saphir.pl Napisano 23 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2011 Tu trochę dłuższa wersja Wstęp: Rozwinięcie: Zakończenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Now that's "lustrzany połysk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Zbyt duży kontrast. To Twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 10 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 Alternatywne podejście do tematu: Glazing is the direct result of a physical phenomenon called «unstable emulsion», obtained through the contact of wax and water. The proportions are 90 % wax to a mere 10% water. The cloth used must be damp but not wet, otherwise you will only remove the delicate skin of the leather (called «la fleur» or flower) instead of shining it. Wax is applied with a cotton cloth, the hand moving in concentric circles. Use warm water, as cold water accelerates the solidification of wax and could cause light streaking at the tips of your shoes. The first rule of survival is to only glaze the tips of shoes. Glazing a shoe elsewhere, where the leather folds, for example, can even reduce its longevity by half. You can easily «reactivate» a previous glazing with the help of a chamois cloth kept exclusively for this purpose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Z takich ciekawostek, to ostatnio na imprezie, gdzie panował pół-mrok, usłyszałem pełne przejęcia pytanie, czy przypadkiem nie mam mokrych butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flors Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Z takich ciekawostek, to ostatnio na imprezie, gdzie panował pół-mrok, usłyszałem pełne przejęcia pytanie, czy przypadkiem nie mam mokrych butów Na pocieszenie powiem Ci, że lustro na nosku moich C&J spotyka się z opinią, że założyłem lakierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 to ja dodam od siebie, "jakbys mial kawalek mokrego gumowca na bucie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 O kurczę, a jakieś pozytywne reakcje ? Pamiętajcie, że poziom połysku można też różnicować. Czasem świetnie prezentuje się nie ten najwyższy połysk, lecz właśnie umiarkowany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flors Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 O kurczę, a jakieś pozytywne reakcje ? Nie ma potrzeby, bo my nie przejmujemy się reakcjami otoczenia, ponieważ 98% społeczeństwa i tak nie zna się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Napisałem to jako w miarę zabawną ciekawostkę, a nie kolejny rozdział eleganckiej martyrologii - naprawdę czasami warto jednak dbać o buty dla siebie, a nie z myślą o otoczeniu, większa frajda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 O tym już było, ale generalnie kobiety komplementują lub zerkają z zainteresowaniem, a koledzy dopiekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zala666 Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Ciekawi mnie jak wygląda but cały zapastowany na wysoki połysk wysokowoskową pastą np. SAPHIR Medaille D'or lub SAPHIR Pate de Luxe. Czy przy nałożeniu cienkiej warstwy w celu polepszenia połysku w miejscach zgięć będą widoczne jakieś defekty estetyczne jak np. białe linie? /od pęknięcia wosku/. Zakładam oczywiście lustro na czubkach i piętach oraz dobry połysk na reszcie buta. Kolejna sprawa to jak wygląda sprawa uzyskiwania lustrzanego połysku na butach potraktowanych wcześniej Protector HP Oil albo jakimś tłuszczem stałym jak chociażby TARRAGO Trekking Dubbin Mink Oil Tucan albo Dubbin HP? Czy potraktowane ww preparatami buty można z powodzeniem pastować na wysoki połysk? Czy jest to zauważalnie trudniejsze i bardziej czasochłonne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Wielokrotnie było to już powtarzane, że nie ma sensu robić lustra na pozostałych częściach butach, gdyż zwyczajnie po założeniu butów, całe lustro zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zala666 Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Zakładam oczywiście lustro na czubkach i piętach oraz dobry połysk na reszcie buta. Wielokrotnie było to już powtarzane, że nie ma sensu robić lustra na pozostałych częściach butach, gdyż zwyczajnie po założeniu butów, całe lustro zniknie. To zdążyłem zrozumieć podczas przedzierania się przez gąszcz informacji i zdjęć dot. pielęgnacji obuwia. Moje pytanie kieruje raczej w stronę efektu wizualnego/poprawy ochrony skóry poprzez nałożenie cieniutkiej warstwy pasy wysokowoskowej/wosku z pigmentem na obszary, które pracują. Wielokrotnie widziałem zdjęcia /nawet w tym temacie/ które pokazywały buty z lustrem na czubkach oraz pięcie i ładnym płynnym przejściem tego połysku na resztę obuwia. Pytanie brzmi czy da się taki efekt utrzymać? Czy skóra odczuje poprawę ochrony z tego powodu? Czy może kategoryczne nie dla wosku gdziekolwiek poza czubkami i piętą? Jakie macie w tej kwestii doświadczenia? Podkreślam odrobina wosku na całym bucie + lustro na czubkach i piętach? Warto czy to tylko do ładnej prezentacji buta w witrynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Pasta do butów nie służy tylko i wyłącznie do robienia na butach lustra. Służy także do nakładania na całą powierzchnię buta, co moim zdaniem powinno należeć do regularnej pielęgnacji obuwia. Co do płynnego przejścia od lustra do zwykłego wypolerowania, to w moim przypadku nie udaję się to prawie nigdy, ze względu na zagięcia skóry, dlatego u mnie lustro najładniej się prezentuje na butach z nakładanym noskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zala666 Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Pasta do butów nie służy tylko i wyłącznie do robienia na butach lustra. Służy także do nakładania na całą powierzchnię buta, co moim zdaniem powinno należeć do regularnej pielęgnacji obuwia. Rozumiem że mówisz o paście/wosku. Przed pastą/woskiem nakładam oczywiście krem. Czy ktoś jeszcze mógłby podzielić się swoim doświadczeniem w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ral1n Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Chciałbym uzyskać odpowiedź, czy do usuwania lustra winno się użyć renowatora np Saphir Renovateur? Skaleczyłem buty na nosku w kilku miejscach i chciałbym od nowa nanieść warstwy? Tak, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Tu Renovateur może nie wystarczyć. Natomiast Saphir Renomat z całą pewnością sobie poradzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Pasta do butów nie służy tylko i wyłącznie do robienia na butach lustra. Służy także do nakładania na całą powierzchnię buta, co moim zdaniem powinno należeć do regularnej pielęgnacji obuwia. Co do płynnego przejścia od lustra do zwykłego wypolerowania, to w moim przypadku nie udaję się to prawie nigdy, ze względu na zagięcia skóry, dlatego u mnie lustro najładniej się prezentuje na butach z nakładanym noskiem. Ten najwyższy połysk to wiele warstw pasty woskowej, dlatego w miejscach zgięć nie ma sensu takich warstw tworzyć. Natomiast cienką warstwą pasty oczywiście można traktować całego buta i polerując przy wykończeniu uzyskamy delikatny połysk (sporo zależy od skóry, wprawy ... ). Krem natomiast ma nieco większy poziom pigmentacji i lepiej pokrywa odbarwienia oraz drobne ryski na skórze, ale przede wszystkim posiada właściwości natłuszczające, odżywcze. Skóra natłuszczana, zwyczajnie jest bardziej elastyczna, ładniejsza i mniej podatna na uszkodzenia, pęknięcia. Dlatego warto. Tu taka krótka lekcja od Pani Olgi Berluti - jak pastą woskową traktować obuwie Lekcja od Pani Olgi Berluti: http://www.berluti.com/#/creation/polish Już gdzieś pisałem, ale przy okazji powtórzę - pięknie wykonana strona (klimat): http://www.berluti.com pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ral1n Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Tu Renovateur może nie wystarczyć. Natomiast Saphir Renomat z całą pewnością sobie poradzi. pozdrawiam Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Lekcja od Pani Olgi Berluti: http://www.berluti.com/#/creation/polish pozdrawiam szkoda tylko że pani Olga przekładając szmatkę żeby nie zabrudzić wosku, nie pomyślała o mazaniu woskiem sznurówek - zapomniała chyba zdjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Ja w ogóle, zupełnie poważnie myślę, że wśród społeczności forumowej jest już wielu zdecydowanie większych mistrzów niż niejeden nauczyciel z prezentowanych filmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 ...zapomniała chyba zdjąć...Zostawiła świadomie i z rozmysłem, co wyjaśnia w odpowiedzi na pytanie spoza kadru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 aż tak dobrze nie znam francuskiego więc być może tego nie zrozumiałem dobrze, ale mimo to tak nie powinna wg mnie robić (choć fachowiec ze mnie żaden, dzięki temu forum a wcześniej mr.vintage@blogspot i saphir.pl dopiero dowiedziałem się jak się powinno pastować buty:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Jak klikniesz pierwszy cytowany przez siebie link, to możesz wybrać język napisów. Interesujący Cię fragment zaczyna się od [03]. Edit: Nie zmienia to faktu, że ja również pozbyłbym się sznurówek na czas pastowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi