JD! Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgodnie z opisem Lazio jest bardziej taliowane, ale Zgodnie z wymiaraami to Havana jest węższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgodnie z opisem Lazio jest bardziej taliowane, ale Zgodnie z wymiaraami to Havana jest węższa... Już chyba trzy razy wklejałem... [slim] Copenhagen, Washington, Havana, Soho, Lazio, La Spalla, Jort, Madison, Napoli, Sienna, York [generous] Nie mam Havany, mam Lazio. Jest to szczupły model, bo idealnie pasuje na mnie 50, a normalnie noszę 48. Napoli 48 (mierzyłem w salonie) był większy niż Lazio 50. Havana to raczej taka koszula, więc z natury rzeczy jest chyba wszędzie wąska i szczupła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Dwa identyczne rozmiary - Havana i Lazio - pierwsza jest ok na szerokość, a Lazio musiałem delikatnie puścić po plecach. Generalnie marynarka Havana jest dość krótka (przynajmniej w porównaniu do Lazio). Zwróć uwagę, że porównujesz szerokość w klatce - w przypadku talii Lazio ma mniejszy wymiar zgodnie z informacją "size advisor" na stonie SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Havana to raczej taka koszula, więc z natury rzeczy jest chyba wszędzie wąska i szczupła. Raczej nie, jak można sądzić po braku wypełnień w ramionach. Jeśli uprzemy się przy terminologii koszulowej, to Havana = regular fit, a Lazio = slim fit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 @lubo69 - gdybyś przeczytał uważnie, to byś wiedział, że intersują mnie doświadczenia posiadaczy, bo teoretyczną wiedzę dt. rozmiarówki i krojów mam. Pytam się, bo posiadam Lazio 54, ktorego ostatecznie nie porownalem z 52 jak sugerował siże advior, ale biorąc pod uwagę, ze i tak było trochę zmian dt szerokości klatki piersiowej i pasa to śmiem zakładać, ze 52 było ciut za ciasne nawet z poprawkami. A z Hawany intersują mnie 2 modele dostępne jedynie w 50 i 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 W mojej ocenie, jeśli nosisz 54 Lazio, to w Havane 52 możesz się nie dopiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Z moich doświadczeń wynika, że trzeba zamawiać identyczny rozmiar Lazio i Havany. Pisaliśmy o tym niedawno, że Havana jest luźniejsza ze względu na brak konstrukcji i podszewki. Havana może też wymagać skrócenia rękawów lub Lazio wydłużenia, zależnie od proporcji ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 tak sie zastanawiam, czy istnieje mozliwosc wydluzenia marynarki Havana o 1 cm? Mozliwe ze glupie pytanie przy moim wzroscie 187 cm, przy rozmiarze 48, te 75 cm dlugosci marynarki Havana wydaje sie zbyt krotka, dlugosc marynarki Lazio rowniez w rozimiarze 48 to 76 cm, jest to dlugosc dla mnie odpowiednia. Kupno rozmiaru 50, ktorej dlugosc to 76 cm, nie satysfakcojonuje mnie, gdyz w klatce i w ramoniach byloba za szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uke Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Jeżeli pozostałe parametry marynarki są właściwe to myślisz, że ten 1 cm da aż tak widoczną różnicę że dopiero wtedy poczujesz się komfortowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 byloby idealnie, ale i tak rozwazalem zakupic 48 pomimo tej dlugosci, pytam sie, jakby mnie to irytowalo moda taka widocznie jest, przyzwyczaje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 W mojej ocenie, jeśli nosisz 54 Lazio, to w Havane 52 możesz się nie dopiąć Taka też jest moja obawa, a z drugiej strony size advisor zaleca Havane w rozmiarze 50 a w szafie faktycznie widnieje u mnie od 50 do 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 nie sugeruj się size advisorem, jeśli nie masz sylwetki modela - u mnie podaje nieustannie rozmiar o jeden mniejszy niż noszę. Ja nosząc 27 (44S) w SS mam gdzieś marynarkę Daniel Hechter w rozmiarze 48, którą jestem w stanie zapiąć, a w MD mieszczę się czasem ledwo w 56 (46). Podtrzymuję, weź 54 - co najwyżej spasujesz ją u krawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Dzisiaj przyszla moja Havana http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C794.html?start=56&cgid=Jackets&start=45&sz=45. Musze przyznac, ze faktycznie jest wyraznie ciezsza i grubsza niz ciemnogranatowy odpowiednik z kolekcji letniej. Niemniej na chlodne wieczory zamiast plaszcza/czegos cieplejszego bedzie idealna. Faktura jest bardzo przyjemna w dotyku i na swoj sposob przytulna. Co ciekawe, ten model zdecydowanie lepiej przylega, niz letni odpowiednik http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C839.html?start=15&cgid=Jacketsz tej samej rodziny Havana. Wymaga minimalnego wytaliowania, podczas gdy model letni trzeba bardzo mocno wyciac w pasie. Dlugosc rekawow jest tez idealna (model letni trzeba przyciac o 1,5cm). Na pewno tez trzeba bedzie ja skrocic niemniej na upartego moznaby ja nosic bezposrednio po wyjeciu z pudelka @Hargin Chyba zaczynam rozumiec co miales na mysli piszac o tym, ze jak raz sie cos kupi w SS, to potem nie sposob patrzec na rodzime produkcje. W tych marynarkach jest cos o 1, 2 klasy lepszego, niz w Bytomiach i Vistulach. Po prostu czuc pod kazdym wzgledem, ze jest to produkt staranniej wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Cieszę się, że dołączyłeś do grona zadowolonych klientów SS Do pełni szczęścia brakuje jedynie salonu tej marki w Polsce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert_mal Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Dzisiaj przyszla moja Havana http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C794.html?start=56&cgid=Jackets&start=45&sz=45. Musze przyznac, ze faktycznie jest wyraznie ciezsza i grubsza niz ciemnogranatowy odpowiednik z kolekcji letniej. Niemniej na chlodne wieczory zamiast plaszcza/czegos cieplejszego bedzie idealna. Faktura jest bardzo przyjemna w dotyku i na swoj sposob przytulna. Co ciekawe, ten model zdecydowanie lepiej przylega, niz letni odpowiednik http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C839.html?start=15&cgid=Jacketsz tej samej rodziny Havana. Wymaga minimalnego wytaliowania, podczas gdy model letni trzeba bardzo mocno wyciac w pasie. Dlugosc rekawow jest tez idealna (model letni trzeba przyciac o 1,5cm). Na pewno tez trzeba bedzie ja skrocic niemniej na upartego moznaby ja nosic bezposrednio po wyjeciu z pudelka @Hargin Chyba zaczynam rozumiec co miales na mysli piszac o tym, ze jak raz sie cos kupi w SS, to potem nie sposob patrzec na rodzime produkcje. W tych marynarkach jest cos o 1, 2 klasy lepszego, niz w Bytomiach i Vistulach. Po prostu czuc pod kazdym wzgledem, ze jest to produkt staranniej wykonany. Mógłbyś podać swoje wymiary i jaki rozmiar zamówiłeś było by to pomocne dla innych w sprawie doboru rozmiaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 @robert_mal - jeśli masz choć jedna dobrze pasująca marynarkę to ją sobie zmierz i odnieś do wymiarów podanych na stronie - zrobisz to sam i będziesz miał największą pewność w doborze właściwego rozmiaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Mógłbyś podać swoje wymiary i jaki rozmiar zamówiłeś było by to pomocne dla innych w sprawie doboru rozmiaru ? W klatce mam obecnie 104cm, w pasie 87 (ale bedzie spadac do 80 mniej wiecej),a moj wzrost to 180cm. Havana letnia rozmiar 50 ma za dlugie rekawy (o jakies 1,5cm) , jest za dluga (o bite 2cm) i wymaga pokaznego taliowania. Ale za to dobrze lezy w barkach i to jest wg mnie najwazniejsze. Reszte da sie naprawic. Co prawda sprawia to, ze koszt rosnie o jakies 300zl, ale material jest tego wg mnie warty. Havana jesienno-zimowa rozmiar 50 jest rowniez dobra w barkach, ale - co ciekawe - rekawy ma dobre dlugosciowo i wymaga zaledwie lekkiego taliowania. Gdyby nie fakt, ze jest za dluga o jakies 1,5cm, na upartego moznaby ja od razu nosic po zdjeciu z wieszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Jesteś pewien, że Twoja Havana jest zbyt długa? Hudson i Havana zaliczają się do krótszych modeli. Mam parę cm mniej od Ciebie i przy rozmiarze 27 (nominalnie o 1 cm krótszym niż 50) mam wrażenie ich poprawnego zwymiarowania, na granicy przyzwoitości (w kierunku bycia zbyt krótką). Może przyzwyczaileś się do "modnych" krótszych marynarek, których ostatnio pełno po sklepach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Wlasciwie tak. Krawiec pierwszy to zauwazyl. Ja generalnie nie jestem fanem ekstremalnego taliowania (wole z wyczuciem), ale jesli chodzi o dlugosc nie lubie marynarek o dlugosci znacznie schodzacych ponizej linii pasa. W sumie wlasnie ubralem swoja z Bytomia i jest w sam raz. Wezme ja jutro do porownania. Mam nadzieje, ze jeszcze nie zdazyl ich pochlastac... Ale taliowanie w "drugim po Washingtonie najbardziej dopasowanym modelu" jest wg mnie do bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Jeśli dobrze myślę, to między długością znacznie schodzącą poniżej linii pasa, której nie lubisz, a znaną regułą "lenght is fine as long as it cover your ass", że każda marynarka, która nie zakrywa tyłka, jest za krótka leży pewnie pies pogrzebany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 1. Havana to dość luźny krój jeśli chodzi o talię. Pisałem o tym wczesniej. Bardziej wcięte są Lazio i Washington. 2. Jeśli mamy pas w tym samym miejscu to piszemy chyba o czymś innym - mi chodziło o marynarkę, a Tobie zapewne o bomber jacket Chyba, że mowa o biodrach Oczywiście każdy ma rożne proporcje sylwetki i byc może faktycznie u Ciebie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dulstein Napisano 14 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2015 @Hargin a jak wypada porównanie Madison i Havany ? Bo mam Madison w rozmiarze 46, który do pełni szczęścia mógłby być minimalnie dłuższy, ale w ramionach jest dobry - i zastanawiam się czy w przypadku rozmiaru 46 Havany marynarka nie będzie za krótka. Chociaż wg wymiarów na stronie marynarki różnią się jedynie długością rękawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Jeśli pytasz o realny wymiar i odniesienie tego do danych ze strony. to sprawdzę i podam. Generalnie SS ma modele "krótkie" i "długie" - z tego co widziałem sa tylko dwie występujące długości marynarek (nie chodzi o rozmiarówkę, a o proporce odzieży). W przypadku mojego rozmiaru różnica wynosi 2 cm (porównaj długość np. Washington i Havane w tabeli). Natomiast odnotowałem w przypadku Madisona delikatnie mniejszy wymiar w pasie (wszystko zgodne z tabelą rozmiarów). Setki pytań o rozmiarówkę powinno sprowadzić się do jednego: czy wymiary podane na stronie odzwierciedlają rozmiar fizyczny odzieży. Moja odpowiedź bez stania z miarką nad garniturami, brzmi TAK. Natomiast trzeba pamietać, że SS zmienia zwymiarowanie wykrojów pomiędzy kolekcjami (nie wiem czy w każdym i zawsze, ale takie zjawisko stwierdziłem). Warto więc zaglądać do tabeli rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Jakiś czas temu obsługa SS odpisała mi, że zrównali długości marynarek Soho i Madison od kolekcji wiosna-lato 2015. Według tabeli rozmiarów jest to prawdą (na zdjęciach też widać różnicę), ale w opisie Madison nadal widnieje zdanie, że marynarka jest krótsza. Ponadto istnieje jedna tabela rozmiarów, a dostępne są tez marynarki z poprzedniej kolekcji, które mają "starą" rozmiarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Zastanawiało mnie jakimi kryteriami kieruje się SS wchodząc na nowe rynki. Obecnie otwierają dużo salonów w USA (m.in. na Florydzie), Chinach i niedawno w Szwajcarii. Przeglądając ostatnio ich stronę natknąłem się na informację o franczyzie. Okazuje się, że sklepy na Białorusi, w Rosji, Meksyku i krajach bałtyckich działają właśnie na takich zasadach. Nie są zatem `typowymi` sklepami marki (co może tłumaczyć swoistą egzotykę w wyborze tych krajów). ..... pojawia się pytanie - kiedy zawiązujemy spółkę i otwieramy salon w Polsce Bo sami nam nie otworzą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi