Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:) Celuj w klasykę. Będzie to świetny wybór. Jest oddzielny temat dla tej marynarki. Możesz czerpać z prezentowanych tam stylizacji, a co dla mnie cenniejsze - wrzucić swoje propozycje już po zakupie. :)

Pewnie uwagi dot. starszyzny, to nie do mnie, bo moja wiedza jest niewielka, ale jeśli przypadkiem zdarza mi się być niemiłym, to także przepraszam. :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

Czy istnieją jakieś zasady odnośnie odbierania spinek do mankietów? Ciemnogranatowy garnitur, biała koszula, ogólnie zestaw dosyć monochromatyczny i stonowany, zastanawiam się nad całkowicie srebrnymi spinkami bądź z czarnym akcentem, ewentualnie z tworzywem przypominającym perłę w środku.

Opublikowano

Boże Bożenko, a nie jest tak jak mówię? No jest. I do sformułowania tego wystarczy zwykły zdrowy rozsądek, a nie tajemna wiedza

No to w takim razie ktoś kto nie intersuje się elegancją/modą nie będzie w stanie tego stwierdzić. Wg twojej logiki nie ma on zdrowego rozsądku. Poza tym dlaczego w temacie Seersucker na forum oraz nie tylko na tym istnieją w innych niż klasyczne biało-błękitne seersuckery?

Tak czy siak nie będę zaśmiecał tematu dalszą dyskusją z szanownym panem wszystko wiedzącym. Szkoda czasu.

Opublikowano

No to w takim razie ktoś kto nie intersuje się elegancją/modą nie będzie w stanie tego stwierdzić. Wg twojej logiki nie ma on zdrowego rozsądku. Poza tym dlaczego w temacie Seersucker na forum oraz nie tylko na tym istnieją w innych niż klasyczne biało-błękitne seersuckery?

Tak czy siak nie będę zaśmiecał tematu dalszą dyskusją z szanownym panem wszystko wiedzącym. Szkoda czasu.

No nie, spokojnie :) Może koledzy mieli starcie z latoroślami.

Niestety, popieram ich zdanie. Seersucker to tkanina typowo letnia i dziwne, że ktoś robi ciemne marynarki. Podobnie zawsze się dziwię, że ktoś produkuje czarne marynarki z lnu. Podsumowując - odradzam wskazaną w linku ciemnoszarą marynarkę. Zwłaszcza w tej cenie - naprawdę lepiej, w razie wątpliwości, kupić coś na Allegro/ebay za małą kasę i wypróbować, czy w ogóle "zaskoczy".

Mam jedną marynarkę z tej tkaniny i faktycznie jest biała w jasnogranatowe paski (ew. jasnogranatowa w białe, musiałbym sprawdzić). Niestety, nieszczególnie na mnie leży, więc głównie leżakuje w szafie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

Czy istnieją jakieś zasady odnośnie dobierania spinek do mankietów? Ciemnogranatowy garnitur, biała koszula, ogólnie zestaw dosyć monochromatyczny i stonowany, zastanawiam się nad całkowicie srebrnymi spinkami bądź z czarnym akcentem, ewentualnie z tworzywem przypominającym perłę w środku.

Jedyną znaną mi zasadą jest takie dobranie spinek mankietowych aby kolorem pasowały do noszonej przez nas biżuterii i/lub zegarka (spinki zrobione z metalu). Spinki "supełkowe" dobieram tak aby kolorystycznie pasowały do czegoś (teoria koloru).

Opublikowano

Niestety, popieram ich zdanie. Seersucker to tkanina typowo letnia i dziwne, że ktoś robi ciemne marynarki. Podobnie zawsze się dziwię, że ktoś produkuje czarne marynarki z lnu. Podsumowując - odradzam wskazaną w linku ciemnoszarą marynarkę. Zwłaszcza w tej cenie - naprawdę lepiej, w razie wątpliwości, kupić coś na Allegro/ebay za małą kasę i wypróbować, czy w ogóle "zaskoczy".

Mam jedną marynarkę z tej tkaniny i faktycznie jest biała w jasnogranatowe paski (ew. jasnogranatowa w białe, musiałbym sprawdzić). Niestety, nieszczególnie na mnie leży, więc głównie leżakuje w szafie.

Hmm... Ok. Chociaż przyznam szczerze, że do klasyczno-klasycznej elegancji aż tak bardzo mnie nie ciągnie. Naprawdę wyglądam staro i wg określenia "dziadkowato". Dlatego staram się balansować w kieunku tak nie lubianej mody. Ale spokojnie nie sięgam do jednosezonowych koszmarków itp.

Ciemne seersuckery już od kilku lat normalnie funkcjonują. Co prawda pewnie bardziej w stanach niż w europie, ale jednak. Nad granatowym seersuckerem pomyślalem jako alternatywą, bo granat to granat i chyba jest łatwiejszy i bardziej uniwersalny w połączeniach. Np taki jak ten http://www.gq.com/style/wear-it-now/201304/best-mens-seersucker-suits-spring-2013#slide=1

post-2900-0-52487900-1389618634_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ciemne seersuckery już od kilku lat normalnie funkcjonują. Co prawda pewnie bardziej w stanach niż w europie, ale jednak. Nad granatowym seersuckerem pomyślalem jako alternatywą, bo granat to granat i chyba jest łatwiejszy i bardziej uniwersalny w połączeniach. Np taki jak ten http://www.gq.com/style/wear-it-now/201304/best-mens-seersucker-suits-spring-2013#slide=1

Wg mnie granat jest bardziej atrakcyjnym kolorem od ciemnej szarości. Granatowe marynarki z lnu lub tkaniny seersucker w pewnym sensie udają marynarki eleganckie, choć nie wiem, czy lekka marynarka z wełny jest dużo gorsza (w sensie komfortu termicznego). Czyli jednak kolorystyka oraz praktyczność - jasną marynarkę łatwo zabrudzić, z praniem jest problem (w sensie: trzeba zawieźć do i odebrać z pralni).

Opublikowano

Pepenix, kup granatową marynarkę.

Tą podstawę już mam :) Chcę coś na upały, a uwielbiam faktury a nienawidzę gładkich faktur marynarek (czyli właśnie cieńkiej wełny itp.). Heh ciągnie mnie do wynalazków ;)

Opublikowano

Wg mnie granat jest bardziej atrakcyjnym kolorem od ciemnej szarości. Granatowe marynarki z lnu lub tkaniny seersucker w pewnym sensie udają marynarki eleganckie, choć nie wiem, czy lekka marynarka z wełny jest dużo gorsza (w sensie komfortu termicznego). Czyli jednak kolorystyka oraz praktyczność - jasną marynarkę łatwo zabrudzić, z praniem jest problem (w sensie: trzeba zawieźć do i odebrać z pralni).

No właśnie, to też. Będę szukał granatu jednak. Poza tym przy granacie ciemne paski na ciemne paski versus typowy seersucker mam wrażenie, że będę miał większe pole manewru do zabawy z krawatami. Przy klasycznym seersuckerze jest on sam już tak wyrazisty, że pozostawia do wyboru tylko jednolite kolory krawatów. Chyba, że się mylę, ale w tym wypadku wątpię.

Mam też już szarą marynarkę w błekitno- granatową kratę księcia walii na lato i przy niej własnie nie mogę się za bardzo bawić krawatami :/

Opublikowano

Tą podstawę już mam :) Chcę coś na upały, a uwielbiam faktury a nienawidzę gładkich faktur marynarek (czyli właśnie cieńkiej wełny itp.). Heh ciągnie mnie do wynalazków ;)

Miałem na myśli granatową marynarkę seersucker. Pisałeś o niej.

Opublikowano

Miałem na myśli granatową marynarkę seersucker. Pisałeś o niej.

Aaaa :) No jak tylko znajdę to z checią wystąpię w niej na CMDNS debiutowo :) Jak narazie jedyna jaką wiem, że jest navy (ta ze zdjęcia) to Calvina Kleina z wiosna/lato 2013. Niestety nie mam granatowego pojęcia gdzie teraz taką dostać ;( Nawet nie wiem gdzie u nas są sklepy Calvina. Ale będę w lutym w rzymie, może tam mi się uda znaleźć sklep.

W ogole potrzebuję jakiejś rady gdzie zajrzeć w Rzymie za fajnymi poszetkami, krawatami itp

Opublikowano

Aaaa :) No jak tylko znajdę to z checią wystąpię w niej na CMDNS debiutowo :) Jak narazie jedyna jaką wiem, że jest navy (ta ze zdjęcia) to Calvina Kleina z wiosna/lato 2013. Niestety nie mam granatowego pojęcia gdzie teraz taką dostać ;( Nawet nie wiem gdzie u nas są sklepy Calvina. Ale będę w lutym w rzymie, może tam mi się uda znaleźć sklep.

W ogole potrzebuję jakiejś rady gdzie zajrzeć w Rzymie za fajnymi poszetkami, krawatami itp

Zajrzyj do Boggi,na pewno znajdziesz coś sensownego w rozsądnych cenach,adresy sklepów w Rzymie masz w zakładce poniżej.

http://www.boggi.it/#/cat=store_locator

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie proszę o opinię dotyczącą poniższego połączenia krawat + koszula oraz wiązania.

Normalne, klasyczne zestawienie, przy wykorzystaniu dwóch kolorów. Wg mnie jak najbardziej ok. Ale uwaga - ostateczny odbiór zależy mocno od marynarki.