jangun Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Za każdym razem jak wiążę windsorem to wychodzi mi mniej lub bardziej w stylu: http://i.imgur.com/prmZ767.jpg Zawsze jedna strona jest lekko zakrzywiona albo pod jakimś kątem. Natomaist chciałbym aby z jednej i z drugiej strony było identycznie równo. Jak to zrobić, co robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Obawiam się, że nie znajdziesz na tym forum wielu miłośników tego węzła i takiego podejścia do wiązania krawata. Większość z nas kręci raczej coś takiego: http://blog.trashness.com/double-reverse-four-in-hand http://2.bp.blogspot.com/-dxgu95atEQY/UHqIkl_9wkI/AAAAAAAADUg/_AXrbX2x6CA/s1600/QBA_8718.jpg http://img855.imageshack.us/img855/1249/vkjw.jpg Ale jeśli bardzo chcesz osiągnąć taki efekt, to pozostaje chyba tylko tak długo ćwiczyć ten windsor aż każdy ruch będzie co do milimetra idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Poćwicz podwójny windsor; z tego, co pamiętam, udawało mi się dość dobrze uzyskiwać w pełni symetryczne wiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Wg. mnie idealnie symetryczne wiązanie wygląda źle i przypomina mi gotowe krawaty na gumkę. Ale co osoba to gust 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Panowie, bez przesady z tymi gumkami. Takie wiązanie wygląda mniej "zawadiacko", ale wcale nie musi wyglądać źle. Zawsze można dołożyć łezkę albo podwójną łezkę i uczynić całość ciekawszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Panowie, bez przesady z tymi gumkami. Takie wiązanie wygląda mniej "zawadiacko", ale wcale nie musi wyglądać źle. Zawsze można dołożyć łezkę albo podwójną łezkę i uczynić całość ciekawszą. Ale przyznaj, że w 99% przypadków i tak lepiej będzie wyglądał typowy, niesymetryczny 4inhand. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Nie starcza mi wyobraźni, zresztą może koledze chodzi o ten jeden procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 Rozumiem autora pytania, też wole symetryczne wiązanie. Wiem ze to mało popularny poglad na forum, wiekszość w tym temacie węzła pod szyją wyznaje maksyme "Symetria jest estetyką głupców". Dla mnie ekstremalnie przekrzywiony(asymetryczny) 4 in Hand wygląda niechlujnie. Skoro całość garnituru stara sie zachować symetrie, proporcje to i pod szyją powinno być podobnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Mimo szczerej chęci wyrażenia niezgody wobec tak kardynalnie stawianych tez -- nie mogę skłamać: chociaż nie uważam, by symetria była dla głupców, nie ukrywam, że także uważam niesymetryczny węzeł krawata za lepiej wyglądający w olbrzymiej większości przypadków. Te bardzo-równe pozostawiłbym na pogrzeby, na super-oficjalne okazje (ciekawe czy gdyby Prezydent RP miał mi przypiąć order, to bym uznał, że okazja na to zasługuje? chyba nie...), chyba nawet ślubu szkoda. Co do garnituru, który "stara się zachować symetrię" -- polemizowałbym. Nie mam akurat garnituru pod ręką, ale mam parę marynarek i żadna z nich nie jest symetryczna, a sprawia to brustasza (po dołożeniu poszetki jest to szczególnie odczuwalne) oraz nawet butonierka, która też zaburza takie odczucie. A jeśli ktoś się jeszcze szarpnie na egzemplarz z biletówką... ho-ho, symetrii nie ma w tym za grosz. Więc jeśli już chcemy reklamować równe węzły krawatu, to lepiej tłumaczyć, że dzięki temu wprowadzamy większy ład w nieładzie układu marynarki, niż powoływać się na jej symetrię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 No i znowu brniemy w dyskusję, czy lepsza jest wołowina, czy dziczyzna. A wiążcie Panowie krawaty jak Wam pasuje (byle węzeł nie wydawał się większy od twarzy), nie próbujcie tym nawracać świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 No i znowu brniemy w dyskusję, czy lepsza jest wołowina, czy dziczyzna. Właściwie można przypomnieć, że na tym właśnie polega istota forum internetowego (każdego). Bez zapału do jałowych dyskusji nie miałoby to sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Jednakowoż temat dotyczy sposobów osiągania symetrycznego węzła, a nie jego sensowności. To raczej kwestia węzła i praktyki, 4inH symetryczny nie będzie, a już Windsor może. Czy symetryczny węzeł może dobrze wyglądać? Chyba nie najgorzej. (Polecam serial Suits, panowie w garniturach, panie w sukniach i spódnicach, i na dodatek fabuła nie pozwala zbytnio odrywać się od obserwacji aparycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Lubię symetrię. Osobiśnie najłatwiej mi ją uzyskać przy węźle pratt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jangun Napisano 11 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 No właśnie nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy bo chodzi mi o to żeby lewa (czerwona) strona była identyczna jak prawa (niebieska) a przecież na tym obrazku z suits widać że nie jest. Nie chodzi mi o sam węzeł lecz o kształt krawata, tej części która z węzła wychodzi. Nie udaje mi si zawiązać węzła który wygląda tak, prawie całkowicie równo z obu stron: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Kwestia odpowiedniego ułożenia ręcznie materiału w trakcie wiązania krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Bardzo ciężko będzie uzyskać idealną symetryczność. Wynika to z konstrukcji krawata - rozszerza się ona (albo zwęża zależy od której strony patrzymy) co skutkuje tym, że po jednej stronie węzeł będzie nieco grubszy. Rozwiązaniem jest albo takie przerobienie krawata, żeby część którą wiążemy miała jednakową szerokość albo zamówienie krawata według potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 No właśnie nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy bo chodzi mi o to żeby lewa (czerwona) strona była identyczna jak prawa (niebieska) a przecież na tym obrazku z suits widać że nie jest. Nie chodzi mi o sam węzeł lecz o kształt krawata, tej części która z węzła wychodzi. Nie udaje mi si zawiązać węzła który wygląda tak, prawie całkowicie równo z obu stron: Hm, myślałem, że o węzeł chodzi. Myślę, że jest to odrobinę bezcelowe, bo węzeł czy krawat wystający z węzła nigdy idealnie symetryczny nie będzie. Albo poluzuje się nieco, albo usiądziesz krzywo i znowu jest niesymetrycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Mi udało się uzyskać symetryczny węzeł dopiero gdy zacząłem wiązać go w odbiciu lustrzanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Tolerancja? 11 listopada? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinxl Napisano 19 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2016 Wideoporadnik jak szybko i łatwo zawiązać krawat na ręce https://youtu.be/fhJBAIzP38Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2016 Marcin, powiedz co skłoniło Cię do nakręcenia tego filmu, rejestracji na tym forum i opublikowania linku w tym wątku, nota bene po blisko trzech latach od poprzedniego postu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 20 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Wiesz ile potrafią zarabiać youtuberzy?! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 20 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Ale to chyba tacy co z psa robią pająka, a nie z palca szyję?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 20 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Wideoporadnik jak szybko i łatwo zawiązać krawat na ręce https://youtu.be/fhJBAIzP38Q Piękny węzeł, piękny krawat, najlepsze wideo na youtube! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi