Fikaczynski Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Nieckelback jest pokłosiem Nirvany? DOBRE! Kurt się przewraca w grobie i bardzo mu współczuje... Moim Nirvana zdaniem miała ogromny wpływ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Witam, Kawałek wpisujący się w dyskusję, a teledysk w tematykę forum Moim skromnym zdaniem Skubas to osoba którą warto wspierać w związku z czym zachęcam do zakupu płyty. http://www.ceneo.pl/17599632 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 To proszę wskaż mi sensowne zespoły i twórców którzy ewidentnie są zainspirowani właśnie stylem Nirvany, bo ja kojarzę właśnie jakieś Nikielbaki i inne paździerze. Tutaj już nie chodzi o zdanie, chodzi o fakty kto na muzykę wpłynął a kto nie, Nirvana wpłynęła w jakiś sposób na ludzi, ale nie na muzykę jako taką, w latach 90' na muzykę dużo większy wpływ miały takie grupy jak RATM, Pantera, Killing Joke, Faith No More, The Prodigy, nawet Radiohead (chociaż ja ich nie lubię), a po Nirvanie została legenda Kurta Cobaina i Grohl co się gdzieś ciągle kręci ale jego Foo Fighters jest fatalne, tylko czasem na jakiś pobocznych projektach coś ciekawego stworzy, nic oprócz tego, więc nie miało to wpływu na muzykę. Nirvana to naprawdę nie było nic wyjątkowego, zespół trafił do nastolatków zbyt "wygodnickimi" żeby zostać punkami, zbyt mało radykalnych by zostać metalowcami i zbyt chcących być modnymi by zostać powiedzmy "hipisami" (skrót myślowy), takie coś dziwnego, a że po latach 80' w muzyce powstało dużo takiej właśnie dziwnej przestrzeni, a młodzież lubi się identyfikować z jakąś subkulturą, to powstała subkultura "granż", gdzie w sumie były ze cztery zespoły, każdy zupełnie inny i pełno naśladowców, Nirvana z tej czwórki (Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains) była najsłabsza, najnudniejsza, taki anemiczny punk, ale nie anemiczny na modłę The Cure czy Joy Divison, ale po prostu anemiczny, ta "anemiczność" nie tworzyła klimatu, to nie była wartość dodana jak w przypadku cold wave/gotyku, a zwyczajna nuda, gdyby ta muzyka powstała 10 lat wcześniej gdy przestrzeni dla "bylejakości" było mniej, nie osiągnęliby takiego sukcesu. Dziennikarze lubią się rozpływać nad Nirvaną, ja się im nawet nie dziwię, zajmują się zwykle tylko mainstreamem, a Nirvana w mainstreamie była jakąś tam ważną "postacią", dużo bardziej mnie dziwi dlaczego ten zespół stał się taką "postacią", a nie stał się nią np świetny Killing Joke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egonszef Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Appart w cooperacji z Soap&Skin ( lubię ją bardzo za jej ciężkawy styl ).. teledysk złożony z niemego filmu Szpiedzy, Fritza z 39 roku bodajże.. mam i czeka na obejrzenie, już ponad rok.. zupełnie jak niektóre moje ubrania do których noszenia dojrzewam Jak miałem z 12 lat ( 18 lat temu ), zdecydowałem się na zakup jasnych butów skórzanych, traperów, zauważyłem takie w Jurasic Park u głównego bohatera.. no i były dla mnie świetne, aż wstydziłem się w nich chodzić.. i w końcu wyrosłem z nich.. o dziwo dopiero niedawno zacząłem konfrontować się z tym negatywnym uczuciem. Niemniej miłego słuchania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Może tym razem zaproponuję coś takiego (link)? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikaczynski Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Może tym razem zaproponuję coś takiego (link)? Pozdrawiam, Dr Świetne! To ode mnie - odpręża ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 18 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 "Mechaniczny umysł" VOIVOD zawsze potrafił mnie oczarować swoimi łamańcami. Teraz czekam na całą płytkę.... http://www.youtube.com/watch?v=o6t1fKbVy6g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 25 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2013 Dziś setne urodziny Witolda Lutosławskiego. Z tej okazji proponuję wysłuchać kilka jego wczesnych kompozycji, które być może nie będą dla Was zbyt trudne. Bukoliki na altówkę i wiolonczelę: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em3r Napisano 27 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 Na dzisiaj coś Deana Martina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 A ja polecam z całego serca płytę nagraną w 2011 przez Wyntona Marsalisa i Erica Claptona. Duuużo dobrego jazzu w stylu nowoorleańskim ale nie nowoorleańskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Skoro znasz się na jazzie, to może polecisz mi coś Dave'a Brubecka? - najlepiej z jego kwartetem. Przesłuchałem już Time Out, Time Further Out i Jazz Impressions of Eurasia, jest coś, co jeszcze powinienem znać? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Polecam płytę Dave'a Brubecka z Paulem Desmondem, a na niej klasyk- Take Five Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Było parę płyt z Desmondem. Jeśli chodzi o standardy, to od Take Five wolę o wiele bardziej Blue Rondo a la Turk. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Rzeczywiście, tych płyt było całkiem sporo. Myślałem konkretnie o tej nagranej w Carnegie Hall, trochę w stylu płyt 'best of' (które najczęściej są straszne), ale słucha się z ogromną przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Aha, rozumiem, też słyszałem o niej pochlebne opinie. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Jak już jesteśmy w Nowym Jorku, to polecam płytę "New York Reunion" zagraną przez kwartet McCoya Tynera (pianista wielkiego Coltrane'a). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 29 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2013 Skoro znasz się na jazzie, to może polecisz mi coś Dave'a Brubecka? - najlepiej z jego kwartetem. Przesłuchałem już Time Out, Time Further Out i Jazz Impressions of Eurasia, jest coś, co jeszcze powinienem znać? Pozdrawiam, Dr Posłuchaj Jazz Impressions of Japan. Od tej płytki zacząłem słuchać Brubecka http://www.youtube.com/watch?v=qCQMUc78pE8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 29 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2013 Dzięki. Miałem to z resztą na tapecie, razem z Jazz Impressions of New York. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 29 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2013 http://jazzarium.pl/aktualnosci/john-zo ... -days-2013 No trzeba się wybrać, bo Zorn dziwny jest i wydaje 20 płyt rocznie, ale mimo wszystko to jest niezwykle kreatywny gościu, a do tego jeszcze ludzi ciekawych przywozi ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 30 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2013 Bawimy się panowie! http://www.youtube.com/watch?v=ZmwqkaUZTyM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlf Napisano 4 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2013 Dla wielbicieli spokojnych, kojących i nowoczesnych dźwięków pianina w różnym towarzystwie i produkcji, polecam do wysłuchania podcast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 4 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2013 Doskonałe na miły wieczór przy kropelce czegoś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 4 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2013 Ja dzisiaj słucham takiego dziwadła: http://www.youtube.com/watch?v=97Mysra8ZOQ Momentami może za bardzo pretensjonalne, ale bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Tak BTW abdykacji, podszeptów szatana i takich tam, to sobie przypomniałem o takim to albumie: Ja ich zwykłem nazywać "psychodelicznymi szatanami", bardzo to fajny album, niestety na YT tylko w "kawałkach"... http://www.youtube.com/watch?v=7XxwDRkWIMc więc fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert555 Napisano 14 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2013 A ja od wczoraj słucham na spotify, w końcu mam jakiś normalny dostęp do muzyki i wszystko za darmo. Właśnie słucham Blur odświeżając sobie na Openera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi