M.L. Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie w jaki sposób należy przechowywać krawat. Jedno czego jestem pewien to, że knitków nie można wieszać, tylko je należy rolować bo się wyciągają. Jak w takim razie przechowywać krawaty inne niż knit, np. jedwabne? Można je zrolować nie ryzukując odkształceniem, czy lepiej je powiesić? Nie jestem też pewien jak postępować z krawatami wełnianymi. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Ja swoje zwijam w rulonik (jedwabne). Odkształceń nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Kładę na płasko lub wieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Stosuję technikę hybrydową. Po zdjęciu krawata z szyi roluję, a na drugi dzień rozwijam i wieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Tylko rolowanie. Powieszone są może ładniejsze, ale ryzykują odkształceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Nie zaobserwowałem żadnych zniekształceń w krawatach które wisiały bez jakiejkolwiek ingerencji przez ponad rok czasu (zarówno wełniane jak i jedwabne - z podszewką i bez) - obejrzałem je dokładnie bo sam byłem ciekaw. Teraz jednak wyłącznie roluję, bo to najwygodniejszy sposób ich przechowywania. Praktykuję to także w przypadku koszul i spodni (zdarzyło się także z marynarką) - choć zwijanie koszuli wymaga odrobiny wprawy, ponieważ łatwo o zagięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 zwijanie koszul? Bardzo jestem tego ciekaw, pokażesz jakieś zdjęcie? Możliwe, że jak masz dobry wełniany wkład, to chroni on krawat przed zniekształceniem. Ja mam zamiłowanie do krawatów bardzo cienkich, z minimalnym wypełnieniem lub bez, a te raz powieszone nigdy już nie wracają do swojej oryginalnej formy: zostaje na nich nie tylko ślad wieszaka, ale też "ósemkują się". Krawaty grube, solidnie wypełnione, zacząłem nosić stosunkowo niedawno, kiedy już wyleczyłem się z wieszania, więc wolę empirycznie nie sprawdzać, czy znoszą je lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 Ja roluję - co prawda jest to podyktowane bardziej konstrukcją mojej garderoby, tzn. raczej nie mam miejsca na wieszanie, ale patrząc po odpowiedziach w tym wątku wcale na tym nie tracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Krawaty wieszam na wieszaku (własciwie wieszakach) ubraniowych z poprzeczną listwą (tej przeznaczonej na powieszenie spodni), wybieram wieszaki, gdzie która jest dość gruba i okrągła, też nie zauważyłem żadnych odkształceń na krawatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Ja też wieszam na wieszaku jak poniżej, odkształceń po dwóch latach nie zauważyłem - może dlatego, że oczka są grube i bez kantów, więc nie ma się o co zaginać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Hmmm - Panowie, jak rozszyfrujecie nazwę 'tie hanger' i do czego służy Waszym zdaniem? ...Czasem odnoszę wrażenie, że niektórzy na siłę komplikują proste sprawy i próbują na nowo 'wynaleźć koło'... Ps. Tak, używam od wielu lat tego typu wieszaków (jeden dokładnie taki jak na zdjęciu) i nie zauważyłem negatywnych skutków na żadnym z moich kilkudziesięciu krawatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Próbowalem i wg mnie wygodniej jest na kilku oddzielmych wieszaakch niż zbiorczo na takim jednym, ale oczywiście jeden wieszak zajmuje mniej miejsca w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 jeśli już wieszać, to chyba lepiej w kilku warstwach, jak na tych pokazanych wieszakach, wtedy końcówka nie dynda tak swobodnie, nie zaczepia się o inne ubrania w szafie itd. Też mam taki wieszak na krawaty (ang. tie hanger) ale nie używam - trzymam krawaty zrolowane w pudełkach. Jest to w dużej mierze podyktowane metrażem mojego mieszkania (witamy w Paryżu), ale przy zachowaniu minimum systematyczności ułatwia to też odnalezienie jednego krawata wśród wielu (łatwiej się go zauważy zwiniętego w pudełku niż przykrytego kilkoma innymi krawatami na wieszaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wostok Napisano 19 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2015 ja również wieszam na taim specjalnym wieszau i z krawatami wszystko ok. Jedyny problem to utrudnione wyjmowanie krawata z "samego dołu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 19 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2015 na razie wieszam, ale w planach jest coś takiego: (foto @voxsartoria.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2015 Takie wieszaki czasami mają zadziory na chromowanych elementach, trzeba bardzo dokładnie sprawdzać. A szuflady - mam, ale u mnie nie wygląda to tak schludnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej k. Napisano 20 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2015 kiedyś wieszałem ( po uprzednim zrolowaniu na jedną dobę aby się krawat wyprostował )- obecnie od razu roluję i do pudełka zauważyłem też ciekawą prawidłowość ( odnośnie rolowania w celu wyprostowania zmarszczek ) - jedwabne krawaty z secondhandów lepiej się prostują od tych współczesnych z Vistuli, Wólczanki , Bytomia , Tk Maxxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi