Dr Kilroy Napisano 18 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2012 Powrócił mi humor na Ravela. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maladjusted Napisano 19 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2012 (stronię tylko od muzyki stricte elektronicznej typu techno, trance itp.). To trochę grzech, bo: (z rzeczy bardzo konwencjonalnych, a są jeszcze niekonwencjonalne, szczególnie polecam pójście w industrial) Mimo wszystko mnie nie przekonuje, więc zostałem grzesznikiem Na szczęście jeśli chodzi o grzech, to się nie boję, np. słuchając utworu Dechristianize ( http://youtu.be/5gTCgYurcVs ) (jest ostro, ale np. jeśli kogoś nie odrzuci od razu growl Bentona, to proponuję dotrwać do fragmentu od 2:44 do 3:05 (albo od razu tam przewinąć), gdzie growlu nie ma i samemu przekonać się jak niezwykle to potrafi brzmieć). Nawiasem mówiąc, moja dziewczyna zawsze jak słyszy że to puszczam to wychodzi i każe się zawołać właśnie na ten fragment . Pewnie właśnie straciłem twarz w oczach wielu, no ale cóż Po przeczytaniu postów z tygodnia z tego tematu stwierdzam 2 rzeczy: Jeśli chodzi o wizyty w filharmoniii to ostatnio byłem na żywo na 2 koncercie fortepianowym Rachmaninowa, i jeżeli ktoś nie zna, polecam w pełni: http://youtu.be/PSJdLkN8Ki4 A jeśli chodzi o popularne utwory, to 5tka Beethovena jest wprost niemiłosiernie wyeksploatowana, a kto z tzw. ulicy wie jak brzmi tam przepiękny finał?: http://www.youtube.com/watch?v=lkApmDjhFHs A 3cia symfonia Góreckiego - miód miód miód, jest genialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 20 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2012 (jest ostro, ale np. jeśli kogoś nie odrzuci od razu growl Bentona, to proponuję dotrwać do fragmentu od 2:44 do 3:05 (albo od razu tam przewinąć), gdzie growlu nie ma i samemu przekonać się jak niezwykle to potrafi brzmieć). Nawiasem mówiąc, moja dziewczyna zawsze jak słyszy że to puszczam to wychodzi i każe się zawołać właśnie na ten fragment . Pewnie właśnie straciłem twarz w oczach wielu, no ale cóż Znaczy akurat ten fragment jest tak od czapy że aż boli, brzmi to jak solówka średnio ogarniętego gimnazjalisty zafascynowanego metalem o wróżkach i smokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maladjusted Napisano 20 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2012 (jest ostro, ale np. jeśli kogoś nie odrzuci od razu growl Bentona, to proponuję dotrwać do fragmentu od 2:44 do 3:05 (albo od razu tam przewinąć), gdzie growlu nie ma i samemu przekonać się jak niezwykle to potrafi brzmieć). Nawiasem mówiąc, moja dziewczyna zawsze jak słyszy że to puszczam to wychodzi i każe się zawołać właśnie na ten fragment . Pewnie właśnie straciłem twarz w oczach wielu, no ale cóż Znaczy akurat ten fragment jest tak od czapy że aż boli, brzmi to jak solówka średnio ogarniętego gimnazjalisty zafascynowanego metalem o wróżkach i smokach. Widocznie kwestia gustu, no ale dobrze, pójdźmy dalej http://www.youtube.com/watch?v=xiQ-QBM4_qA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 20 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2012 No to może następne utwory z cyklu "Oklepane, a warte uwagi". Mozart - Sonata fortepianowa nr 17 B-dur Liszt - Grandes etudes de Paganini nr 3 - La Campanella Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 20 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2012 (jest ostro, ale np. jeśli kogoś nie odrzuci od razu growl Bentona, to proponuję dotrwać do fragmentu od 2:44 do 3:05 (albo od razu tam przewinąć), gdzie growlu nie ma i samemu przekonać się jak niezwykle to potrafi brzmieć). Nawiasem mówiąc, moja dziewczyna zawsze jak słyszy że to puszczam to wychodzi i każe się zawołać właśnie na ten fragment . Pewnie właśnie straciłem twarz w oczach wielu, no ale cóż Znaczy akurat ten fragment jest tak od czapy że aż boli, brzmi to jak solówka średnio ogarniętego gimnazjalisty zafascynowanego metalem o wróżkach i smokach. Widocznie kwestia gustu, no ale dobrze, pójdźmy dalej http://www.youtube.com/watch?v=xiQ-QBM4_qA To nawet przyzwoita podróba Venoma. No to jak jesteśmy przy ekstremalnym metalu, to trochę klasyki tego nurtu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 20 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2012 Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Zastój się zrobił w tym temacie, czyżby wszystkich oszołomił Hungarian Rock Ligetiego? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Bardzo przyjemne, ale zdecydowanie wolę utwór o tym samym tytule w wykonaniu Pink Martini: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Całkiem dobre, ale mnie odpowiada ta mniej współczesna, nostalgiczna aranżacja Welka. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Głupia sprawa... Dziś są urodziny Debussy'ego, a ja dowiedziałem się o tym dopiero przed chwilą. Z tej okazji więc Achille-Claude Debussy Extravaganza, czyli moje ulubione utwory tego kompozytora. Dodam jeszcze, że będą to utwory wyłącznie fortepianowe, bo kameralnych czy orkiestrowych nie zdążyłem jeszcze dogłębnie poznać. Preludia: Images oubliées Estampes - Pagodes Suite Bergamasque - Passepied Mazurka Danse - Tarantelle styrienne Children's Corner - Jimbo's Lullaby Children's Corner - Serenade for the Doll Études: I - Pour les cinq doigts d'apres Monsieur Czerny V - Pour les octaves XII - Pour les accords . Wszystkiego najlepszego! Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Moja koleżanka, ta od ariette tłumaczy coś właśnie o Debussim . Spóźnione, ale szczere, wszystkiego najlepszego Claude. A ja teraz słucham tego (moja żona na razie dzielnie to znosi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 I słuchasz tego nagrania? Brzmi, jak wygenerowane komputerowo (i wcale nie zdziwiłbym się, gdyby takie było ). Jeśli zaś chodzi o sam utwór: kolejny oklepaniec. Nie jest jednakowoż zły... Nie jestem wielkim fanem Vivaldiego, ale napisał bardzo dużo różnych koncertów, a to jedna z moich ulubionych form muzycznych. Oto kilka utworów ze skrzypcami solo (wyłączając kwartety smyczkowe), które lubię: Ravel - Sonata skrzypcowa - oraz Barwa skrzypiec solo (nie w charakterze instrumentu koncertującego) została wykorzystana z sukcesem w takich utworach jak Danse Macabre Saint-Saensa, Amerykanin w Paryżu Gershwina czy Wenus i Merkury z suity Planety Holsta. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 kurczę, ale wtopa słucham z płyty cd, ale pór roku Haydna wkleiłem nie ten link. A z Vivaldiego bardzo lubię Glorię. Oto właściwy link http://www.youtube.com/watch?v=PxnqP8IA ... re=related Przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 No to co innego. To już, jak mi się wydaje, o wiele mniej oklepane. No to niepotrzebnie przypominałem sobie nieliczne utwory ze skrzypcami solo, które lubię, skoro właściwsze byłoby podanie swoich ulubionych oratoriów. Akurat nie jestem także wielkim fanem Haydna, ale naprawdę lubię niektóre jego utwory: kwartety smyczkowe, symfonie, jest z czego wybierać. Swego czasu bardzo lubiłem koncert na trąbkę. Oratoriów nie znam aż tak wiele, bo są bardzo długie, a ja lubię przesłuchać całość utworu w jednym posiedzeniu. Byłem za to na koncertach dość oklepanych dzieł, które bardzo mi się spodobały - Mesjaszu Handla i Pasji wg. Świętego Mateusza J. S. Bacha (w której wykonaniu brałem z resztą udział - śpiewałem w chórze partię soprano ripieno; to było jakiś czas temu, teraz śpiewam barytonem ). Bardzo dawno temu byłem też na Siedmiu Ostatnich Słowach Jezusa na Krzyżu Haydna, ale już nie pamiętam, czy mi się podobało. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 To prawda Oratoria, podobnie jak opery są na dłuuuuuuuugie posiedzenia, a ja też lubię słuchać danego dzieła w jednym kawałku. Dlatego w domu praktycznie ich nie słucham, chociaż jak sobie przypominasz opera to moja ulubiona forma muzyczna. Do Mesjasza zabierałem się kilka razy ale nigdy nie udało mi się przesłuchać go w całości podobnie jak Pasję wg św. Mateusza Bacha. Tym razem jednak się złożyło, dziecko u dziadków+spokój= nastrój do słuchania dłuższych dzieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Ja niestety rzadko mam takie okazje. Czasem wieczorem, kiedy wszyscy pójdą spać słucham czegoś, ale najlepiej, żeby nie trwało ponad godzinę, bo nie chcę też codziennie chodzić spać o czwartej rano. Przesłuchałem tak już Requiem Mozarta i Planety Holsta. W tym roku może dwa razy wystarczająco długo byłem sam w domu - udało mi się wówczas posłuchać wszystkich utworów fortepianowych Ravela i Vingt regards sur l'enfant-Jesus Messiaena. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 26 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2012 Aby poznać muzykę Oliviera Messiaena i się do niej nie zrazić, proponuję zacząć od preludiów na fortepian: Myślałem, że są może dziś urodziny jakiegoś kompozytora i z tej okazji wypadałoby tutaj zamieścić odnośnik do któregoś jego utworu. Niestety nic nie znalazłem, więc zajrzałem do części z rocznicami śmierci. Dowiedziałem się więc, że dziś (właściwie w tej chwili już wczoraj) przypada pięćdziesiąta czwarta rocznica śmierci mojego ulubionego kompozytora brytyjskiego Ralpha Vaughana Williamsa. Z tej okazji więc zapraszam do posłuchania jego koncertu fortepianowego: I Toccata (link) II Romanza (link) III Fuga Chromatica con Finale alla Tedesca - część I (link) i część II (link) Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Coś na skołatane nerwy. Ostatnio po pracy ratuję się tym "Easter Psalm" Wielki Dziki Kurak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2012 Bardziej pewnie kojarzycie mnie z muzyką XX wieku, Ravel i te sprawy. Jednak moim zdaniem jednym z najwspanialszych utworów jest . Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 1 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Hymny koronacyjne bardzo lubię jako całość, przeważnie słucham zaraz po wielkiej mszy Mozarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Ach, te msze Mozarta... Bardzo je lubię, ale nie miałem okazji przesłuchać wszystkich. Teraz jakoś ciągnie mnie do koncertów na róg, sławną trzecią część czwartego koncertu już słuchałem kilka razy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feliz Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Gitara wyniesiona na wyższy poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Gitara wyniesiona na wyższy poziom Niesamowite co facet wyprawia z gitarą! To są lata ćwiczeń żeby dojść do takiej perfekcji. Ma niesamowicie sprawne dłonie i bardzo długie palce, co niewątpliwie pomaga w grze na gitarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Ma niesamowicie sprawne dłonie i bardzo długie palce, co niewątpliwie pomaga w grze na gitarze. Aż Paganini przychodzi na myśl. Dowiedziałem się dziś, że w Ostrowcu z okazji Dni Muzyki odbędzie się wykonanie Wielkiej Mszy h-moll Bacha. Muszę ją dokładnie przesłuchać, żeby później wiedzieć, co i jak. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi