Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

To proszę wskaż mi sensowne zespoły i twórców którzy ewidentnie są zainspirowani właśnie stylem Nirvany, bo ja kojarzę właśnie jakieś Nikielbaki i inne paździerze. Tutaj już nie chodzi o zdanie, chodzi o fakty kto na muzykę wpłynął a kto nie, Nirvana wpłynęła w jakiś sposób na ludzi, ale nie na muzykę jako taką, w latach 90' na muzykę dużo większy wpływ miały takie grupy jak RATM, Pantera, Killing Joke, Faith No More, The Prodigy, nawet Radiohead (chociaż ja ich nie lubię), a po Nirvanie została legenda Kurta Cobaina i Grohl co się gdzieś ciągle kręci ale jego Foo Fighters jest fatalne, tylko czasem na jakiś pobocznych projektach coś ciekawego stworzy, nic oprócz tego, więc nie miało to wpływu na muzykę.

Nirvana to naprawdę nie było nic wyjątkowego, zespół trafił do nastolatków zbyt "wygodnickimi" żeby zostać punkami, zbyt mało radykalnych by zostać metalowcami i zbyt chcących być modnymi by zostać powiedzmy "hipisami" (skrót myślowy), takie coś dziwnego, a że po latach 80' w muzyce powstało dużo takiej właśnie dziwnej przestrzeni, a młodzież lubi się identyfikować z jakąś subkulturą, to powstała subkultura "granż", gdzie w sumie były ze cztery zespoły, każdy zupełnie inny i pełno naśladowców, Nirvana z tej czwórki (Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains) była najsłabsza, najnudniejsza, taki anemiczny punk, ale nie anemiczny na modłę The Cure czy Joy Divison, ale po prostu anemiczny, ta "anemiczność" nie tworzyła klimatu, to nie była wartość dodana jak w przypadku cold wave/gotyku, a zwyczajna nuda, gdyby ta muzyka powstała 10 lat wcześniej gdy przestrzeni dla "bylejakości" było mniej, nie osiągnęliby takiego sukcesu. Dziennikarze lubią się rozpływać nad Nirvaną, ja się im nawet nie dziwię, zajmują się zwykle tylko mainstreamem, a Nirvana w mainstreamie była jakąś tam ważną "postacią", dużo bardziej mnie dziwi dlaczego ten zespół stał się taką "postacią", a nie stał się nią np świetny Killing Joke.

Appart w cooperacji z Soap&Skin ( lubię ją bardzo za jej ciężkawy styl ).. teledysk złożony z niemego filmu Szpiedzy, Fritza z 39 roku bodajże.. mam i czeka na obejrzenie, już ponad rok.. zupełnie jak niektóre moje ubrania do których noszenia dojrzewam :)

Jak miałem z 12 lat ( 18 lat temu ), zdecydowałem się na zakup jasnych butów skórzanych, traperów, zauważyłem takie w Jurasic Park u głównego bohatera.. no i były dla mnie świetne, aż wstydziłem się w nich chodzić.. i w końcu wyrosłem z nich.. o dziwo dopiero niedawno zacząłem konfrontować się z tym negatywnym uczuciem.

Niemniej miłego słuchania ;)

Skoro znasz się na jazzie, to może polecisz mi coś Dave'a Brubecka? - najlepiej z jego kwartetem. ;) Przesłuchałem już Time Out, Time Further Out i Jazz Impressions of Eurasia, jest coś, co jeszcze powinienem znać? :)

Pozdrawiam, Dr

Posłuchaj Jazz Impressions of Japan. Od tej płytki zacząłem słuchać Brubecka :)

http://www.youtube.com/watch?v=qCQMUc78pE8

post-1028-13658924126649_thumb.jpg