Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejna kolorowanka.

Buty znajomej. Ślubne z (dawniej nazywało się to 'ze stadionu') kupieckich domów. Cena 129. Po ślubie szkoda aby leżały w szafie więc przyjechały do mnie na testy. 

Cel: czarne.
Produkty od Danielów: Saphir.
Czas łączny: 6h.

1. Saphir Decapant (standardowo schodzi ok 0,5 pojemnika na parę).

2. Saphir Tinture Francaise - farba nr 01 (czarna)

3. Saphir Pommadier Cream - kolor czarny

4. Saphir Pate de Luxe na podwyższenie połysku

"Nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne."

post-2483-0-30362600-1398200515_thumb.jp

1. Białe przed potraktowaniem Decapantem.
Tu drobna uwaga dot. białego koloru. Nie wiem kiedy schodzi kolor i kiedy przestać. Przyjąłem zasadę - trę aż zacznie piszczeć.

post-2483-0-85888000-1398201073_thumb.jp

2. Nakładam pierwszą warstwę. Istotne są krawędzie pomiędzy zewnętrzem a wnętrzem buta. Butów już nie oklejam - znam ilość płynu niezbędną do malowania tak aby farby nie było za dużo. Mniej doświadczonym naprawdę sugeruję rolkę taśmy.

post-2483-0-08802600-1398201143_thumb.jp

3. Po nałożeniu pierwszej warstwy miałem wrażenie że to baaaardzo ciemny granat połączony z brązem a nie czarny.
Jeszcze bardziej zauważyłem to gdy zacząłem nakładać kolejną warstwę:

post-2483-0-60502300-1398201523_thumb.jp

4. Obcasy są z malowanego plastiku. Do tego miałem farbę w spray-u więc malowanie obcasa jest poza tematem.

post-2483-0-31605600-1398201573_thumb.jp

5. Po dwóch warstwach gdy nałożyłem czarny krem.. znowu miałem wrażenie że to nie była czarna farba..

post-2483-0-90946300-1398201614_thumb.jp

Potem standardowo czarny wosk na całość i wosk-woda-wosk-woda dla lustra.

post-2483-0-92893100-1398201640_thumb.jp

post-2483-0-59757300-1398201674_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Sporo zależy jeszcze od samej skóry. Przy malowaniu Yanko nie obserwowałem w sumie takiego efektu, ale faktem jest, że czerń Saphir jest nieco mniej nasycona niż na przykład Tarrago Penetrating Dye, który jest bardzo dobrym zamiennikiem saphirowskich farb. Niestety tylko w podstawowych kolorach :(

Natomiast przy realizacjach na budżetowych butach Panie same sobie doskonale radzą stosując Tarrago Color Dye  - samopołyskowe farby na bazie wody, gdzie wykończenie nie jest wymagane - ewentualnie po malowaniu warto zastosować Tarrago Shoe Cream w kolorze farby. Niemal 100 kolorów, więc zabawa przednia - buty, torebki, portfele ... :)

Tu więcej przykładów:
http://www.wbutach.pl/forum/227-malowanie-sk%C3%B3r-licowych/

Tu dziewczyny często bawią się w malowanie torebek i często naprawdę fajnie to wychodzi (lepiej nie pokazywać Żonom, bo się zacznie :)):
http://forum.purseblog.com/

Opublikowano

Z cyklu "chwila wolnego czasu" i "co zrobić z tymi butami?" wyszło to co poniżej na zdjęciach, czyli jak z średnich i mało atrakcyjnych butów, zrobić średnie zielone buty :)

Na początku były takie. Kupione w okazyjnej wyprzedażowej cenie z zamiarem malowania:

post-1121-0-95796200-1398975666_thumb.jp

Te ciemniejsze czubki wywoływały u mnie obawy co do ich usunięcia,  ale postanowiłem użyć kilku sprawdzonych przeze mnie sprzętów a następnie chemikaliów.

Po wyczyszczeniu butów szczotką do zamszu, następnie blokiem do czyszczenia, crepą a potem zwykłą szczotką, było znacznie lepiej (niestety zdjęcia brak bo praca była typowo nocna w moim azylu na strychu :ph34r:). Ciemniejsze czubki stały się mniej widoczne i trochę się "zlały" z resztą. Wtedy w ruch poszła przyjemnie pachnąca Tintura, kolor 20. Miałem jej jeszcze 75% butelki, ale przy malowaniu zamszu okazało się że jest to stanowczo za mało, konieczne było domówienie jeszcze jednej (choć te 1,75 z biedą starczyło na dwukrotne malowanie). Pomiędzy malowaniami znów przejechałem po butach szczotką z drucikami, a po drugiej warstwie zarówno w/w szczotka, krepa a potem zwykła. Niestety tak jak przypuszczałem, kolor nie siadł do końca tak jak chciałem ze względu na powstałe linie od pędzelka i tej gąbeczki z Tintury, ale po rozmowie z Danielem przy zamówieniu farbki wziąłem również Renovetine kolor 20. W trakcie i po wyschnięciu potraktowałem je znów szczotką a następnie zamontowałem zielone sznurówki.

Efekt poniżej. Zdjęcia robiłem w ciągu dnia wraz z moim synkiem który koniecznie chciał mi pomóc, stąd miałem mało czasu na ich lepsze wyeksponowanie, oraz przetarcie zamszu, którego włoski jak to zwykle bywa po jednym dotknięciu zmieniają kierunek, a co za tym idzie odcień.

post-1121-0-55461000-1398975572_thumb.jp

post-1121-0-55199200-1398975575_thumb.jp

Podsumowując:

Buty nie mają ciemnych czubków, kolor farby 20, poprawiony Renovetine zgrał się z brązową "bazą" dokładnie w tym kolorze co chciałem. Czy dobrze zrobiłem dorabiając dodatkową dziurkę na sznurówki? mam wątpliwości. Ale za to mam ciemnozielone buty :) (i chyba jestem uzależniony od Saphira :wacko:)

• Oceniam pozytywnie 5
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Widziałem już kilka prób podobnej realizacji - 90% to totalne porażki, które nie nadają się do pokazania.

Temat jest dość trudny i póki co, sam się nie podejmuję, choć kusi :)

Muszę się przyznać, że tu szczerze wątpiłem w powodzenie, bo farby wodne moim zdaniem lepiej się sprawdzają na damskich szpilach i półbutach z połyskiem.

Tym bardziej wyrazy szacunku i gratulacje, bo wyszło całkiem zgrabnie. Ja jednak czekam tak naprawdę na moro malowane saphirowskimi tinturami i finał, który zrzuci mnie z fotela ;)