Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.10.2024 o 13:04, me.spoke napisał:

Zack miał w zeszłorocznej kolekcji takie spodnie, kupiłem i bardzo często noszę. Do 50 mam jeszcze trochę.

Nie wiem o co chodzi z tym dziadkowym stylem, o kolor, o wyraźny splot? Jeśli to drugie to można szukać whipcordu, żebrowanie nie jest tak widoczne jak w cavalry twill, a właściwości użytkowe są takie same.

Zastanawiałem się nad nimi. Czy możesz napisać jaki mają stan? Chyba nosimy ten sam lub podobny rozmiar (50). Dziękuję z gory. 

Stan mają średni. Teraz nie mam możliwości zmierzyć ale jeśli chcesz mogę później podać ile ma dokładnie cm. Generalnie sięgają trochę wyżej niż inne spodnie Zacka z poprzednich kolekcji, są też bardziej obszerne w nogawkach, co mi akurat bardzo odpowiada. Splot i waga materiału sprawiają, że super trzymają kant i dobrze się układają.

• Oceniam pozytywnie 1

5 godzin temu, me.spoke napisał:

Stan mają średni. Teraz nie mam możliwości zmierzyć ale jeśli chcesz mogę później podać ile ma dokładnie cm. Generalnie sięgają trochę wyżej niż inne spodnie Zacka z poprzednich kolekcji, są też bardziej obszerne w nogawkach, co mi akurat bardzo odpowiada. Splot i waga materiału sprawiają, że super trzymają kant i dobrze się układają.

To mi wystarczy, nie mierz specjalnie. Podejdę do butiku w wolnym czasie. Dzięki. 

Ostatnio pisałem chyba w złym wątku, więc wrzucę już tutaj. W sumie zrobiła się epopeja, więc jeśli lepiej byłoby wszystkie posty wrzucić do jednego tematu to proszę o wydzielenie.

Oto małe porównanie swetrów krykietowych (Fox Brothers oraz Polo Ralph Lauren) z prośbą o doradzenie najlepszej opcji.

Materiał i wykonanie moim zdaniem na korzyść Foxa. Wełna jest grubsza, sztywniejsza, z mniejszym włosem. Ściągacze są dłuższe, bardziej elastyczne. Kolory bardziej zgaszone w Foxie. Same pasy to kwestia gustu i „barw klubowych”, ale dla mnie bezkonkurencyjnie ładniej wyglądają te od Foxa. 

Co do dopasowania to nie ma zaskoczenia - PRL w kwestii wymiarów jest bardziej wyslimowany i uwspółcześniony. Szew ramienny wypada blisko kuli ramienia.

Zdjęcia:

PRL roz. M

IMG_2865.thumb.jpeg.94bbed7cdbcd4b7e778dabb354902362.jpegIMG_2867.thumb.jpeg.accce0b6ef97f48cd45a7c38ebee8f7d.jpeg

PRL roz. L:

IMG_2869.thumb.jpeg.367e5a50e7fc95e452d0806c47e7065c.jpegIMG_2870.thumb.jpeg.b3f5bcd4e666fae56f5444fa50c97f1c.jpegIMG_2871.thumb.jpeg.95fadff5106f02464f9dc2fa69cdeb2a.jpeg

Fox roz. L:

IMG_2874.thumb.jpeg.20bc0903474e96c8de200edf4c90bdf4.jpegIMG_2875.thumb.jpeg.b34b48e523833b3a5f084f834190d8cd.jpegIMG_2876.thumb.jpeg.592f18a96824d14aa8b31d92bd6f6983.jpeg

Moje serce podpowiada mi pozostać przy Foxie - w bezpośrednim obyciu to jednak inna jakość. 

Co do dopasowania zapytałem o Foxa jeszcze na Styleforum z takim rezultatem:

IMG_2878.thumb.jpeg.f255e9052090ae862b5ff350e29bc774.jpeg

Natomiast jeden z nich ma taką rangę, co wskazuje komu może się podobać taki fit ;)

IMG_2878.thumb.jpeg.a4701af6db5c21be9fec418891fa3269.jpeg

IMG_2864.jpeg

Jako local stylish dinosaur, popieram.

Według mnie, tylko na podstawie zdjęć, lekką (naprawdę lekką) przewagę ma PRL, ale biorąc pod uwagę to co piszesz o jakości, a także utrudniony zwrot, zostałbym przy Foxie.

Inny punkt widzenia: jeśli sweter, to PRL; jeśli sweter krykietowy, to Fox.

• Oceniam pozytywnie 1

10 godzin temu, lubo69 napisał:

Jako local stylish dinosaur, popieram.

Według mnie, tylko na podstawie zdjęć, lekką (naprawdę lekką) przewagę ma PRL, ale biorąc pod uwagę to co piszesz o jakości, a także utrudniony zwrot, zostałbym przy Foxie.

Inny punkt widzenia: jeśli sweter, to PRL; jeśli sweter krykietowy, to Fox.

Różnica w jakości jest naprawdę bardzo duża. Widać, że Fox to marka premium i do tego dość konserwatywna, dbająca o brytyjskość.

Twoje ostatnie zdanie najlepiej podsumowuje moje odczucia - PRL, choćbym nie wiem jak starał się to ignorować, śmierdzi imitacją. 

10 godzin temu, Velahrn napisał:

Moim zdaniem, najlepiej wygląda PRL rozmiar M

Tego może nie widać, ale jak chwilę w nim pochodziłem to utwierdziłem się w przekonaniu, że M jest zdecydowanie zbyt kusy. Nie ma wystarczającego naddatku materiału nad ściągaczem, przez co jak podniosę trochę ręce to sweter podchodzi do góry.

10 godzin temu, Manul napisał:

Fox, ale rozmiar mniejszy .

To niestety nie wchodzi w grę biorąc pod uwagę pobrexitowy bajzel. Ale zaprezentuję Foxa po praniu licząc, że fit trochę się jeszcze poprawi ;) szczerze, im dłużej go noszę tym mniej mnie już razi ten oversize.

Dzięki wszystkim za pomoc. Zatem finalnie zostawiam Foxa. Następny krok - kij krykietowy 🏏

• Oceniam pozytywnie 2

Sytuację ratuje to, że jesteś szczupły i "oversize" Foxa Ci służy albo przynajmniej nie razi. Ja bym w takim wydaniu wyglądał potężnie. Więc można powiedzieć, że każdy wybór możesz jako tako uzasadnić.

Swoją drogą ciekawe, bo mam kilka swetrów PRL w rozmiarze L, a ważę ze 100 kg, a nie są wcale jakieś ciasne, pewnie w M bym się zmieścił. Może te krykietowe mają inny fit.

To ja w sumie pozostanę w temacie swetrów krykietowych, ja z kolei zdecydowałem się wypróbować markę Alan Paine, bo moją uwagę zwrócił fajny kolor airforce blue. Niestety, kiedy na niego trafiłem - pozostał już tylko rozmiar 48, który co prawda w tabeli rozmiarów odpowiadał EU M, ale mailowo support wskazał mi, że dla posiadaczy M doradza zwyczajowo rozmiar 50. Według mnie ten jest ok w klatce i ramionach, długość rękawów mnie satysfakcjonuje, ruchów nie krępuje - natomiast pytanie o długość, tzn czy nie jest jednak trochę kusy - porównując foto do modela na stronie raczej nie, zresztą ten rozmiar 50 chyba by mnie bardzo nie uratował, bo różnica w długość wg tabeli rozmiarów to 2 cm (68 vs 70). No i pytanie jeszcze jak się w praniu zachowa.

W każdym razie - poniżej fotki do oceny j porady (myślę, że będziecie w stanie poznać który to ja, a który model z www 😉):

016p08-sandridge-mens-cable-knit-cricket-jumper-airforce-dark-navy-3.jpg

016p08-sandridge-mens-cable-knit-cricket-jumper-airforce-dark-navy-1.jpg

PXL_20250113_183204017~2.jpg

PXL_20250113_183322902~2.jpg

PXL_20250113_183503552.MP~2.jpg

PXL_20250113_183515024~2.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

13 godzin temu, Szydlowsky napisał:

Imo kolor nie fajny

Dzięki za opinię, a co sądzisz o samym kroju/długości? Co do koloru, to realnie jest to coś między zdjęciami z www AP a moimi - przy moich światło nie było najlepsze. Jednocześnie nie jest to kolor aż tak jaskrawy/nasycony jak na www AP. Aczkolwiek oczywiście rozumiem, że to zależy od gustu - mi się podoba ;)

Moim zdaniem dobrze leży. Spodnie masz za to za wąskie i taki komplet nie wygląda najlepiej.

Pytanie do Ciebie, jak się w nim czujesz.

Kolor na modelu też bardzo mi się podoba, na twoich fotkach już mniej, ale światło masz za sobą, więc chyba trochę ciemniej wyszedł.

• Oceniam pozytywnie 2

7 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

Dzięki za opinię, a co sądzisz o samym kroju/długości?

Na tyle co można ocenić ze zdjęć to wygląda ok .

Wg mnie najlepszym kolorem w tego typu swetrze jest off white czy tam jakiś jasny odcień beżu . 

• Oceniam pozytywnie 1

5 godzin temu, tryhp3 napisał:

Moim zdaniem dobrze leży. Spodnie masz za to za wąskie i taki komplet nie wygląda najlepiej.

Pytanie do Ciebie, jak się w nim czujesz.

Kolor na modelu też bardzo mi się podoba, na twoich fotkach już mniej, ale światło masz za sobą, więc chyba trochę ciemniej wyszedł.

Z tymi spodniami, go faktycznie wyszły na foto jakby tak było, ale w rzeczywistości nie są zbyt ciasne moim zdaniem - sam nie wiem czemu tak wyszły🫣🤔

55 minut temu, Szydlowsky napisał:

Na tyle co można ocenić ze zdjęć to wygląda ok .

Wg mnie najlepszym kolorem w tego typu swetrze jest off white czy tam jakiś jasny odcień beżu . 

Co do koloru - zgadzam się i taki kolor też mam w planach, ale ten mi się również spodobał plus cena była bdb, więc nie zastanawiałem się dwa razy :)

• Oceniam pozytywnie 1

19 minut temu, MarianoItaliano napisał:

Z tymi spodniami, go faktycznie wyszły na foto jakby tak było, ale w rzeczywistości nie są zbyt ciasne moim zdaniem - sam nie wiem czemu tak wyszły🫣🤔

Co do koloru - zgadzam się i taki kolor też mam w planach, ale ten mi się również spodobał plus cena była bdb, więc nie zastanawiałem się dwa razy :)

Za Ciasne to pewnie pojęcie względne (krój slim fit za ciasny będzie inaczej wyglądał niż za ciasny regular czy relaxed), ale generalnie krój spodni jest trochę z innej bajki niż sweter - spodnie są slim fit a sweter regular/relaxed