyka i faktura będą współgrały z marynarką.Kupowanie ,,od Sasa do lasa" to generalnie wyrzucone pieniądze. Zgadzam się, nawet wytłuściłbym to i dał wielkim literami jako jedną z głównych porad dla początkujących "elegantów". Tak też staram się postępować z tym, że ja osobiście bardzo często śmigam bez marynarki (brak dress-codu i specyfika pracy wymagająca swobody ruchów) więc mogę sobie trochę pofolgować z kolorami/fakturami. Ale uwaga bardzo słuszna i pomocna. Dzięki P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Co sądzicie, Panowie, o takim zestawieniu? Przepraszam za komórkową jakość. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Mi się bardzo podoba. Fajne połączenie kolorystyczne, chociaż poszetkę słabo widać. + za ciekawe spinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Co sądzicie, Panowie, o takim zestawieniu? IMG_2163.JPGIMG_2164.JPG IMG_2165.JPG Przepraszam za komórkową jakość. jak dla mnie bombastycznie świetny kolor spodni, piękna koszula i buty. No i spinki mistrzostwo świata i okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Spodnie nie w moim guście, bardzo ładne spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Co sądzicie, Panowie, o takim zestawieniu? IMG_2163.JPGIMG_2164.JPG IMG_2165.JPG Przepraszam za komórkową jakość. Gdzie kupiłeś ten krawat? Szukam podobnego już jakiś czas i nie mogę znaleźć. Zestaw odważny i jak najbardziej na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Dziękuję za opinie. Gdzie kupiłeś ten krawat? Szukam podobnego już jakiś czas i nie mogę znaleźć. Krawat jest nabytkiem z secondhand'u więc obawiam się, że Ci nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Orphan, Zestaw mi się też bardzo podoba, Co masz w butonierce bo słabo widać i skąd masz te spinki z kotwicą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Co masz w butonierce bo słabo widać i skąd masz te spinki z kotwicą?? tak mi sie teraz nasuneło, czy to przypadkiem nie są wpinki użyte jako spinki do mankietów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 @Sekret, @FederallesPoszetka z H&M (schowała się za wyjątkowo szeroką klapą marynarki). Spinki jak najbardziej spinkowe, dostałem w prezencie na urodziny (zamawiane ze strony Yego.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 A wpinka w butonierce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 A wpinka w butonierce? Znaczek z którejś zakupionej marynarki - pasował kolorystycznie do zegarka i spinek - chciałem dodać coś do tych szerokich klap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erni Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Proszę o ocenę marynarki, zwłaszcza jej rozmiaru. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia i nieciekawe tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi