Skocz do zawartości

Ciekawe buty - fotografie, opisy ...itp,itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na całą resztę, nosek to chyba najmniejszy problem. Choć nawet ten przykład nie zmieni mego zdania na temat Japonii i tamtejszej celebracji odważnego, lecz gustownego ubioru (co prawda tylko w pewnych kręgach).

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. Chodzi Ci o to, że Japończycy mają ekstrawagancki gust? Jeżeli tak jest to na pewno nie przekłada się to w jakiś specjalny sposób na ich przemysł obuwniczy bespoke. Mogę wrzucić tysiąc przykładów kilkunastu zakładów, pracowni i manufaktur.
Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. Chodzi Ci o to, że Japończycy mają ekstrawagancki gust? Jeżeli tak jest to na pewno nie przekłada się to w jakiś specjalny sposób na ich przemysł obuwniczy bespoke. Mogę wrzucić tysiąc przykładów kilkunastu zakładów, pracowni i manufaktur.

Nie ekstrawagancki, a właśnie 'odważny'. Przez 'odważny' gust rozumiem bardziej wymyślne propozycje Gaziano & Girling czy Johna Lobba, na które ponoć najwięcej zamówień składa się właśnie w Japonii. Odwaga bije też z dzieł takich pracowni, jak Saion, którą zapewne znasz.

Dołączona grafika

Z drugiej strony Men's Ex, dostępny w niemal każdej księgarni, uznaje Dover i Chelsea Edwarda Greena za najbardziej stylowe fasony i 'buty, które każdy szanujący się elegant posiadać powinien.' Ekstrawagancja to dla mnie określenie dość pejoratywne i pasuje mi bardziej do stylizacji prezentowanych przez większość gości Pitti Uomo, niż do Japończyków. Tak, jak Włosi lubią się bawić ubiorem, gdy tylko mają ku temu okazję i odpowiednią dozę wyobraźni, lecz efekty są w moim skromnym mniemaniu zawsze mniej 'cool', a bardziej... 'dandy'. Wystarczy spojrzeć na takich panów, jak choćby Yasuto Kamoshita:

Dołączona grafika

(uwieczniony tutaj, swoją drogą, w salone JL.)

W swoim poprzednim poście miałem na myśli, że Japończycy, którzy mogą sobie pozwolić na decydowanie o własnym ubiorze, robią to chętnie i ze świetnymi efektami, bez względu na przedział cenowy. Mam o nich przez to bardzo wysokie mniemanie i para butów wysadzana kryształami z czerwonym noskiem nie zmieni tego na gorsze :)

Opublikowano

Rzecz gustu. Gdyby te kryształki zamienić na ćwieki to wyglądałyby jak eksponat sado-maso z sexshopu ;)

Temat brzmi "Ciekawe buty - fotografie, opisy ...itp,itd". Wrzuciłem, ale nigdzie nikt nie napisał, że to buty dla normalnych śmiertelników. Abstrahuję już od tego którego z nas byłoby na nie stać.
Opublikowano

Nie kwestionuję tego, że niewątpliwie są ciekawe.

Swoją drogą pytanie czy powstały tylko jako wyrób poglądowy żeby ukazać możliwości łączenia skóry z nietypowymi materiałami? Czy też może są regularnie sprzedawane?

Opublikowano

Takie buty powstają zazwyczaj w liczbie co najwyżej kilku sztuk lub na indywidualne zamówienie. Nie można tego nawet nazwać limitowaną serią. U nas, w Europie, najszybciej można tak zdobione buty (kamienie szlachetne, kryształy, pozłacane/platynowane elementy) zamówić w Chorwacji.

Opublikowano

W taki sam sposób przykleja się wszelkiego rodzaju ozdoby we wszelkiej maści biżuterii. Zauważ na zdjęciu, że kryształki są umieszczone w zagłębieniach pozostałych po wyciętej skórze na pasku ażuru. W takich miejscach but nie pracuje, bo ażur jest naszyty na cholewkę.

Opublikowano

Osobiście podoba mi się zestawienie kolorystyczne. Można by na tej postawie zbudować ciekawe połączenia z resztą garderoby. Niemniej ubierając takie buty z marszu część społeczeństwa określiłaby człowieka jako "hipstera" co ostatnio jest dosyć modnym określeniem. Sorry za OT.

Opublikowano

ee tam ;) trzeba przeczytać opis produktu :P

Gorzej jak któraś z firm nazwie tak swój model, a w opisie tego nie wyjaśni.
Raczej nie zaryzykuje nalotu celników i reklamacji klientów. To 100% scenariusz, niezależnie, skąd będzie taka firma.
Opublikowano

Dużo jest takich przykładów w Internecie. Poza tym samo występowanie w nazwie modelu butów gatunku zwierzęcia nie sugeruje automatycznie, że z butami wykonanymi z jego skóry mamy do czynienia. Najczęściej wystarczy wziąć pod uwagę cenę, choć oczywiście zdarzają się i od tego odstępstwa.

Tutaj np. mamy do czynienia z butami wykonanymi z bardzo dobrej jakości skóry krokodyla za jedyne 300 USD:

http://www.riderbootshop.com/products/1 ... strap.html