patton Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Mam lnianą marynarkę w kolorze brudnej bieli (ecru, off-white, czy jak to tam zwał) i problemem jest dobranie do niej koszuli. O ile spodnie zstawiają się dobrze na zasadzie kontrstu (niebieskie, brązowe i odcienie), to właśnie z koszulą jest problem. Biała odpada, kremowej nie chcę (a i tak nie dopasuję jej odcienia do odcienia marynarki). Jako tako działają błękity - ale mam wrażenie, że są to kolory zbyt "czyste" do tego odcienia kremowej bieli jaką ma marynarka. Jaki kolor koszuli może tu jeszcze pasować poza błękitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Żaden Kombinuj z różnymi odcieniami błękitu (bardziej lub mniej nasycone) i fakturami koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Jasny granat, może być z dodatkiem lnu albo o takim wyglądzie (niejednolita faktura i kolor). Na pewno pasuje do białej, może do prawie białej też będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 O kurczaki coż za zbieg okoliczności z pytaniem o lnianą marynarkę podłączę się zapytująć czy marynarkę (odnalazłem to biedactwo w postaci garnituru na dnie szafy, zakup z przed dobrych 8-10 lat) widoczną poniżej da się jeszcze nosić czy mam jak najprędzej wygnać ją na banicję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Spytaj lustra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Patton - oprócz propozycji podanych wyżej spróbowałbym jeszcze z czymś w brązowy wzór (kratka/paski). Przykład poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Spytaj lustra. No właśnie jak na razie lustro mówi mi tylko że jest za duża więc jeśli upewnię się że nie jest "modowym koszmarkiem z minionej epoki" to pójdzie do krawca. W skrócie chodzi mi o to czy jej faktura i kolor (prążki) predysponują ją do noszenia.czy do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Znów ja i znów proszę o opinię który (jeśli wogóle) z poniższych zestawów jest ok : Na każdym zdjęciu jest marynarka tweedowa i bordowe sztruksy (właściwy kolor na 2 i 3 zdjęciu) oraz : 1. biała koszula casualowa 2. lekko fioletowa koszula we wzorek 3. koszula w kratkę biało-niebieską ps. na mój gust (laika w temacie) najlepiej wygląda to z białą koszulą.codzienną, gdyż ta fioletowa jest jak dla mnie zbyt garniturowa (połysk na zdjęciu nie występuje na zywo) a ta w niebieską kratkę się gryzie z tą marynarką (pewnie lepiej by wyglądała z marynarką szarą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Pamiętaj, że o odbiorze zestawu decyduje przede wszystkim dopasowanie. Marynarka ładnie leży, nawet bardzo ładnie; upewnij się, że spodnie nie są za długie i załóż dobre buty, a co do kolorów - zdaj się na własny gust lub podpatruj innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Pamiętaj, że o odbiorze zestawu decyduje przede wszystkim dopasowanie. Marynarka ładnie leży, nawet bardzo ładnie; upewnij się, że spodnie nie są za długie i załóż dobre buty, a co do kolorów - zdaj się na własny gust lub podpatruj innych. Twoje słowa o marynarce cieszą mnie tym bardziej że kupiłem ją przez neta za małe pieniążki (wizualnie mi się bardzo podobała i była z tweedu choć okazała się za duża o 2 rozmiary jednak osiedlowa krawcowa się jak widać spisała bardzo dobrze). Co do spodni - oczywiście zawsze je skracam na odpowiednią długość, A na dobre butów dopiero odkładam, narazie nabyłem pokazywane wcześniej brogsy (dość budżetowe ale muszę się najpierw przestawić z adidasów zanim kupię coś z wyższej pólki (myślę o np. Barker, Loake czy Gordon&Bros). Co do kolorów to właśnie w celu edukacji na tym polu spędzam kolejne bezsenne nocy wertując to forum oraz bloga mr.Vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Rzeczywiście, bardzo fajna marynarka Osobiście preferowałbym zestaw z białą koszulą tylko jeszcze krawat by nie zaszkodził. Skoro to casual to może coś mniej formalnego np. ceglasty wełniany? Do tej kraciastej koszuli lepsze będą zielone spodnie, które ostatnio pokazywałeś albo po prostu niebieskie jeansy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 11 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2014 Rzeczywiście, bardzo fajna marynarka Osobiście preferowałbym zestaw z białą koszulą tylko jeszcze krawat by nie zaszkodził. Skoro to casual to może coś mniej formalnego np. ceglasty wełniany? Do tej kraciastej koszuli lepsze będą zielone spodnie, które ostatnio pokazywałeś albo po prostu niebieskie jeansy. Co do krawatów, to ostatnio coraz częściej się łapię na tym że bez niego jakoś tak "goło i wesoło" pod szyją jednak cały szkopuł w tym że wywołałbym nim (krawatem) w pracy nielada sensację. Taka specyfika pracy, że w krawatach poza najwyższym szczeblem nikt nie chodzi (w marynarkach zresztą niestety też mało kto), a dla swojego ogólnego dobra wolałbym nie wyskakiwać ponad "outfit" przełożonych (dość marny zresztą zarówno w kwestii materiałów jaki i wyglądu). Tak czy inaczej poluję (na razie na alledrogo) na jakiegoś fajnego knita (myślę że granat i brąz będą najbardziej uniwersalne). Właśnie przyłożyłem tą niebieską kratkę z zielonymi chinosami i faktycznie jest świetnie jak na moje potrzeby. Dzieki Tobie Ingvar mam gotowy zestawik (tylko chyba muszę zmienić marynarke na granatową lub szarą) na kolejny dzień Merci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 <ciach> ps. na mój gust (laika w temacie) najlepiej wygląda to z białą koszulą.codzienną, gdyż ta fioletowa jest jak dla mnie zbyt garniturowa (połysk na zdjęciu nie występuje na zywo) a ta w niebieską kratkę się gryzie z tą marynarką (pewnie lepiej by wyglądała z marynarką szarą). Biała koszula jest uniwersalna więc wszystko będzie z nią wyglądało dobrze. Co do krawatów, to ostatnio coraz częściej się łapię na tym że bez niego jakoś tak "goło i wesoło" pod szyją jednak cały szkopuł w tym że wywołałbym nim (krawatem) w pracy nielada sensację. Taka specyfika pracy, że w krawatach poza najwyższym szczeblem nikt nie chodzi (w marynarkach zresztą niestety też mało kto), a dla swojego ogólnego dobra wolałbym nie wyskakiwać ponad "outfit" przełożonych (dość marny zresztą zarówno w kwestii materiałów jaki i wyglądu). Tak czy inaczej poluję (na razie na alledrogo) na jakiegoś fajnego knita (myślę że granat i brąz będą najbardziej uniwersalne). Jak nie krawat, to może warto przetestować muchę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Serwus, Proszę o konsultację dopasowania jak na razie "wypożyczonego do zastanowienia" letniego garnituru Costume National. Spodnie leżą jak dla mnie idealnie (oczywiście do skrócenia - pardon za brak butów), natomiast mam wątpliwości co do marynarki - na ile fałdki tu i ówdzie wynikają ze specyfiki materiału (len/jedwab 85/15, bez podszewki - trochę leżał w reklamówce przed założeniem) a na ile z niedopasowania gdzieniegdzie. Rękawy oczywiście też byłyby do skrótu. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Jak na garnitur RTW nie jest źle. Rękawy są do skrócenia. Poziomą fałdę na plecach, pod kołnierzem, może da się zlikwidować u sprytnego krawca. Reszta wymaga tylko porządnego prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Spodnie chcesz skrócić? letnie materiały poprzez to że są cienkie dość mocno się mogą naciągnąć, a co za tym idzie "same" się skrócą. Potem już ich nie wydłużysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Spodnie, żeby nie deptać po nogawkach, podłożyłem do środka (ok.15cm). Ewidentnie są więc przeznaczone do skrócenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Jak dla mnie ok, z usunięciem fałdy poznańskiej (pod kołnierzem) z reguły nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 A stylistycznie - co do tego? Okazja oczywiście słoneczna, ale raczej formalna. Kolor garnituru jest bladobłękitny. Koszula raczej biała? Co pod szyję? Na stopy jasnobrązowe oksfordy lub brogsy, a może loafersy? Edit: dzisiejsza fotka z profilu bwb na fb niewątpliwie inspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Koszula może być różowa (kolory lata). Jasne marynarki dobrze komponują się z ciemnymi koszulami (nie warto kupować, ale może masz i się kurzy), np. granatową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Do tej pory krawaty wiązałem zawsze krowiastym windsorem. Postanowiłem w końcu nauczyć się węzła prostego. Czy to co widać poniżej jest w miarę poprawne? Chodzi mi tylko o węzeł - reszta jest dobrana kompletnie przypadkowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Wygląda dobrze, ja zawsze jeszcze bawiąc się węzłem eliminuję te fałdki na górze, wolę kiedy ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goblinn Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Serwus, Proszę o konsultację dopasowania jak na razie "wypożyczonego do zastanowienia" letniego garnituru Costume National. Spodnie leżą jak dla mnie idealnie (oczywiście do skrócenia - pardon za brak butów), natomiast mam wątpliwości co do marynarki - na ile fałdki tu i ówdzie wynikają ze specyfiki materiału (len/jedwab 85/15, bez podszewki - trochę leżał w reklamówce przed założeniem) a na ile z niedopasowania gdzieniegdzie. Rękawy oczywiście też byłyby do skrótu. Pozdrowienia! P1010750.RW2.edit.jpgP1010751.RW2.edit.jpgP1010759.RW2.edit.jpg Do mnie nie przemawia kształt klap i brak butonierki, jeśli dobrze widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Kolega prosił o konsultację dopasowania garnituru, nie stylistyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 17 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2014 Post dot. butów z SH usuniety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi