Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba trochę chybiłeś Sergiusz.

Marynarka zaprezentowana przez Mr.Vintage jest aksamitna zaś czerwone jeansy/5-pocket chyba nie odpowiadają za odd-trousers. Chyba że mnie ktoś oświeci

Wydaje mi się, że wszystkie spodnie, które nie są od kompletu z marynarką można nazwać odd-trousers
Opublikowano

Jak już wspomniano - nie jest to sztruksowa marynarka.

@tadek

czy krótkie spodenki tudzież spodnie dresowe można nazywać odd trousers?

Odd trousers to rzeczywiście spodnie nie do pary z marynarką [którą mamy na sobie], jednak dalej są to spodnie, że tak określę "garniturowe". Mniej lub bardziej, natomiast 5-pocket za takie w moim mniemaniu nie uchodzą.

Opublikowano

czy krótkie spodenki tudzież spodnie dresowe można nazywać odd trousers?

Odd trousers to rzeczywiście spodnie nie do pary z marynarką [którą mamy na sobie], jednak dalej są to spodnie, że tak określę "garniturowe". Mniej lub bardziej, natomiast 5-pocket za takie w moim mniemaniu nie uchodzą

Jeżeli chinosy możemy nazwać odd trousers to dlaczego 5-pocket nie?
Opublikowano

Wydaje mi się, że to raczej kwestia osobistego podejścia. Jak dla mnie to każde spodnie, które można gustownie połączyć z marynarką można nazwać odd trousers. (przy założeniu, że nie tworzą razem garnituru) Krótkie albo dresowe raczej tego wymogu nie spełniają ;-)

Opublikowano

Wydawało mi się, że w dyskusji bardziej akcent kładziemy na sam kolor, tj. czarny, niż na materiał.

Źle Ci się wydawało. Łatwo można zauważyć po konstrukcji mojego posta:

(...)Po prostu marynarka czarna jest stworzona na określone okazje i jest raczej wieczorowa. (...) Czarna sztruksowa marynarka to już jakiś totalnie potworny pomysł. Nie mam pojęcia z czym można by ją łączyć.

Wyraźnie idzie tutaj o podkreślenie, że czarny sztruks jest trudniejszy w kombinacji niż zwyczajny czarny.

Opublikowano

Ostatnio telewizja stawia czarne marynarki na piedestał, i we większości programów, czy to rano, czy wieczorem (np. Kawa czy herbata, jaka to melodia, wszelkie programy publicystyczne), prezenterzy zakładają prawie wyłącznie czarne marynarki, czy to w połączeniu z jeansami, czy odd trousers, a co najgorsze często do tandetnych t-shirtów z nadrukami i sportowymi butami.

Opublikowano

Moim zdaniem, każdy z tych krawatów się nadaje - co nie dziwi, bowiem kolory są bardzo zbliżone. Problem jednak w tym, jak całośc będzie wyglądac ze spodniami oraz czy i jaka będzie poszetka. Osobiście przymierzyłbym cały zestaw na wieszaku (albo - jeśli masz - na manekinie), włącznie z poszetką i próbnie zawiązanym krawatem - i wtedy popatrzył. Krawat pod marynarką wygląda nieco inaczej - zwłaszcza krawat z motywem.

Opublikowano

Proc: połączenie jest OK (pewne wątpliwości budzi u mnie poszetka), ale marynarka wręcz zachwyca. Możesz napisać coś więcej o tym zdjęciu?

Odpowiem za Nestora ;)

To jest zdjęcie z SF z wątku "Co mam dzisiaj na sobie" , jeżeli dobrze kojarzę to użytkownik IST60.

Opublikowano

Witam!

Zakupiłem niedawno taki oto garnitur Zary w kolorze ciemnogranatowym:

Dołączona grafika

Z ciemnym granatem zestawiłem brązowe buty oraz pasek, ponieważ bardzo podoba mi się ta kolorystyka:

Dołączona grafika

I tutaj pojawia się kilka pytań do Was, drodzy Forumowicze - adresuję je do Waszego zmysłu estetycznego:

1) jakie warianty kolorystyczne koszuli, krawata oraz paszetki będą pasowały Waszym zdaniem o tego wariantu kolorystycznego? (myślę o bladobłękitnej koszuli oraz brązowym krawacie - co Wy na to? może coś wzorzystego z racji tego, że garnitur jest gładki?)

2) co sądzicie o pomyśle przeszycia u krawca guzików w garniturze z czarnych na ciemnobrązowe?

3) zbliża się Sylwester i wybieram się na imprezę w tematyce Moulin Rouge - wiem, że garnitur ma krój formalny, ale czy będzie dobrym pomysłem dobranie fulara wiązanego pod szyją i pod koszulą w ramach smaczku?

Będę wdzięczny za każdą konstruktywną poradę, opinię a także krytykę. :)

PS: jeśli to okaże się pomocne - jestem przeciętnego wzrostu (180cm) szczupłym kolesiem o brązowych włosach, piwnych oczach oraz o skórze jasnej karnacji.

Pozdrawiam.

Opublikowano

witam, Panowie własnie dostałem zakupione na allegro buty.. i mam bardzo mieszane odczucia.. proszę wypowiedzcie się na ich temat, bo jestem skłonny do ich wyrzucenia ( mam na myśli i wydłużony przód, czego na zdjęciach na allegro nie było widać.\

link do allegro

http://allegro.onet.pl/sand-42-29cm-i1898118954.html

załączam 2 zdjęcia zrobione prze zemnie

Dziękuję i pozdrawiam C.

post-1858-13658920960375_thumb.jpg

post-1858-13658920960609_thumb.jpg

post-1858-13658920960903_thumb.jpg

Opublikowano

witam, Panowie własnie dostałem zakupione na allegro buty.. i mam bardzo mieszane odczucia.. proszę wypowiedzcie się na ich temat, bo jestem skłonny do ich wyrzucenia ( mam na myśli i wydłużony przód, czego na zdjęciach na allegro nie było widać.

Było widać, ale bez paniki. Buty - poza tym, że używane - są ładne i na pewno chętnie bym w takim modelu chodził.

Natomiast zaskakuje mnie nieco różnica w kolorze - miały być ciemnobrązowe/czekoladowe, a tu są jasne.

Opublikowano

Proc: połączenie jest OK (pewne wątpliwości budzi u mnie poszetka), ale marynarka wręcz zachwyca. Możesz napisać coś więcej o tym zdjęciu?

Odpowiem za Nestora ;)

To jest zdjęcie z SF z wątku "Co mam dzisiaj na sobie" , jeżeli dobrze kojarzę to użytkownik IST60.

Sprawdziłem i prawie wszystko się zgadza ;) poza nazwą użytkownika nie IST60 a IST66 :D

Tytaj więcej zdjęć : http://da-i-net.tumblr.com/ .