romi9987 Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 Witam serdecznie, Nie wiem, czy ktoś z Państwa tu jeszcze zagląda, bo dawno nikt nie pisał w tym wątku. Natomiast dla swojej przyszłej narzeczonej poszukuję pierścionka zaręczynowego z żółtego złota z brylantem. W pierwszej chwili pomyślałem o Aclari, bo znalazłem o nich dobre opinie. Natomiast później zacząłem czytać o różnych aspektach dotyczących brylantu i jednak chciałbym kupić coś lepszej jakości. Czy byście mogli mi Państwo polecić jakas pracownie jubilerska, do której mógłbym się zwrócić o wykonanie pierścionka zaręczynowego do 4k? Zależy mi na czymś klasycznym i delikatnym. Cytuj
eye_lip Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 Za 4k nie poszalejesz, więc pytanie o coś "lepszej jakości" niekoniecznie jest zasadne, możesz mieć super parametry ale mały kamień tego nie pokaże. Cytuj
Christo Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zdecyduj co jest dla Ciebie istotne w wyborze kamienia, mam na myśli wielkość, czystość i barwę. Ja kupując (13 lat temu) brylant do pierścionka (kupowałem oddzielnie u Lisiewskiego w Krakowie) świadomie zdecydowałem się na bielszy (F) i większy kamień, ale zawierający spore inkluzje (P1). Co nie zmienia faktu, na który zwrócił uwagę Filip, że 4k nawet za sam kamień to niewiele... Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2022 To ja podłączę się do tematu - macie jakieś sprawdzone miejsce, najlepiej w Warszawie, gdzie można zamówić spinki do mankietów wg własnego pomysłu? Cytuj
Ropóh Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2022 W dniu 2.06.2022 o 14:32, Velahrn napisał: To ja podłączę się do tematu - macie jakieś sprawdzone miejsce, najlepiej w Warszawie, gdzie można zamówić spinki do mankietów wg własnego pomysłu? U tych ludzi robiłem spinki do mankietów wg mojego pomysłu (niestety nie Warszawa): http://bizuteriarivendell.rivendell.wroc.pl/ Moja kobieta wcześniej zamówiła sobie u nich kilka bransoletek według swojego projektu i była zadowolona, więc spróbowałem i ja. Cytuj
Dyjamentowski Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 On 5/26/2022 at 11:35 PM, romi9987 said: Czy byście mogli mi Państwo polecić jakas pracownie jubilerska, do której mógłbym się zwrócić o wykonanie pierścionka zaręczynowego do 4k? Zależy mi na czymś klasycznym i delikatnym. On 5/26/2022 at 11:42 PM, eye_lip said: Za 4k nie poszalejesz, więc pytanie o coś "lepszej jakości" niekoniecznie jest zasadne, możesz mieć super parametry ale mały kamień tego nie pokaże. Za 2-3 kPLN można kupić we wspomnianym 77diamonds piękny (świetnie oszlifowany, internally flawless) diament laboratoryjny 0,6 ct, czyli raczej rozsądnych rozmiarów. Do tego złoto i osadzenie drugie tyle(?) i będzie to piękny pierścionek. Mylę się? Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 4 godziny temu, Dyjamentowski napisał: Za 2-3 kPLN można kupić we wspomnianym 77diamonds piękny (świetnie oszlifowany, internally flawless) diament laboratoryjny 0,6 ct, czyli raczej rozsądnych rozmiarów. Do tego złoto i osadzenie drugie tyle(?) i będzie to piękny pierścionek. Mylę się? Rynek kamieni szlachetnych, a diamentów w szczególności, to jeden z największych scamów w historii nowożytnej. Połączenie geniuszu marketingowego (wmówienie ludziom, że pierścionek zaręczynowy musi być z brylantem , i kosztować najlepiej trzy pensje) i jednej z najbardziej bezwzględnych zmów cenowych w historii. De Beers, firma kierowana przez niemieckiego Żyda, Ernesta Oppenheimera, a potem jego synów, na prawie sto lat zmonopolizowała handel diamentami, wciągając do swojego kartelu nawet sowieckie (!!!) kopalnie. Nie wiem czy jest obecnie jakikolwiek sens kupowania diamentów, skoro z ku na rok cena tych synetycznych, które nota bene są lepsze (czystsze, o doskonalszej barwie, pozbawione wad), spada nawet o kilkanaście procent. Jedyne co, to są małe i nie pikają na bramkach na lotnisku, wiec możesz je przeszmuglować dosłownie w d$@#. 2 Cytuj
mosze Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 Godzinę temu, Velahrn napisał: Rynek kamieni szlachetnych, a diamentów w szczególności, to jeden z największych scamów w historii nowożytnej. Połączenie geniuszu marketingowego (wmówienie ludziom, że pierścionek zaręczynowy musi być z brylantem , i kosztować najlepiej trzy pensje) i jednej z najbardziej bezwzględnych zmów cenowych w historii. De Beers, firma kierowana przez niemieckiego Żyda, Ernesta Oppenheimera, a potem jego synów, na prawie sto lat zmonopolizowała handel diamentami, wciągając do swojego kartelu nawet sowieckie (!!!) kopalnie. Oooo, czyżbyśmy obaj czytali artykuł "Have you ever tried to sell a diamond"? Pasjonująca lektura, polecam każdemu. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 37 minut temu, mosze napisał: Oooo, czyżbyśmy obaj czytali artykuł "Have you ever tried to sell a diamond"? Pasjonująca lektura, polecam każdemu. No właśnie nie, ale lata temu moja żona (wówczas dziewczyna) sprzedała pierścionek z diamentem i uzyskała za niego jakieś 150 zł. I nie, jak się, okazało jubiler jej nie oszukał, po prostu biżuteria jest gówno warta przy odsprzedaży. Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2023 Nie nie nie. „Biżuteria” to jest jak się kupuje. Ten sam przedmiot, jak się go sprzedaje, to „złom”. 2 Cytuj
pablocito Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2023 Dlatego moja babcia zawsze mawiała: jak kupujesz dziewczynie biżuterię to może być ładna, ale musi być ciężka 1 Cytuj
kormox Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2023 10 minut temu, pablocito napisał: Dlatego moja babcia zawsze mawiała: jak kupujesz dziewczynie biżuterię to może być ładna, ale musi być ciężka Biżuteria czy dziewczyna? ? 3 Cytuj
pablocito Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2023 biżuteria oczywiście. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi