Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Czy są wśród was miłośnicy starych, zabytkowych mebli? Sam się do takich zaliczam. Postanowiłem też wziąć się za samodzielne odnawianie rzeczy znalezionych w mojej piwnicy. Na pierwszy ogień pójdzie młynek do kawy, potem maszyna do szycia Singer, a jak nabiorę pewnej wprawy, zabiorę się za szafę. W związku z tym pytanie - czy macie jakieś doświadczenia w tej materii? Polecacie książki, strony internetowe, publikacje, konkretnych producentów środków do konserwacji drewna? Ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniami?

Opublikowano

Panowie

Czy są wśród was miłośnicy starych, zabytkowych mebli? Sam się do takich zaliczam. Postanowiłem też wziąć się za samodzielne odnawianie rzeczy znalezionych w mojej piwnicy. Na pierwszy ogień pójdzie młynek do kawy, potem maszyna do szycia Singer, a jak nabiorę pewnej wprawy, zabiorę się za szafę. W związku z tym pytanie - czy macie jakieś doświadczenia w tej materii? Polecacie książki, strony internetowe, publikacje, konkretnych producentów środków do konserwacji drewna? Ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniami?

Na początek proponuje skorzystać z porad, które znajdziesz na blogu załączonym poniżej.Wiedza tam zebrana   bardzo się przydaje  jesli nie chcesz spędzić niepotrzebnie czas na szukaniu rozwiązań,które ktoś już z powodzeniem  przetestował z pozytywnym skutkiem .No i najważniejsze,nie zniechęcać się ponieważ czeka Cie sporo pracy i czasami małych porażek ale z czasem będzie tylko lepiej:)

http://jagodowyzagajnik.blogspot.it/search/label/tapicerowanie

Opublikowano

Bawiłem się w odświeżanie, odnawianie, postarzanie i patynowanie. Na rynku jest kilka książek. Polecam zakupy w sklepie dla konserwatorów na Długiej w Warszawie, czasami coś można znaleźć na allegro. Trochę rzeczy można kupić też Castoramie (gł. woski, waty, farby do postarzania metalu). Wszystko  zależności jakich technik i do czego będziesz używał. Daj znać na PM to się zdzwonimy, bardziej szczegółowo mogę Ci pomóc. 

A tak na marginesie. Mam na zbyciu dla amatora stary zegar stojący do renowacji (ok. 190 cm) wysokości). Żona nie lubi tykających i bijących zegarów... 

Opublikowano

2013-05-07%252020.22.47.jpg

Na początku, chciałbym podziękować koledze Frankensteinowi za telefon i wiele cennych uwag - dzięki Grzesiek!

Moja renowacja posuwa się do przodu powoli, acz systematycznie. Na razie zdjąłem stare warstwy lakieru i bejcy, jestem świeżo po zapełnianiu ubytków masą szpachlową. Jutro zaczynam malowanie. A na razie zdjęcia tego co jest, przed szpachlowaniem.

2013-05-07%252020.21.49.jpg

2013-05-07%252020.22.34.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja w ramach zbliżającego się remontu planuję oddać do tapicera dwa fotele i pomysł mam taki by obić je tweedem. Ktoś może ma jakieś doświadczenia jak ten materiał sprawdza się w takim zastosowaniu ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nowe nabytki. Nie jest to co prawda 366 Chierowskiego, ale trzyma dobry poziom. #Kult PRL, IGŁA, HIPSTER!

Trzeba wymienić gąbki, dać nową tapicerkę, odświeżyć drewno. Znacie jakiś ciekawy sklep z materiałami tapicerskimi? Zamierzam sam się tym zająć, ale jestem ciekaw ile za odświeżenie + gąbki + wymiana tapicerki wziąłby solidny tapicer.

qtanSK4.jpg

AnuLNEv.jpg

Opublikowano

Nowe nabytki. Nie jest to co prawda 366 Chierowskiego, ale trzyma dobry poziom. #Kult PRL, IGŁA, HIPSTER!

Trzeba wymienić gąbki, dać nową tapicerkę, odświeżyć drewno. Znacie jakiś ciekawy sklep z materiałami tapicerskimi? Zamierzam sam się tym zająć, ale jestem ciekaw ile za odświeżenie + gąbki + wymiana tapicerki wziąłby solidny tapicer.

qtanSK4.jpg

Czy uważasz te meble za antyki? Trochę mnie zaszokowałeś, mam w domu takich kilka, różnych kolorów, i muszę przyznać, że ani ja ani moja rodzina nigdy nie traktowała tego jak antyki. Mimo to trzymają się nieźle.

Opublikowano

Uważam, że to zabytkowe meble o fajnym designie.

Jeśli tak, to nie wiedziałem nawet jak wiele antyków mam w domu, jako, że i posiadam meble nieco starsze. Wprawiłeś mnie eye_lip w dobry humor. Dzięki!

Oczywiście, krzeseł tych i tak nie będę traktował jako zabytki, jakoś mi to nie gra:).

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, znacie jakieś dobre sposoby, tutoriale na usunięcie starego lakieru z mebli (fornir)?

Ja kupiłem żel do usuwania lakieru w sklepie dla konserwatorów przy ulicy Długiej, nazwy nie pamiętam, ale preparat włoski. Nakładasz na mebel, czekasz, ściągasz żel razem z lakierem przy pomocy wełny stalowej lub szpachelki. Uwaga - śmierdzi i wymaga otwartych okien! Dobry jest też Scansol, ale ten stary. Nowy, "ekologiczny", zielony to mega badziew i do niczego się nie nadaje (jak większość eko-rzeczy).

Szczerze jednak, to zdjęcie lakieru z forniru będzie trudne, bo fornir jest bardzo cienki i możesz go uszkodzić. Nie lepiej zedrzeć stary i nakleić nowy? Nie wychodzi tak drogo....

Opublikowano

Pytanie, czy to lakier, czy może szelak (alias politura), jeśli tak to wystarczy denaturat i nie ma sensu bawić się w żrące odfarbiacze. Mebla nie widziałem, ale szkoda byłoby zarówno starego wykończenia szelakowego z jego patyną (o ile nie jest totalnie zmasakrowane), a tym bardziej oryginalnego forniru.