+Immune+ Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Myślę, że to przesada. Zwróć uwagę, że buty sportowe na przykład mają celowo zaokrąglone podeszwy co ma ułatwiać przetaczanie stopy.To nie są sportowe buty. Poza tym niektórzy szewcy szyjący buty na miarę czasami również popełniają błędy właśnie w tym aspekcie konstrukcji buta - po prostu na ogół nie przykłada się do tego względu odpowiednio dużo uwagi. Z warszawskich szewców największym estetą, ale również idealistą w tym względzie jest Tadeusz Januszkiewicz. Dlaczego warto cenić sobie jego zdanie? Choćby dlatego, że jego wiedza o anatomii ludzkiej stopy jest naprawdę ogromna. Ty sądzisz, że to przesada, ja natomiast odpowiadałem jedynie na pytanie kolegi lubo. W mojej ocenie te buty są właśnie źle skonstruowane. Jedyne elementy buta, które mają prawo odstawać od poziomu płaskiej powierzchni to nosek oraz glanek. Jeżeli chciałbyś podyskutować na argumenty a nie jedynie opinie to zapraszam do dyskusji nad analizą licznych opracowań poświęconych tematyce wpływu wyprofilowania buta na zdrowie stopy - jednak nie w tym wątku. Te najzdrowsze dla ludzkiej stopy to w całości gumowa i ultraelastyczna konstrukcja dopasowująca się do ciągle zmieniającego się kształtu naszej stopy. Niestety w przypadku butów wykonanych ze skóry (cholewka, wkładka oraz podeszwa) komfort noszenia obuwia nigdy nie dorówna obuwiu sportowemu. Jednak tak skonstruowany obcas, o ile nie zamierzamy w tych butach biegać, nigdy nie będzie poprawiał komfortu chodzenia w nich przez kilka/kilkanaście godzin. Poza tym dobry szewc powinien to skorygować i jak sądzę zmieścić się w cenie przesyłek przy wymianie.Nie potrafię wymyślić w jaki sposób można byłoby skorygować taki profil podeszwy. Jedyne co przychodzi mi do głowy to przybicie odpowiednio przyciętego fleka do obcasu buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Jeszcze raz dziękuję Immune za jak zwykle rzeczową odpowiedź. Spieszę donieść, że dzisiaj chodziłem w omawianych butach kilka godzin i dyskomfortu nie zauważyłem. Zauważalne jest natomiast (oczywiście jak na razie bardzo drobne) ścieranie się obcasa w części bliższej śródstopiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Lubo, zanieś do szewca i podbij metalową płytką lub kawałkiem twardej gumy na kancie, bo za dwa miesiące obcas będzie bardzo zniszczony. Wracając jeszcze do dyskusji, obcas może być ścięty, ale jedynie w kierunku centralnej części podeszwy, a nie w drugą stronę. Każdy dobry szewc to stwierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Pora nieodpowiednia może, ale kupiłem sobie rękawiczki na zimę: Kozia skóra, a wewnątrz wełna. Nap w pełni działa. Bardzo fajnie przylegają do dłoni. Sklep: http://www.dune.co.uk/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 @Lukasz,piekne rekawiczki.. moje sa troche inne .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 skóra,piekne obszyte,w sródku futerko,doskonale przylegaja z Dunn & Co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Rezultat przeprowadzonej w zeszłym miesiącu akcji "Włoszczyzna". 7 par butów udało się zakupić za równowartość około 3800 złotych (średnio 66% taniej). Mam nadzieję, że w przyszłości kiedyś powtórzymy akcję. Dziękuję wszystkim kolegom, którzy brali w niej udział i zapraszam na PW w celu uzgodnienia najprzyjemniejszej kwestii, czyli odbioru butów. Black Francesco Benigno Campanile Filippo Zampaloni Fabi Francesco Benigno Black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Piekne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Rezultat przeprowadzonej w zeszłym miesiącu akcji "Włoszczyzna". 7 par butów udało się zakupić za równowartość około 3800 złotych (średnio 66% taniej). Mam nadzieję, że w przyszłości kiedyś powtórzymy akcję. Dziękuję wszystkim kolegom, którzy brali w niej udział i zapraszam na PW w celu uzgodnienia najprzyjemniejszej kwestii, czyli odbioru butów. A już myślałem, że wszystkie są Twoje... Nie ukrywam pewnego rozczarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Moje są tylko dwie pary z powyższych. Kiedyś zdarzało mi się robić zbiorcze zdjęcia wszystkich butów jakie posiadam, ale od kilku lat kiedy ich ilość przekroczyła wartość krytyczną - już tego nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Moje są tylko dwie pary z powyższych. Kiedyś zdarzało mi się robić zbiorcze zdjęcia wszystkich butów jakie posiadam, ale od kilku lat kiedy ich ilość przekroczyła wartość krytyczną - już tego nie robię. A jesli poprosimy o takie zdjecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Moje są tylko dwie pary z powyższych. Kiedyś zdarzało mi się robić zbiorcze zdjęcia wszystkich butów jakie posiadam, ale od kilku lat kiedy ich ilość przekroczyła wartość krytyczną - już tego nie robię. Tak podejrzewałem. Są pewne rzeczy, których nie powinno sie ujawniać. Szczególnie partnerom. Wiem cos o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Świetne buty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Rezultat przeprowadzonej w zeszłym miesiącu akcji "Włoszczyzna" mam nadzieję, że będą na Was za duże i będziecie zmuszeni mi je odsprzedać a na serio - wspaniały nabytek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 mam nadzieję, że będą na Was za duże i będziecie zmuszeni mi je odsprzedać Może zamiast liczyć na odsprzedaż zabierzemy się za kompletowanie listy chętnych na "włoszczyznę"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 mam nadzieję, że będą na Was za duże i będziecie zmuszeni mi je odsprzedać Może zamiast liczyć na odsprzedaż zabierzemy się za kompletowanie listy chętnych na "włoszczyznę"? listę oczywiście możemy zrobić, ale ta włoszczyzna była odkryciem Immune i tylko On będzie wiedział kiedy następna 'promocja' się pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Zapisuję się drugi na mierzenie, jeżeli któreś okażą się niepasujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Moje są tylko dwie pary z powyższych. Kiedyś zdarzało mi się robić zbiorcze zdjęcia wszystkich butów jakie posiadam, ale od kilku lat kiedy ich ilość przekroczyła wartość krytyczną - już tego nie robię. Nie ma na świecie takiego obiektywu szerokokątnego pewnie dałoby się ale trzebaby wynająć tą firmę: http://www.satimagingcorp.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 10 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Zampaloni!! szkoda, że mogę 'macać' tylko na odległość na razie:( PW poszło i dzięki raz jeszcze za organizację!! Pozdrawiam, dsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 nieważne co ubierzesz. cała uwaga widzów skupi się na tych butach. bardzo oryginalne z naszych szewców tylko Kielman proponuje tego typu artystyczne podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 Witam , A ja dzis dokonalem takiego zakupu, calosc skora, recznie malowane. No name barnd, Artysta -szewc w Moskwie. Bardzo mi sie podobaja i dlatego je kupilem, zastanawiam si eteraz jak dobrac reszte , czyli najpierw kupilem bat teraz mi potrzebny koń Buty piękne... Ale - wybacz PeterP! proszę wybacz! - ja mam strasznie silne skojarzenia z rosyjskimi/radzieckimi malowany przedmiotami. Oni używali kiedyś farb (klejów zresztą też) o specyficznym, intensywnym zapachu. Nie szło się tego pozbyć, a zapach przechodził na inne przedmioty. Jak tylko przeczytałem, że szewc z Moskwy i spojrzałem na buty poczułem ten zapach. Nie myślałem, że to może być aż tak silne. Oczywiście to tylko moje skojarzenia, zupełnie nie mające żadnego realnego związku z Twoimi butami. A buty są piękne. Mój ojciec często kupował skarpetki, które inspirowały go do zakupu garnituru. A takie buty to duże większe wyzwanie. Osobiście spróbowałbym: 1. wariant jasny - jakąś kombinację beżu, szarości lub jasnoniebieskiego i intensywnie zielonego (skarpety). 2. wariant ciemny - czerń, skarpety purpura lub wiśnia lub skarpety jak wyżej. Ale ja raczej odleciany jestem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 teraz wszystko jasne - hom made jest artystą patyniarzem i pracuje na materiale powierzonym. Twoje buty to derby aile de cygne od Marca Guyota. Tak wyglądają w 'standardzie' : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 'Frendzelki' i kolorystyczne zestawienie mi się średnio podoba, ale but bardzo zgrabny, szczególnie praktyczny brak rantu po obwodzie. Pozdrawiam, dsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 Bardzo fajne, jestem ciekaw jak prezentują się z kompletem garderoby. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 11 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2011 Ja zdecydowalem iz bede je zakladal do lnianego garnituru badz mniej formalnego polaczenia jeansow z blazerem. Wersja z lnianym garniturem dla mnie zdecydowanie atrakcyjniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi