Skocz do zawartości

Monk Shoes forever and ever- wszystko o Monk Shoes

Wostok

Rekomendowane odpowiedzi

Przepiękne buty. Cudowne i ponadczasowe. Świetne. :roll:

A tutaj przykład najdziwniejszych monków jakie widziałem w życiu. Bespoke od Maftei , prosto z Wiednia.

Dołączona grafika

Z taj samej pracowni. Zachwyt z mojej strony porównywalny do monków zaproponowanych powyżej przez kolegę gccg.

Dołączona grafika

Świetny nabytek i przede wszystkim w bardzo oryginalnym kolorze. Kopyto jest przepiękne, jeżeli możesz to zrób proszę zdjęcie butom z góry. :roll:

A tutaj mój nowy nabytek, który wyszedł trochę inaczej niż chciałem. Jestem ciekawy Twojej oceny Grzesiek.

Jestem chyba dosc konserwatywny ...dla mnie (a jest to subiektywne) bylyby swietne bez "szycia" czy jak to nazwac ...owych linii na wierzchu cholewki.

Świetny nabytek i przede wszystkim w bardzo oryginalnym kolorze. Kopyto jest przepiękne, jeżeli możesz to zrób proszę zdjęcie butom z góry. :roll:

A tutaj mój nowy nabytek, który wyszedł trochę inaczej niż chciałem. Jestem ciekawy Twojej oceny Grzesiek.

One sa takie ...wloskie ...Zrobione na niezwykle ladnym, smuklym kopycie. But ma wg mnie bardzo "sportowy" charakter ... takie szybsze auto (najlepiej kabriolet). Osobiscie - jak juz pisalem - usunalbym owe "szycia" na cholewce

Jestem chyba dosc konserwatywny ...dla mnie (a jest to subiektywne) bylyby swietne bez "szycia" czy jak to nazwac ...owych linii na wierzchu cholewki.

Rozumiem. :) Ta biała kontrastowa nić to po prostu taki wybryk. Monków mam już kilka par i chciałem żeby te były trochę inne i może jeszcze bardziej casualowe. Pytałem się o Twoją ocenę, bo nie wiem jak zapatrywać się na szew biegnący po obu stronach cholewki od przyszwy do noska. Nie rzuca się to w oczy, ale jednocześnie bardzo klasyczne też nie jest. Jak uważasz, akceptowalne?

Edit: Drugim postem odpowiedziałeś już na moje pytanie.

BTW, dzięki za dodatkowe zdjęcie Twoich monków. Fajnie to wygląda. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale trafiłeś skórzaną perełkę. Nie mogę dotknąć, ale skóra na 100% pierwsza klasa. ;)

Cudowne. Boskie. Za ile można je obstalować?

Wybacz, że wyrażę się kolokwialnie ale Maftei nie jest jednym z hardcore'ów cenowych. Buty można u nich obstalować już za 650 EUR. Te podobno kosztowały o 130 EUR więcej.

Rozumiem. :) Ta biała kontrastowa nić to po prostu taki wybryk. Monków mam już kilka par i chciałem żeby te były trochę inne i może jeszcze bardziej casualowe. Pytałem się o Twoją ocenę, bo nie wiem jak zapatrywać się na szew biegnący po obu stronach cholewki od przyszwy do noska. Nie rzuca się to w oczy, ale jednocześnie bardzo klasyczne też nie jest. Jak uważasz, akceptowalne?

Edit: Drugim postem odpowiedziałeś już na moje pytanie.

BTW, dzięki za dodatkowe zdjęcie Twoich monków. Fajnie to wygląda. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale trafiłeś skórzaną perełkę. Nie mogę dotknąć, ale skóra na 100% pierwsza klasa. ;)

Cudowne. Boskie. Za ile można je obstalować?

Wybacz, że wyrażę się kolokwialnie ale Maftei nie jest jednym z hardcore'ów cenowych. Buty można u nich obstalować już za 650 EUR. Te podobno kosztowały o 130 EUR więcej.
Zalezy do czego te czarne monki bedziesz nosil. Dla mnie to rodzaj “sportowego samochodu” Do dzinsow i sprtowej marynarki super. Jezeli mialbym zalozyc krawat, to bym sie zastanawial czy je ubrac. Spodnie i koszula (w lecie) pasuje do nich rowniez doskonale.

Owe “szycia” nadaja im bardzo nieformalnego charakteru.

Odnosnie zas moich butow, to nie wiedzialem ze skora jest jakiejs szczegolnej kategorii … aczkolwiek kupilem je po przeczytaniu komentarza jakiegos uzytkownika butow Edward Green, ktory twierdzil, ze jest to wrecz niemozliwe , ze za te pieniadze mozna dostac tak “postarzana”skore i porownywal ja do tej z butow EG.

Mnie sie one podobaly na zdjeciu i cena byla przystepna.

Dzięki za komentarz.

Skóra na tych Czejenkach jest naprawdę piękna, gdybyś nie napisał co to jest to wystarczyłoby mi jedynie 5 strzałów żeby zgadnąć. ;) Jeszcze raz gratulację za umiejętności wyszukania takiego modelu za taką cenę.

Dzieki ... cala "sztuka" polega na regularnym przegladaniu stron sklepow internetowych a nastepniu szukaniu komentarzy do modeli butow, ktore mnie zainteresowaly :D Mnie to bardzo cieszy, gdyz buty moge ogladac doslownie godzinami

Wydaje mi sie, ze Shipton & Heneage ma czasem modele, ida one zawsze na wyprzedaz w lecie badz w zimie, ktore sa "niedocenione". Produkuje je dla nich C&J albo Cheaney uzywajac materialow najwyzszej klasy.

Z tego co widze, maja oni trzy kategorie cenowe. Najwyzsza ok 260 funtow (glownie robione przez C&J). Gdy ida na wyprzedaz kosztuja ponizej 200 funtow.

To już podchodzi pod off-topic, bo to są klasyczne monk button-straps. :lol:

A tak na poważnie to shoe snob jest dla mnie kosmitą, podobnie pozytywnie odjechany jest też jego blog. W temacie monków polecam odwiedzić tą jego podstronę:

http://the-shoe-snob.blogspot.com/2010/ ... traps.html

Pierwsze zdjęcie, czyli Sutorki, to buty na które poluję od ponad roku. :(

Zastanawiam sie, dlaczego John Lobb Chapel sa takie drogie - ok 1300 euro? Sadze, ze placi sie glownie za marke.

Dlatego, że to John Lobb. Powyżej pewnego pułapu cenowego, nie ma racjonalnego uzasadnienia dla ceny, poza tym, że im droższe to tym mniej osób oprócz Ciebie będzie miało takie buty.

Zastanawiam sie, dlaczego John Lobb Chapel sa takie drogie - ok 1300 euro? Sadze, ze placi sie glownie za marke.

Dlatego, że to John Lobb. Powyżej pewnego pułapu cenowego, nie ma racjonalnego uzasadnienia dla ceny, poza tym, że im droższe to tym mniej osób oprócz Ciebie będzie miało takie buty.
To chyba jedyne sluszne a racjonalne wytlumaczenia!

Co sadzicie o monkach welurowych (Suede) ... np C&J Savile (cena ponad 100 funtow nizsza anizeli na www.pediwear.co.uk dzieki kombinacji www.plal.com i Price Watch na www.pediwear.co.uk?

Dołączona grafika

Przyznam sie , ze mam na cos takiego ogromna ochote na nadchodzace lato (moja karta kredytowa troche mniej podziela moj entuzjazm) .... ale jestem opanowany watpliwosciami wszelakimi. Jako alternatywe widze: Saddle Shoes, Butterfly Loafers, i Oxford ( Brogues "cwiartki") Suede

Dołączona grafika Alden Saddle Shoes

Dołączona grafika (te sa zrobione przez Cleverley ... New and Lingwood ma cos bardzo podobnego; producent C&J ... o tych ostatnich mysle)

Dołączona grafika (G&J Belgrave)