Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawie się robi, ciekawie się to czyta. Jestem na tym forum od kilku tygodni i zauważyłem, że dużo ludzi tu wpaja, że coś musi być markowe, szyte na miarę lub z najwyższej półki. Oczywiście fajnie jest sobie kupić coś na miarę i coś naprawdę ekskluzywnego, napewno kiedyś to uczynię, natomiast wiekszosc ludzi jednak kupuje cxy to garnitury czy buty w sieciówkach i sobie chwali, czy są to ubrania topowe napewno nie, ale widzę że dużej ilości osób tu brakuje zdrowego rozsądku. Ja wolę swojej żonie kupić bukiet niż przepłacać za buty taki jestem. Temu tutaj przyszedłem żeby się doradzić. Już parę wniosków wyciągnąłem za co wam dziękuję. Ciekawy jestem dalszego etapu rozmowy ?

Opublikowano
24 minuty temu, Manul napisał:

Pewnie zostanę zaraz uznany za trolla .

Tak, jesteś trollem, ponieważ:

1) nie odnosisz się do rzeczowych argumentów, zamiast tego brniesz w kolejne opowiastki ze swojego życia, które nic nie wnoszę (temat wchodzenia na Śnieżkę w jak mniemam oxfordach Ecco polecam podjąć na jakimś forum od turystyki górskiej)

2) to jest forum o klasycznej męskiej elegancji (zob. regulamin), co wiąże się z określonymi wartościami, do których nie przystaje stawianie tez, że buty "garniturowe" z taniej sieciówki są super, bo nie są - co najwyżej mogą stanowić kompromis dla osoby o bardzo ograniczonych zasobach, która ma raz czy dwa w życiu zaliczyć jakąś elegancką okazję, ale z racji tematyki forum są to przypadki, które w ogóle nie powinny tu być dyskutowane. Twoje wypowiedzi podważają wzmiankowane wartości, i do tego próbujesz to robić prześmiewczo (chociaż to usiłowanie nieudolne). Wyrażasz w ten sposób brak szacunku dla pozostałych użytkowników i założycieli forum.

Więc tak, jesteś trollem.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 minuty temu, LuckyMan napisał:

natomiast wiekszosc ludzi jednak kupuje cxy to garnitury czy buty w sieciówkach i sobie chwali, czy są to ubrania topowe napewno nie, ale widzę że dużej ilości osób tu brakuje zdrowego rozsądku

Po prostu źle trafiłeś. To nie jest forum dla tak rozumianej większości ludzi. Masz też niewłaściwe rozumienie pojęć - większość zdecydowana rzeczy, o których tu piszemy, to nie jest z najwyższej półki. Mało kto tutaj ma buty od Kielmanna czy Lobba - to jest powiedzmy wysoka półka.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
21 minut temu, LuckyMan napisał:

natomiast wiekszosc ludzi jednak kupuje cxy to garnitury czy buty w sieciówkach i sobie chwali

Nie powiedziałbym.

Sieciówkowe buty i garnitury to często straszna jakość, oszczędzanie na czym się da itd. I jeszcze ta absurdalna marża - sprzedawane w tfu! "galeriach handlowych" tfu! mają jakość typową raczej dla bazarku, ale  z powodu "prestiżowego miejsca" kosztują 600 zł, a nie tyle, ile IMO są warte (60 zł).

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Kyle napisał:

Tak, jesteś trollem, ponieważ:

1) nie odnosisz się do rzeczowych argumentów, zamiast tego brniesz w kolejne opowiastki ze swojego życia, które nic nie wnoszę (temat wchodzenia na Śnieżkę w jak mniemam oxfordach Ecco polecam podjąć na jakimś forum od turystyki górskiej)

Wielokrotnie gdy podnoszony tu był wątek butów  klejonych,  to porady były w stylu : „ nie idź w tym kierunku „ Dlatego uważam , że wzmianka o w/w butów odnosi się do porad i tematyki . 

Opublikowano
20 minut temu, Kyle napisał:

Tak, jesteś trollem, ponieważ

2) to jest forum o klasycznej męskiej elegancji (zob. regulamin), co wiąże się z określonymi wartościami, do których nie przystaje stawianie tez, że buty "garniturowe" z taniej sieciówki są super, bo nie są - co najwyżej mogą stanowić kompromis dla osoby o bardzo ograniczonych zasobach, która ma raz czy dwa w życiu zaliczyć jakąś elegancką okazję, ale z racji tematyki forum są to przypadki, które w ogóle nie powinny tu być dyskutowane. Twoje wypowiedzi podważają wzmiankowane wartości, i do tego próbujesz to robić prześmiewczo (chociaż to usiłowanie nieudolne). Wyrażasz w ten sposób brak szacunku dla pozostałych użytkowników i założycieli forum.

jeśli dla mojej stopy vs zasobność portfela  ; super są buty z sieciówki , to występuję przeciwko  uznawanym tu wartościom i w ogóle buty takie i dywagacje  nie powinny być tu dyskutowane . Bo w ten sposób wyrażam brak szacunku dla Wszystkich tu piszących i czytających . 
Więc z szacunku przede wszystkim dla Czytających i samego siebie ; nie będę tego komentował i dalej w to brnął . Każdy ma swój rozum . 
Chcę jeszcze zauważyć , że z nikogo się nie prześmiewam . Taki mam styl pisania  . Pamiętam że gdy byłem za PRL w Wojsku  , to jednego z przełożonych drażnił wyraz twarzy pewnego żołnierza ze służby zasadniczej  . Gdyż w ocenie tego pierwszego wyglądał on jakby ciągle śmiał się pod nosem . A On taką miał już miał fizjonomię . No cóż .,…,   

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
41 minut temu, LuckyMan napisał:

widzę że dużej ilości osób tu brakuje zdrowego rozsądku. Ja wolę swojej żonie kupić bukiet niż przepłacać za buty taki jestem. Temu tutaj przyszedłem żeby się doradzić. ?

Tutaj na forum zdrowy rozsądek to czasem kupić drożej ale kupić raz a dobrze. Raczej zdrowy rozsądek tutaj rozumiany tak a nie inaczej nie popchnie w kierunku kupna butów które wybrałeś. 

Jeśli wiesz, że wolisz nie przepłacać, to super. I jednocześnie dostałeś rady, żeby "przepłacić" - o tym też jest to forum. 

Ewidentnie dostałeś inną radę niż się spodziewałeś. I to też może być wartościowe. Na ile to już zależy od Ciebie. 

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Po prostu to jest forum koneserów, ludzi, którzy przykładają wagę do ubierania się, chcą się ubierać ładnie, z gustem, elegancko. Dlatego pytania o buty za 150 zł, które "wystarczą na wesele", nie znajdują zrozumienia.

Dla większości mężczyzn konieczność ubierania się, zwłaszcza na okazje, jest problemem, najlepiej do ogarnięcia w jak najprostszy sposób. Dla nas (uczestników forum) eleganckie ubieranie się to jest pewnego rodzaju filozofia życia.

56 minut temu, LuckyMan napisał:

Ciekawie się robi, ciekawie się to czyta. Jestem na tym forum od kilku tygodni i zauważyłem, że dużo ludzi tu wpaja, że coś musi być markowe, szyte na miarę lub z najwyższej półki. Oczywiście fajnie jest sobie kupić coś na miarę i coś naprawdę ekskluzywnego, napewno kiedyś to uczynię, natomiast wiekszosc ludzi jednak kupuje cxy to garnitury czy buty w sieciówkach i sobie chwali, czy są to ubrania topowe napewno nie, ale widzę że dużej ilości osób tu brakuje zdrowego rozsądku.

Nie mam w szafie żadnej rzeczy szytej na miarę, ale sporo takich po poprawkach krawieckich, które rzeczy dopasowane średnio lub tylko dobrze przekształciły na rzeczy leżące bardzo dobrze. Co do najwyżej półki, to zdecydowanie mnie nie stać, chociaż owszem, mam jakieś pojedyncze sztuki kupione okazyjne, np. z wadą, za ułamek ceny.

A co do tego, że ktoś sobie chwali... pytanie, jakie ma doświadczenie w tej dziedzinie i czy rozumie, co chwali i za co.

56 minut temu, LuckyMan napisał:

Ja wolę swojej żonie kupić bukiet niż przepłacać za buty taki jestem.

Jako mężczyzna z pewnym doświadczeniem życiowym podpowiadam, że nie tędy droga.

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

LuckyMan ; Kupuj kwiaty Damie   swojego serca,  kiedy tylko możesz i Cię na to stać . Gdy się zestarzejesz ; będziesz mógł wspominać te piękne chwile . Być może popłyną nawet łzy szczęścia . To bardzo dżentelmeńskie . .Bo dzentelmenizm to sposób myślenia , a nie ubierania się . 
Czy za kilkadziesiąt lat Twoje serce zadrży na wspomnienie o drogich butach , lub garniturze na miarę ??? Wzruszysz się z powodu tych rzeczy ? 

Opublikowano

Myślę, ze tu właśnie leży klucz do zrozumienia tej dyskusji.

Tutaj są pasjonaci, którzy widza różnicę miedzy butami ze skory naturalnej a korygowanej. Miedzy ubraniami, które są w dobrym rozmiarze a takimi, w których kołnierz przylega tak jak powinien a szerokość ramienia marynarki jest o to poł centymetra szersza, żeby zbalansować sylwetkę.

Wchodząc na to forum i szukając butów na ślub otrzymujemy odpowiedzi podane z takiego punktu widzenia a nie jakiegoś uśrednionego dla populacji. Tak samo będzie na innych forach specjalistycznych (popatrzcie na kawę).

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, Manul napisał:

LuckyMan ; Kupuj kwiaty Damie   swojego serca,  kiedy tylko możesz i Cię na to stać . Gdy się zestarzejesz ; będziesz mógł wspominać te piękne chwile . Być może popłyną nawet łzy szczęścia . To bardzo dżentelmeńskie . .Bo dzentelmenizm to sposób myślenia , a nie ubierania się . 
Czy za kilkadziesiąt lat Twoje serce zadrży na wspomnienie o drogich butach , lub garniturze na miarę ??? Wzruszysz się z powodu tych rzeczy ? 

Dobrze zadane pytanie. Nie wzrusza się z powodu tych rzeczy natomiast, jest coś w tym, że napewno będę wspominał ubiór i buty ze były lubię lub nie ?

Opublikowano
Godzinę temu, Servetch napisał:

Myślę, ze tu właśnie leży klucz do zrozumienia tej dyskusji.

Tutaj są pasjonaci, którzy widza różnicę miedzy butami ze skory naturalnej a korygowanej. Miedzy ubraniami, które są w dobrym rozmiarze a takimi, w których kołnierz przylega tak jak powinien a szerokość ramienia marynarki jest o to poł centymetra szersza, żeby zbalansować sylwetkę.

Wchodząc na to forum i szukając butów na ślub otrzymujemy odpowiedzi podane z takiego punktu widzenia a nie jakiegoś uśrednionego dla populacji. Tak samo będzie na innych forach specjalistycznych (popatrzcie na kawę).

Zauważyłem i szczerze mam wielki szacunek do takiego podejścia. Swoją drogą jako że nie jestem biegły z męską elegancją, to patrząc po kronikach, reportażach, nagraniach z sprzed drugiej wojny światowej a nawet z czasów PRL ludzie często byli bardziej eleganccy i byli większymi dżentelmenami na codzien niż dzisiejsi ludzie, nad czym ubolewam? Dziękuję za rady mam jeszcze czas do ślubu bede myślał jaką podjąć decyzję ?

Opublikowano

Mam różne buty od klejonek po średnio-półkowe GYW i, będąc szczerym, różnica między Ryłko a już np. Clarks (które nie są wcale wysoką półką i w piaseczyńskim outlecie kupiłem całkiem przyzwoite szyte buty za ok. 300zł) w jakości skór jest ogromna. Ryłko po prostu nie da się tak wypastować, zresztą szkoda saphira na takie buty...

Niemniej, gdybym nie mógł wybrać nic innego, wziąłbym wittcheny (lub KH, gdyby mój styl życia nie preferował gumowych podeszew), bo Ryłko na zdjęciach wygląda paskudnie, a do Kazara nie ma po co dopłacać. Jeśli więc jesteś tak bardzo związany ceną i nie zależy Ci na jakości, a przecież nie musi ci zależeć tak, jak forumowej grupie pasjonatów, to wziąłbym to co najbardziej przypomina klasyczne oksfordy za możliwie najniższą cenę.

• Like 1
Opublikowano

Czyli tak - buty to tylko buty, koszula to tylko koszula, garnitur to przecież tylko garnitur, a nie bukiet do zapamiętania na całe życie. No nie, @LuckyMan - czym się interesujesz, jakie masz hobby? Naszym są buty, koszule i garnitury.

• Like 4
Opublikowano
18 godzin temu, Manul napisał:

Rozumiem, że przemawia rewolucyjny gniew, że ktoś ośmielił się zakwestionować zasadność kupowania jedynie słusznych butów.

Nie chodzi o jedyne słuszne buty. Można kupić buty klejone z dobrej skóry ale nie za 99 zł. 

Ja w tych Ecco byłem w tym roku dwa razy na Śnieżce . I nic , nie rozkleiły się

Co wnosi ta informacja? Byłeś na Śnieżce dwa razy pewnie w jakiś trekkingach. Niektórzy tam w trampkach weszli i się nie chwalą...

moje ulubione właśnie z sieciówki eksploatuję o ile pamiętam od 2009 roku . Czyli 17 lat . Kosztowały wtedy w promocji 99 zł .  

Pochwal się zdjęciem tych wynalazków.

i  że muszę kupić pomady , woski , czy pasty oczywiście tych słusznych firm, bo inne „ są do niczego”.
Oczywiście but „musi odpoczywać „ to należałoby drugą parę GYW nabyć , a i prawidła jeszcze . Ale chyba ja nic nie rozumiem rzeczywiście i nie potrafię liczyć pieniędzy . Ani ich oszczędzać . 

Generalnie kosmetyk klasy SAPHIR w porównaniu do takiego za 1/4 ceny do niczego się nie nadaje. Co tanie to drogie.
Tak, nie umiesz liczyć pieniędzy. Każdy but skórzany powinien odpoczywać i być trzymany w prawidłach. Wtedy dłużej pożyje.

No ale jak użytkownik Tryph3 pisze, że za 1000 zł to można zjeść dwa obiady w kurorcie , to gdzie mi prostemu chłopu do tego. 
Bo ja sam na siebie , na żywność mieszczę się w 1500 zł miesięcznie , bez produktów środków czystości . 

Rodzina 2+2, Zakopane lub Gdańsk, ile będzie kosztować obiad dwudaniowy w średniej restauracji?

I jeszcze jakie buty kupiłem na tych Portalach ??? 
Kupiłem J Lobb, Churchs , Santoni , A Testoni , Grenson , Trickers , Reiter . Na Vinted nówki Crockett i prawie nowe Dinkelacker . Wszystko poniżej lub okolicach 800 zł . Najdroższe były Churchs . Część powędrowała z powrotem na Portal rzeczy używanych , część zostawiłem . 

Pytałem konkretnie o BestSecret a nie o "portale" czy Vinted... Zresztą te marki produkują głównie GYW, a one mają same wady. Więc po Ci one są potrzebne? 

Opublikowano
13 godzin temu, jaskokoz napisał:

Czyli tak - buty to tylko buty, koszula to tylko koszula, garnitur to przecież tylko garnitur, a nie bukiet do zapamiętania na całe życie. No nie, @LuckyMan - czym się interesujesz, jakie masz hobby? Naszym są buty, koszule i garnitury.

Interesuje się boksem, wyścigami (szczególnie F1) i kulinariami. Hobbistycznie boks, jazda na rowerze, karting. Rozumiem że dla kogoś kto jest pasjonatem mody eleganckiej tj nie tylko koszula, ale dla mnie np coś ważnego to dom, im mniej wydam na przyslowiowe głupoty tym więcej będzie na dom ? Wesele mnie wychodzi na 100 osób ok 100 tys na które wydam sam wraz z narzeczoną, ponieważ chcemy sami je zorganizowaćz wolimy by rodzice jak się chcą dołożyć to żeby dali więcej do koperty, jestem z tradycyjnej Polskiej rodziny na wsi ?

Opublikowano

Strój to nie głupoty a twój wizerunek.
Wesele za 100 tys. trwa jeden dzień i nikt nie będzie wiedział czy kosztowało 50 czy 120 tys. zł. A buty GYW za 1% tej ceny mogą służyć nawet do końca życia.
Możesz zrobić mniejsze wesele, zaoszczędzić na tym i na tamtym i wtedy na dom zostanie Ci jeszcze więcej...

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, tryhp3 napisał:

Wesele za 100 tys. trwa jeden dzień i nikt nie będzie wiedział czy kosztowało 50 czy 120 tys. zł. A buty GYW za 1% tej ceny mogą służyć nawet do końca życia.
Możesz zrobić mniejsze wesele, zaoszczędzić na tym i na tamtym i wtedy na dom zostanie Ci jeszcze więcej...

Jak mogą służyć do końca życia jeśli mówicie że buty czy to za 500 czy za tysiąc czy więcej mają taką samą wytrzymałość, jedynie przyjmują lepiej kosmetyki, to tak jakby dom 100 letni ciągle tapetować wkoncu tapeta nie pomoże bo konstrukcja się rozleci ?

Opublikowano
39 minut temu, tryhp3 napisał:

O właśnie. Wiele razy zauważyłem, że - będąc elegancko ubranym na różnego rodzaju spotkaniach i konferencjach - ludzie inaczej mnie traktują.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, mosze napisał:

O właśnie. Wiele razy zauważyłem, że - będąc elegancko ubranym na różnego rodzaju spotkaniach i konferencjach - ludzie inaczej mnie traktują.

Z pewnością osoba ubrana elegancko jest inaczej postrzegana. Warto jednak pamiętać, że klasę można pokazać bez wydawania fortuny, tak samo jak można wydać duże pieniądze i wciąż wyglądać mało stylowo. Dlatego nie oceniajmy wszystkiego wyłącznie przez pryzmat metki czy ceny.
Widzę, że niektórzy bardzo starają się tutaj zabłysnąć, ale prawda jest taka, że same drogie ubrania nie gwarantują ani dobrego stylu, ani prezencji. Niestety, pewnych rzeczy nie da się kupić, niezależnie od tego, ile kosztują buty czy garnitur. ?

PS: niektórzy tu wstawiają swoje zdj i nie ubliżając, nikt by nie zwrócił na nich uwagi, a napewno nie kobieta i nie ważne jak elegancko by nie było ubrani ?

Opublikowano
6 minut temu, mosze napisał:

Metek i cen nie widać.

Tak samo nie widać czy buty są za 1000 zl czy za 200, chodzi o to żeby były dobre, a napewno da się kupić coś dobrego nie wydając fortuny ?

Opublikowano
1 minutę temu, LuckyMan napisał:

Tak samo nie widać czy buty są za 1000 zl czy za 200, chodzi o to żeby były dobre, a napewno da się kupić coś dobrego nie wydając fortuny ?

Jedni widzą, inni nie. Da się kupić coś dobrego, ale szybciej na przecenach niż w cenie normalnej, tzn. buty które zamieściłeś jako swój wybór kosztują tyle a tyle bo są zrobione z danej jakości materiałów, w danej lokalizacji itd itp. Nie łudziłbym się, że to są jakoś bardzo dobre buty. To są po prostu buty przeciętnej jakości i tyle. Jeśli chcesz coś 'dobrego', wg mnie w normalnych cenach rzędu 400-500 zł będzie Ci trudno to znaleźć.

Opublikowano
51 minut temu, LuckyMan napisał:

Jak mogą służyć do końca życia jeśli mówicie że buty czy to za 500 czy za tysiąc czy więcej mają taką samą wytrzymałość, jedynie przyjmują lepiej kosmetyki, to tak jakby dom 100 letni ciągle tapetować wkoncu tapeta nie pomoże bo konstrukcja się rozleci ?

Z tą wytrzymałością zupełnie nie załapałeś, albo filtrujesz zdania tak żeby pasowały do tezy. Domy stuletnie często mają mocniejszą konstrukcję niż obecne.

13 minut temu, LuckyMan napisał:

To na ogół widać po 2-3 założeniach.
Buty za 1000 zł to nie fortuna. Ceny niektórych marek zaczynają się od 1000$. Nie mówiąc już o butach szytych u niektórych szewców.