Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako, że dopiero raczkuję w temacie klasycznej elegancji chciałbym się zwrócić do Was, forumowicze z prośbą o poradę.

Szukam koszul średniej klasy w stylu formalnym i półformalnym. Zakres cenowy: powiedzmy 150-300 zł.

Jest to o tyle skomplikowane, że jestem szczupłej budowy: wzrost 184 cm, klatka 94,5, talia 82.

Idealnie leża koszule z Zary rozm. M (SlimFit) – 180/96, których jakość i stylistykę pomijam. Chodzi o ich fason.

Odpowiednie znalazłem również w Massimo Dutti.

Gdzie poza tym, znajdę w ww. przedziale cenowym koszule zadowalającej jakości?

Mile widziane są sklepy na terytorium Polski, ale zamówienia międzynarodowe również wchodzą w grę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Damian.

Opublikowano

Z tego co widziałem taki temat został już poruszany na tym forum wielokrotnie.

Od siebie mogę dodać, iż chyba najlepszą opcją będą zakupy w CT Shirts albo TM Lewin. Mniej niż 150 zł za koszulę, a resztę przeznaczyłbyś na krawca, który wytaliowałby je i jeśli zaszłaby taka potrzeba to również mógłby zwęzić rękawy. W każdym razie koszt koszuli raczej by nie przekroczył 200 zł. Na pewno będzie lepiej leżeć, niż większość RTW.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zależy jaki masz rozmiar kołnierzyka. Jeżeli 37-38 to wszystkie lamberty/wólczanki powinny być dla Ciebie dobre. Mam 178 cm, tyle samo co Ty w talii i ze dwa cm w klatce więcej. Koszule 38 slim fit z wólczanki/lamberta są super w talii, ale brzydko się rozjeżdżają na guziku w klatce - niestety nic u nich nigdy z tego powodu nie kupuję. Z kolei dla Ciebie, przy 2 cm mniej powinny być idealnie dopasowane.

Opublikowano

Jeśli chodzi o talie, to TM Lewin jest dużo węższy od CT.

Mam CT Shirts super slim fit i musiałem je jeszcze zwężać żeby była tak jak Fully Fitted TMLewin.  Swoją drogą unikaj materiału 'poplin' od TM, strasznie się gniecie i trudno prasuje.

Edit: Jeszcze jedna ważna rzecz, TM przy koszulach Fully Fited ma dużo mniejszy kołnierzyk niż przy slim fit.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o koszule Vistuli, miały szerokie rękawy.

Wólczankę/Lambert przymierzałem dawno temu i leżały średnio,

niemniej jednak zajrzę w najbliższym czasie do ich salonu.

Kontaktowałem się także z TM Lewin i zasugerowano, że najlepszy rozmiar dla mnie to 15 kark/34 ramiona.

Jako ciekawostkę dodam, że występują tam 3 rodzaje taliowania:

"Our slim-fit shirts are tailored but are only semi-fitted - this gives you a bit more room and slightly more relaxed.
Fitted - are more sculpted to the body and are ideal if you have a slim physique.
Super Fitted - these are very fashionable at the moment and are extremely fitted and I would only recommend if you are a skinny build rather than toned"

Jak się domyślam, najlepszym wybiorem będą dla mnie Fitted.

Choć mam pomysł, zamówię jakąś do przymiarki na allegro ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

jako, że dopiero raczkuję w temacie klasycznej elegancji chciałbym się zwrócić do Was, forumowicze z prośbą o poradę.

Szukam koszul średniej klasy w stylu formalnym i półformalnym. Zakres cenowy: powiedzmy 150-300 zł.

Jest to o tyle skomplikowane, że jestem szczupłej budowy: wzrost 184 cm, klatka 94,5, talia 82.

Idealnie leża koszule z Zary rozm. M (SlimFit) – 180/96, których jakość i stylistykę pomijam. Chodzi o ich fason.

Odpowiednie znalazłem również w Massimo Dutti.

Gdzie poza tym, znajdę w ww. przedziale cenowym koszule zadowalającej jakości?

Mile widziane są sklepy na terytorium Polski, ale zamówienia międzynarodowe również wchodzą w grę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Damian.

Witam

Możesz spróbować z firmy http://www.marconi.blink.pl/order.php

Ja mam z 4 koszule z tej firmy, i bardzo sobie chwalę tą markę w tym zakresie cenowym a też mam ograniczony budżet , a z jakością myślę że są lepsze od  Zary. pozdrawiam

Opublikowano

a jak ktoś kupuje w zarze czy Massimo Dutti też mamy podobny skład, owszem dużo mają koszmarków ale w wersjach normalnych (białe, jasno niebieskie) klasycznych można zrobić też super slim i są naprawdę z fajnej bawełny.. Rozumiem że niektórych stać kupić droższe koszule i jakościowo lepsze ale myślę jeśli ktoś pełznie lub raczkuje w kierunku dobrego klasycznego smaku a  ma bardzo ograniczony budżet musi szukać na takim pułapie,

Opublikowano

MD akurat bardzo rzadko wykorzystuje sztuczne materiały i porównywanie ich wyrobów do firmy proponowanej w linku jest co najmniej nieuczciwe - pomijając przygnębiająco osobliwą stylistykę 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wypowiedź użytkownika marekfryzjer jest skandaliczna i wprowadza w błąd. Koszule z 35% zawartością poliestru nie nadają się do noszenia i wszyscy na tym forum powinni być tego świadomi. To jest towar dla zupełnie niezorientowanego klienta o minimalnych wymaganiach. Podobnie, jak buty z plastiku z supermarketu czy "zdrowa" ryba panga w panierce.

Koszule z Massimo Dutti nie zawierają poliestru (przynajmniej ja takich nie widziałem); ich jakość jest różna, ale w cenach z Allegro jest to jakaś opcja. Sam mam trzy sztuki, jedną lubię, pozostałe dwie są przeciętne (kupowane w okolicach 70-90 zł/sztuka).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

ale zawrzało, faktycznie MD jest dobrą marką (przepraszam cię MD) zgubiła mnie marka ZARA, a co do użytkownika Mosze niemam minimalnych wymagan, tylko zapytaj czy faktycznie kogoś stać na porządne ciuchy? Przy średniej krajowej? Ja rozumiem że forum i miłośnicy męskiej elegancji kupują czy szyją znakomite ubrania, chętnie chwaląc się dobrą jakością czy drogim zakupem, ale nie krytykuj i nie zniżaj tych którzy też chcą też dobrze wyglądać ale mają bardzo ograniczony budżet... A może na tym forum nie powinni pisać osoby o skromnym portfelu? ...

Opublikowano

Marku, średnia krajowa nie ma tu nic do rzeczy. Na tym forum można znaleźć kilka propozycji zakupu porządnych koszul z czystej bawełny w cenie 100-120 zł. Proponując brzydkie koszule ze sztucznego materiału za 10-30 zł mniej wyrządzasz w istocie nieuświadomionemu czytelnikowi swoich postów krzywdę, bo te porządne koszule wytrzymają dłużej, zapewnią lepszy komfort użytkowania i lepsze wrażenia estetyczne. Pisałem już w innym wątku poszukującym butów za 250 zł i tłumaczącym się brakiem pieniędzy: kup buty trzy razy droższe, wytrzymają pięć razy dłużej i wyjdzie ci taniej. Idąc drogą Twojego rozumowania można napisać, że na hali w supermarkecie są jeszcze tańsze koszule, jeszcze więcej poliestru, prasować nie trzeba, ładne, modne i wygodne, czarne, czerwone, koszulowa nirwana.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Piszemy w temacie w którym autor podał jaki budżet ma do dyspozycji, więc nie rozumiem dlaczego mielibyśmy podawać propozycje koszul kilka razy tańszych.

A co do koszul to nawet mając do dyspozycji mniej niż 100 zł za sztuke to można znaleźć wiele lepszych propozycji o składzie 100% bawełna.

Opublikowano

Dobry wieczor, 

To moj pierwszy post, pozwolcie wiec ze sie przywitam :)

I od razu przejde do pytanie, które mnie nurtuje - otoz usiluje (bezskutecznie) kupic koszule na swoj slub (biala na spinki).

Problem w tym, ze jak to mowia ekspedientki w sklepach - jestem "bardzo szczuply" (czyli chudy) :P

Moje wymary: Wzrost 186, kolnierzyk 39, Klata: 94, Talia: 85, rekaw: 22+66.

Problem mam taki, ze w polskich sklepach wszystko jest albo za szerokie, albo ma za krotkie rekawy.

Rozgladam sie wiec po sklepach internetowych: Suit Supply, CT, TM Lewin - ale kazdy z nich ma inne rozmary, a ja w sumie nie bardzo wiem w jakie celowac zeby koszula miala szanse dosc dobrze lezec. Ile powinienem dodac do swoich wymiarow w klacie i talii, zeby koszula byla OK? Nie chce miec opietej, ale efekt zagla mnie tez nie interesuje.

Czy np. wymiary koszuli: Kolnirzyk: 39, Klatka: 98, Talia: 90 beda dobre? 

Dzieki za pomoc...

Opublikowano

No tak, ale ile centymetrow moge realistycznie zejc z rozmiaru? Jedna juz kupilem tak na szybko... Bylo to bledem, gdyz po wytaliowaniu okazalo sie, ze jest wciaz mocno za szeroka i na lopatkach odstaje. Jak nic lepszego nie znajde, to pojde w niej ostatecznie (i nie bede sciagal marynarki :P)

Ale jeszcze troche czasu mam, wiec myslalem ze poszukam... Tej koszuli zamierzam tez uzywac pozniej, wiec fajnie by bylo trafic jak najlepsza.

Opublikowano

Tego nie wiem. Ważne, aby była dopasowana w ramionach - nie za szeroka. Na pewno im mniej trzeba ją taliować, tym lepiej, ale koszula to nie jest marynarka, nie ma kieszeni na dole, można regulować bocznymi szwami i zaszewkami na plecach.