Skocz do zawartości

Paul Sargent Shoes (dawniej Alfred Sargent)

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

@fan_dobrego_buta serdecznie dziękuje za możliwość zamówienia butów. Wada w rzeczywistości jest dużo mniej widoczna niż na zdjęciach. Obawiałem się rozmiaru który zamówiłem, zszedłem pół rozmiaru w dół względem kopyta 915 Yanko (kopyto 724), ale dzięki różnym opiniom forumowiczów się na to zdecydowałem i był to strzał w dziesiątkę. Już na pierwszy rzut oka skóra jest zupełnie inna niż w butach Carlos Santos, Yanko, Berwick czy Meermin, jest grubsza i bardziej gęsta. Precyzja wykonania jest zdecydowanie wyższa niż każdej z wymienionych marek. Z uwagi na mój perfekcjonizm uważałem, że zakup butów drugiej kategorii nie będzie dla mnie nigdy satysfakcjonujący, ale niektóre pary mają wady znikające po użyciu kosmetyków lub takie które wytworzą się bardzo szybko podczas użytkowania jeśli nie będziemy bardzo ostrożni. Jeśli ktoś może się do tego przemóc uważam, że to świetna okazja do nabycia butów bardzo dobrych jakościowo w atrakcyjnej cenie. 

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Koledzy, czas przedświąteczny to nienajlepszy czas na takie wydatki, ale Święty Mikołaj Alfred Sargent postanowił właśnie teraz wynagrodzić nam cały 2020 rok.

Kto chętny na GMTO z fabryki AS? To nie żart. Dostałem wstępne zielone światło prosto z fabryki po miesiącach pukania do ich drzwi. Z tego co mi wiadomo, to pierwsza taka szansa od 2018r. gdy AS przestał przyjmować GMTO.

Zanim podam więcej szczegółów, mogę podać to co można znaleźć w historii GMTO z fabryki AS w internecie.
1.Wstępnie cena ma być tak jak za normalne modele, więc mówimy o wydatku ponad 2 tys., cena na być jeszcze potwierdzana
2. zaliczka 50% (to też nie nowość),
3. minimum w zamówieniu to 10 par (jeden model, jedna specyfikacja),
4. starsze modele wchodzą w grę.

Resztę detali MTO podam, gdy będzie wiadomo czy jest zainteresowanie.

Jeżeli administracja uzna, że post jest nie w duchu regulaminu, proszę o pomoc w jego dostosowaniu.

Kopyto jest raczej wąskie. Na długość jest ok, ale jest dosyć ciasne przy palcach. Wydaje mi się, że buty muszą zaliczyć kilka wyjść żeby się trochę rozeszły. Tragedii nie ma, narazie dopinałem je na ostatnią dziurkę ale tak jak pisał Bratdominik powinno dać radę na środkową. 
Z posiadanych przez mnie butów najbliżej mu do monków Carmina na kopycie Inca. Napewno są węższe od 915 Yanko czy Carmina na kopycie Rain. 
915 w monkach a 99 w monkach to różnica co najmniej pół rozmiaru. Mam obydwa w jednym rozmiarze i gdy 99 musiałem ciut rozejść, to w 915 stopa mi pływa. Pewnie trafią na bazarek. Co ciekawe, 915 w wholecut leży właściwie idealnie

2 godziny temu, bratdominik napisał:

Kto chętny na GMTO z fabryki AS? To nie żart. Dostałem wstępne zielone światło prosto z fabryki po miesiącach pukania do ich drzwi.

Zanim podam więcej szczegółów, mogę podać to co można znaleźć w historii GMTO z fabryki AS w internecie.
1.Wstępnie cena ma być tak jak za normalne modele, więc mówimy o wydatku ponad 2 tys., cena na być jeszcze potwierdzana

Tak się zastanawiam czy przy poziomie 2 tyś nie lepszą opcją jest GMTO u VASSa? Być może nie, nie zam GMTO z ASa. Chętnie posłucham zdania w tej kwestii bardziej doświadczonych kolegów. Co warto zamówić w ramach takiego GMTO (zakładam, że standardowych wzorów nie ma sensu - na te chyba lepiej polować choćby w ramach seconds)? Czy można gdzieś obejrzeć jakieś przykładowe realizacje GMTO z AS?

Czy w tym kontekście mail który dostałem od pewnej firmy w UK (wykropkowałem nazwę) oznacza, że takie firmy wykorzystują sytuację by podnieść ceny, gdyż rzekomo to oni płacą cło i podatek?
We’re getting all the information we can from the UK Government and our shipping agents so that we know exactly how to effectively handle all EU outbound and inbound shipments from 1st January 2021.
Goods will be shipped by ........ to EU countries with “taxes and duty paid” (that means ........ will pay any taxes or duties on your behalf), so the price displayed on the website will be total price you will pay
We will continue to offer an EU Returns service, this will be a little more involved than currently, because a commercial invoice will need to be completed as part of the returns process

Wracając do tematu GMTO z AS. Proponuję na początek rozważyć trzy modele z kolekcji Exclusive: adelajdy Moore, balmoral oxford Wilson oraz chukka Radwell. Równolegle zbieram chętnych także  w SF AS thread  gdzie kilka osób już wyraziło wstępne zainteresowanie (jeżeli taka forma jest niezgodna z regulaminem, proszę uprzejmie o usunięcie linku).

Ostatnie GMTO, które AS robił poprzez AFPOS (gdy tamci jeszcze byli ich sprzedawcą) to były Moore w kolorach burgundy oraz oak. Osobiście uważam, że to ciekawa propozycja. Zdjęcia tutaj

Wilson (zazwyczaj na bardzo wygodnym kopycie 104) to rzadki model, który zazwyczaj występował w brązie. Nie jest już w ogóle chyba produkowany dla nikogo (o ile się dobrze orientuję), więc każda opcja byłaby tutaj ciekawa na zdobycie białego kruka. 

Radwell to rewelacyjne chukka na kopycie 724. Zazwyczaj wykonywane w kolorze oak albo w skórze hatch (także tutaj). Także chyba wycofane z produkcji w ogóle, więc przypadek Wilsona. 

Z tego co się orientuję AS w swojej obecnej produkcji używa następujących kolorów dla gładkich lic: czarny, brązowy (oak), burgund, orzechowy (chestnut), jasnobrązowy. Dla groszkowanych jest podobnie. W zamszach nie orientuję się, ale można dopytać. Podobnie rzecz ma się ze skórami nietypowymi - do dopytania.

Czy ktoś byłby zainteresowany takim lub innym zamówieniem?

Witam,

jestem nowym użytkownikiem butów Alfred Sargent. Bardzo mi się spodobały od strony estetycznej jak i jakości skóry i perfekcji wykonania, a nade wszystko kopyto 742 pasuje do mojej prawej stopy (z lewą zwykle nie ma problemu :)). Następne ASy, które mi wpadły w oko to model Moore, najlepiej w kolorze burgundowym. Jeśli ktoś chciałby znaleźć nowy dom dla ASa w rozmiarze 9 to chętnie podejmę temat.

Pozdrawiam

• mosze changed the title to Paul Sargent Shoes (dawniej Alfred Sargent)