Nereusz Napisano 29 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2013 Pirat ten argument może akurat polec bo ślub będzie w połowie września więc upałów raczej nie przewidujemy. Odnośnie tego co napisał Klapouch to bardzo dobrze Cię rozumiem, bo sam dopiero zaczynam swoja aktywność na forum i czuję się tu jak przysłowiowy szczaw .. ale liczę na wyrozumiałość doświadczonych bywalców... a co do twojego smokingu to na pewno wyglądałeś tak, że wybranka do końca życia będzie pod wrażeniem. U mnie garnitur jest wyborem z czysto praktycznych względów tzn. inwestycja w coś dobrego co będzie potem wykorzystywane od czasu do czasu Wracając do tematu muchy - bo o tym jest wątek to może jakaś porada odnośnie kołnierzyka koszuli bo z tym mam największą zagwozdkę. Gdzieś niedawno widziałem całkiem znanego aktora i chyba dobrze się noszącego - niejakiego Brada Pitta w koszuli z tradycyjnym (albo tak mi się wydawało) kołnierzykiem i muchą ... Najprostszym wyborem będzie koszula z włoskim kołnierzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cergi Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Czy któryś z Forumowiczów szył muchę z wełny o gramaturze 400? Szyję garnitur i z resztki materiału chciałem zamówić muchę. Krawiec powiedział, że może mi taką zrobić, ale nie poleca bo materiał jest za gruby i będzie nieładnie wyglądał/układał się i mucha może przytłaczać noszącego. Mój wzrost 181 cm, kołnierzyk 46, twarz owalna. Z tkanin o jakiej gramaturze nosicie muchy? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 25 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2013 Nie szyłem, ale o ile nie masz zamiaru nosić tej muchy do garnituru wykonanego z tego samego materiału, to może być ona ciekawym dodatkiem. Nosisz duży rozmiar kołnierzyka, więc mucha nie będzie Cię przytałaczać, jeśli tylko będzie miała odpowiedni fason/wielkośc, a czy będzie się źle układać, też zależy od jej wykroju. Z jakiej gramatury? Zazwyczaj to jedwab, ale za cienki material też się źle układa i sam mam muchy z dodatkową tkaniną w środku, która nadaje im, excusez le mot, mięsistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Witam serdecznie. To mój pierwszy post, więc najpierw wypadałoby się przywitać Chciałem zapytać, czy ubranie muchy wiązanej, ale niestety z regulacją i zapinkami jest poprawne? Czy można ją zaliczyć do wiązanych, ponieważ samemu się ja zawiązuje, a nie dostaje gotowca? Czy zapinka (hafka) dyskredytuje ją całkowicie? Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.Pozdrawiam Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Regulacja to standard w muszkach nie szytych na wymiar. Haftka, zapinki....? tzn. ona już jest zawiązana? (czasem zdarza się to u much z grubszych materiałów, jak aksamit), ale tak czy tak brzmi podejrzanie. I wątpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Jest w 100% z jedwabiu, nie zawiązana. Z samego tył w centralnej pozycji posiada hafkę. Trzeba ją samemu zawiązać i dzięki tej hafce można ją ściągać i zakładać bez rozwiązywania. Po rozwiązaniu i rozpięciu są dwa oddzielne kawałki materiału. Więc jak się ustosunkować do tej muchy? Mogę ją spokojnie nosić i nie myśleć, że popełniłem faux pas jako że sam ją zawiążę? Czy ta hafka ją dyskredytuje? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Przyrząd do regulacji długości muszki jest może mniej elegancki niż muszka szyta na wymiar, ale nie jest to żadnym błędem, o ile tę muszkę zamierzamy nosić z kołnierzem wykładanym, kiedy cała maszyneria nie jest widoczna. Najważniejsze, aby sama mucha miała wygląd muchy wiązanej, a nie gotowej imitacji z charakterystycznymi symetrycznymi fałdkami. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Mam zamiar ją ubrać do koszuli z kołnierzem włoskim do garnituru, więc maszyneria będzie pod nim niewidoczna. Mucha będzie zawiązana przeze mnie, więc siłą rzeczy będzie miała wygląd muchy wiązanej, bo taką jest. Niestety wprowadzili innowację, że oprócz maszynerii do regulacji rozmiaru jest jeszcze hafka żeby ją rozpiąć i zapiąć bez konieczności uprzedniego rozwiązywania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Sprytne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 Sprytne może i tak, ale szczerze mówiąc wolałbym normalną muchę, bez hafki. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 W takim razie pozwolę sobie zadać jeszcze pytanie o kolor tej muchy. Czarna, jedwabna. Do czarnego garnituru. Śnieżnobiałej koszuli na spinki z czarnym onyksem. Czarne buty i pasek. Srebrna, jedwabna poszetka, z białym obszyciem. Wiem, że czarna mucha jest zarezerwowana do smokingu. Czy kwestia iż jest to mój ślub może uzasadnić ubiór czarnej muchy do garnituru? Czy jest to "modowe" faux pas? Jak zwykle z pozdrowieniami szanownych użytkowników Bartek P.S. Niestety po wysłaniu posta zobaczyłem, że forum nie scala ich. Prosiłbym o usunięcie powyższego (próbowałem, ale chyba tylko moderator/administrator może to zrobić), albo ich scalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Zmien poszetke na biala z lnu. Kupiles juz garnitur? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Niestety kupiłem go zanim trafiłem na to forum. Po lekturze kupiłbym teraz ciemny granat z zamkniętymi klapami koniecznie ;/ Ale pocieszyłem się troszkę tym artykułem http://mrmlody.blogspot.com/2013/12/w-obronie-czarnego-garnituru.html Kupię do niego w przyszłości sztuczkowe spodnie i myślę, że będzie dosyć ciekawy i dużo wariacji. Niestety mój nie jest aż taki długi jak ten w artykule. Dziękuję bardzo za sugestię, zmienię na białą z lnu. Teraz trochę żałuję, że kupiłem tą srebrną z białym obramowaniem. Pani "stylistka" w sklepie przekonała mnie, że to najlepsza opcja na ślub (wstyd się przyznać). Do czego mógłbym używać tą srebrną? I wracając do mojego pytania, czy czarna mucha może być? Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Jezeli garnitur iuz jest czarny, to mucha tez tylko czarna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 Hehe, no już nie przesadzajmy. Aż takiego chłamu nie dałbym sobie wcisnąć. Jest nawet bardzo fajna, jedwabna, srebrna po bokach obszyta białym paskiem (lamówką?). Chciałem białą początkowo, ale przypuszczam, że nie mieli na sklepie i wcisnęła mi srebrną. Do jakich krawatów mógłbym ją nosić? Bartku, skoro mam czarny kolor garnituru, to znaczy, że nie mogę nosić innych kolorów muchy niż czarny? Np. ciemny granat w biale groszeczki? Już nie w roli pana młodego, ale w przyszłości. Bardzo dziękuję Ci za porady Z uszanowaniem Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Jestem przekonany, że w przyszłości kupisz sobie garnitur w bardziej odpowiednim kolorze i nie będziesz miał problem z zestawieniem go z ciekawszą muchą. Ciężko mi wyobrazić sobie zestawienie czarnego garnituru z inną muchą niż czarna. Ale też nigdy dogłębnie nie zgłębiałem tematu garnituru w tym kolorze, może koledzy będą mieli jakąś wiedzę, jakie dodatki będą odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Mnie wydaje się raczej, że aby uniknąć imitacji smokingu, należy czarnego garnituru używać z muszkami w kolorze innym niż czarny. Pozdrawiam, Dr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Teraz nie wiem, jaka ta mucha powinna być. ;/ Czarna, czy inna? Powiedz mi jeszcze Bartku bardzo proszę; doradzałeś mi białą, lnianą poszetkę. Mogłaby być biała jedwabna? Bo taką akurat mam w domu oprócz tej srebrnej. Pozdrawiam! Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Mnie wydaje się raczej, że aby uniknąć imitacji smokingu, należy czarnego garnituru używać z muszkami w kolorze innym niż czarny. Pozdrawiam, Dr Niezależnie od tego, co zrobisz, prawdopodobnie na tej czy innej imprezie i tak znajdzie się ktoś, kto Ci powie, że czarnego garnituru się nie nosi lub do czarnego garnituru tylko czarna mucha lub do czarnego garnituru powinna być inna niż czarna lub stwierdzi, że nosisz udawany smoking. W sytuacji, w której wszystko się skomplikowało na samym początku przy zakupie czarnego garnituru rada dra jest dobra. Czy najlepsza? Ty zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Dodatkowy materiał dla ułatwienia, albo jeszcze wiekszego zamieszania w głowie http://mrmlody.blogspot.com/2013/07/pytanie-od-czytelnika-czarna-mucha-do.html Może jednak czarna mucha, ale za to rozważ uszycie(jesli jest czas) szarej kamizelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej M. Napisano 23 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2013 Parafrazując temat muchy, dlaczego polecacie lnianą poszetkę? Czy może być jedwabna, czy są jakieś reguły normujące z jakiego ma być materiału na jaką okazję, itp? Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2013 Lniane fakturowo pasują do większosci materiałów, biały jedwab jest też dość trudny w łączeniu z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cergi Napisano 24 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2013 Poszetka z lnu jest polecana, ponieważ w złożeniu tv fold dobrze utrzymuje kształt > len jest sztywniejszy od jedwabiu. Natomiast len nie nadaje się na puffy, chociaż pewnie znajdzie się w internecie jakieś interpretacji lnianej poszetki ułożonej w puff. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Czolem Panowie, czy gdzieś mogę znaleźć wykroje (wymiary etc.) much diamond, klasyczna i batwing? Moga być współczesne lub vintagowe we wzorach np.takie ale Poirot Sucheta. Znalazłem krawca szyjącego krawaty, który zgodziłby się zapewne poeksperymentowac z przerobieniem krawatów na muchy lub uszyciem z dostarczonego materiału. A mam parę krawatów w piękne wzory paisley, które idealnie nadawałyby się na muchy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 24 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2014 Mój pierwszy raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi