max.zedernholz Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Zastanawiało mnie jakimi kryteriami kieruje się SS wchodząc na nowe rynki. Dobre pytanie. W Paryżu na przykład próżno szukać ich salonu, a w Mińsku uświadczysz. Co najmniej to zastanawiające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 ..... pojawia się pytanie - kiedy zawiązujemy spółkę i otwieramy salon w Polsce Bo sami nam nie otworzą Nie jest to wcale takie głupie Myślę, że stacjonarne SS wbrew wszelkim pozorom odniosłoby u nas wielki sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Włanie przyszly dwie trumienki Dzisiaj mam ME time więc mogę wrzucać małą relację so porównywania rozmiarów. Dwa rozmiary Jort. 50 i 52. http://eu.suitsupply.com/en/jackets/jort-blue-plain-jacket/C872.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Korzysta ktoś z Was przy zakupach w SS z kantoru Aliora ? Potrzebna jest karta do tego konta, czy da radę zrobić to bez karty (na nią aktualnie czekam, ale zastanawiam się czy muszę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Jort jeszcze krotsza niz havana przy rozmiarze 48, eh... poza tym marynarka piekna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Rozmiar 52 Z kamizelką Rozmiar 50 Z kamizelką Size advisor sugerował mi 50. W Soho dwurzędówce idealnie leży na mnie rozmiar 50 a sugerował mi 48. Dla porównania. Moje wymiary to: wzrost - 186 cm, talia - 88. Pas 90-93 (zależy od aktywności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 hmm... na zdjęciach oba rozmiary leżą dobrze. Ja bym co prawda wybrał 50 bo lubię bardziej opięte, ale wybierz wedle własnego poczucia komfortu. BTW: pierwsze wrażenia - jak oceniasz jakość wykonania tej linii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Nie wiem czy mam wystarczająco dużo porównania, aby dokonać takiej oceny. Jedyną inną marynarkę od nich mam dwurzędową Soho na zimę i jest rewelacyjna. Nie ma właściwie żadnych, oprócz może karczku/fałdy poznańskiej, nieładnych załamań. Ale to pewnie kwestia lepszych właściwości układania się wełny oraz pełnej podszewki. Zamawiając Jort miałem na względzie zbudowanie sobie podstawy do casualowej wiosenno letniej kombinacji, bo nie miałem żadnej w tym kolorze oraz odpowiednich materiałach na te pory roku. Nie noszę za często full eleganckich ubiorów, więc postanowiłem, że wolę już mieć coś co będe chciał używać. Spodziewałem się więc jakiegoś szoku w wykonaniu. Jak mówię nie mam porównań z jednej strony a z drugiej moje oczekiwania też mogą być sporo zaburzające jakąś ocenę. Z mojej wiedzy podobno wszystkie szwy robione są ręczne, a na pewno obszycia dziurek i wszycie kołnierzyka. Nie wiem też czy przy takiej cenie powinienem spodziewać się wystających nitek czy nie, ale gdzieniegdzie takie znalazłem. Jeżeli potrzeba to wrzucę wam jakieś zdjęcia szwów z bliska. Tylko powiedzcie, które miejsca sfotografować. Co do dopasowania, czy czasem 50tka nie ma za krótkich rękawów? Dodatkowo te marszczenia w talii z tyłu sa dosyć mocne. Ale jeszcze raz, moża za dużo oczekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Mi to marszczenie w 50tce trochę sie rzuca w oczy... Ile masz w klatce i jaki rozmiar kamizelki wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Ciekawe, że przy 52 linia ramion jest prosta, a przy mniejszym rozmiarze trochę się deformujeMarszczenie jest faktem, ale IMO 50 ładniej modeluje Ci talię.Tym bardziej, że 52 też Ci się marszczy na wysokości łopatek.P.S. Gratuluję zakupu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Mi to marszczenie w 50tce trochę sie rzuca w oczy... Ile masz w klatce i jaki rozmiar kamizelki wziąłeś? Kamizelka 52. Klata 102-104 (normal - wdech) Ciekawe, że przy 52 linia ramion jest prosta, a przy mniejszym rozmiarze trochę się deformuje Marszczenie jest faktem, ale IMO 50 ładniej modeluje Ci talię. Tym bardziej, że 52 też Ci się marszczy na wysokości łopatek. P.S. Gratuluję zakupu! Dzieki Też podoba mi sie talia, ale boję się tych krótkich rękawów (jakoś połowa mankietu wystaje) plus te marszczenia w talii. Nigdy takich mocnych nie miałem.Teraz właśnie decyduję, którą zostawić do przeróbek. Dlatego wrzuciłem dla pomocy w rozmiarów e dla was ale też waszj oceny, którą zostawiając bedę miał łatwiejsze/tańsze przeróbki Edit: Pewnie ten sam wpis powinienem wrzucić na inny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Skoro to marynarka letnia będzie pewnie zwykle noszona tylko na koszule? Jeżeli dobrze widzę to marszczenie jest większe z kamizelka pod marynarka. Długość rękawów, miałem podobny problem z siena, również mam 186 cm i ogólnie rękawy w suitsupply wydają mi się przykrotkie, siena miała zapas materiału w rękawie więc dało radę wydłużyć o 1 cm, podoba mi się ta marynarka, również gratuluję zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Mowa o Rozmiarze 50, 52 wydaje się zbyt duza w moich oczach i nie wiem czy tak łatwo się da marynarkę zawezyc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Mowa o Rozmiarze 50, 52 wydaje się zbyt duza w moich oczach i nie wiem czy tak łatwo się da marynarkę zawezyc Mając 102-104 w klacie i np wpisując zamiast 102, 103 size advisor odrazu skacze do sugerowanego rozmiaru 52. 52 ma w klacie 112 (a w mojej ulubionej soho jest 110 i jest akurst idealnie), natomiast rozmiar 50 ma w klacie jedynie 106. Te 4 cm lub 2 przy wdechu to mało. Rozmiar 50 nie daje możliwości założenia kamizelki. Generalnie Jak widać w tym kroju pechowo wypadam na granicy rozmiarów. Stąd dylemat. Rękawy moich koszul to 66/66,5 a ta marynarka ma w rozmiarze 50 rękawy 63.2, a w rozmiarze 52 rękawy 64 co daje jak we wspomnianej soho piękne 2 cm (teoretycznie) wystających mankietów. Z racji iż jest to bawełna/len i mimo, że bez podszewki, to jednak splot jest dosyć gęsty. Dlatego chciałbym zostawić sobie rozmiar umożliwiający jej założenie do temperatur typowo wiosennych wraz z bawełnianymi koszulami. Natomiast w lecie porzucić oczywiście kamizelkę (chociaż widziałm ją w zestawie letnim z biała havaną i zastanawiam się jak ktoś dał radę w twich temp letnich 25+) a koszulę zamienić na lnianą. Dzięki takiemu zabiegowi mam marynarkę dosyć uniwersalną na niemal pół roku. Zaczynam się więc skłaniać do rozmiaru 52 w którym wystarczy zmniejszyć klatę o 2 cm. Odzywiście mogę się mylić co do kombinacji, bo doświadczony nie jestem. Dlatego dzięki za wszelkie uwagi i doświadczenia z waszej strony! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 masz racje, bardziej uniwersalna bedzie 52, ciekawe czy 2 cm zapasu w rekawach jest aby moc ja wydluzyc, ale to krawiec raczej bedzie wiedzial. Mnie osobiscie irytuja krotkie rekawy, z ss mam dwa garnitury (siena i lazio, sezony letnie) i przy kazdym musze je wydluzac o 1 cm przy rozmiarze 48 i wzroscie 186 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 @lukee - powinieneś sprawdzić jak wygląda sprawa z rozmiarówką "long" @Pepenix - myślę, że lepszym wyborem będzie 52 - nie rozumiem tendencji do opinania się marynarkami tak, aby zaznaczała się każda fałda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 @Hargin , wlasnie sie zastanwiam, przy standardowym rozmiarze 48, dlugosc rekawow to zwykle 63,1 cm, dla mnie optymalna jest dlugosc 64/64,5 cm, przy rozmiarowce long zwykle zaczyna sie od 66,67 cm i boje sie ze nie bedzie mozliwosci skrocenia rekawa z dolu, a nie chce ryzykowac z odprowaniem rekawa, ale rozwaze kiedys zamowienie dwoch rozmiarow i najwyzej jeden odesle. dzieki za porade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 @lukee - jeśli wydłużasz rękawy, to wersja "long" powinna być ok (tzn. obstawiam, że będzie ok ). W moim mniemaniu wydłużenie rękawa w marynarkach SS jest ryzykowne (wizualnie), bo oni w standardzie zostawiają dość duży zapas od krawędzi do guzików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 ma to sens rozwaze przy zakupie marynarki Havana, ktora w stosunku do Lazio/Siena jest jeszcze krotsza dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 @Hargin , wlasnie sie zastanwiam, przy standardowym rozmiarze 48, dlugosc rekawow to zwykle 63,1 cm, dla mnie optymalna jest dlugosc 64/64,5 cm, przy rozmiarowce long zwykle zaczyna sie od 66,67 cm i boje sie ze nie bedzie mozliwosci skrocenia rekawa z dolu, a nie chce ryzykowac z odprowaniem rekawa, ale rozwaze kiedys zamowienie dwoch rozmiarow i najwyzej jeden odesle. dzieki za porade! Zdecydowanie warto zamówic dwa rozmiary. Ja się cieszę, że miałem akurat zapas gotówki na taką operację, bo 1700 za jedną marynarkę to niezła suma. A z długością rękawa widzę, że ten sam problem mamy. Na mnie koszule z rękawem 65 są akurat więc przy rozmiarze 52 SS rekawy są 64. Masz tyle wzrostu co ja, zastanawiam sie wiec dlaczego bierzesz rozmiary 48. Ale pewnie jesteś szczuplejszy i dlatego. Hehe wychodzi, na to że blisko mi do modelowej sywletki z SS? W poniedziałek odsyłam 50tkę, a 52 daję do minimalnego zwężenia. Teraz żeby tylko zdądzyć gdzieś we Wrocku szybko i dobrze przed sezonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Jak śledzę ten wątek, to dochodzę do wniosku, że porównywanie pojedynczych wymiarów ciała może doprowadzić donikąd. Ważne są proporcje. Dwie osoby o tym samym wzroście mogą mieć przykładowo różne długości ramion, albo o takim samym obwodzie klatki różne szerokości barków itp. Kolega wally ma 10 cm więcej w klatce niż ja, a wybrałem ten sam rozmiar, w mniejszy nie zmieściłyby mi się barki. Zgadzam się z tym co było już tu pisane kilka razy najlepiej zmierzyć siebie, zmierzyć posiadaną marynarkę i na tej podstawie wybrać rozmiar bazując na tabeli rozmiarów, nie na tym co podpowiada size advisor. Przy czym według mnie trzeba zwracać dużą uwagę na szerokość w ramionach, co często w tych dyskusjach pomijamy. Nie wspominając o różnicach pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami teoretycznie tego samego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 racja, jestem dosc szczuply, ale zgodnie z tym co napisal Aron, zwracam uwage na szerokosc ramion, stad biore 48 nie 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Aron ma rację. Budowa ciała to ciekawy fenomen. Czasami ten sam rozmiar pasuje dwóm zupełnie różnym sylwetkom. Inaczej oczywiście leży, ale inaczej nie znaczy źle Kiedyś nie mogłem wyjść z podziwu, jak oddałem teściowi za dużą (w klatce i talii) na mnie marynarkę. Jest szczuplejszy ode mnie, więc zakładałem, że sobie ją przerobi i tanim kosztem zdobędzie "nowe" ubranie. Okazało się, że na nim ( mimo podobnego wzrostu) marynarka układa się zupelnie inaczej i wcale nie jest za duża. Wymagała jedynie drobnego skrócenia. Różnica w budowie ramion i proporcji sprawiła, że na mnie za szeroka marnarka, była dobra na szczuplejszego faceta! Fenomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert_mal Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 havana ma zaszytę kieszenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 17 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2015 Wally, wrzuciłbyś proszę jeszcze kilka zdjęc swojej Havany? Nawet na wieszaku . Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi