Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem już przy przywitaniu że obserwowałem już Forum i uczyłem się.Temat butów był pod stałą obserwacją i tak się

zrodził pomysł by zmienić kolor butów.Wybór padł na Moreschi,kupione tanio na wyprzedaży a że kolor miały nijaki to

warto było zaryzykowac jego zmianę.Nie robiłem zdjęć przed malowaniem,nie przypuszczałem że będę o nich pisał na

Forum.Trzeba było zrobić zakupy-zmywacz decapant,farbę,pędzelki i taśmę do zabezpieczenia zelówek.Kolor farby

wybrałem burgundowy.Po zmyciu farby i zabezpieczeniu zelówek papierową taśmą pozostało tylko malować.Do tej

pracy zaangażowałem moją żonę,ma więcej cierpliwości.Po położeniu trzech warstw farby przez moją żonę i po jej

wyschnięciu przyszła kolej na mnie.Posmarowałem buty kremem Saphir burgundy i zostawiłem na parę godzin żeby

się napiły.Potem przyszła kolej na szczotkę i nadanie im połysku.Buty wyglądają lepiej niż na zdjęciach,są cudowne.

post-3913-0-35484300-1366746102_thumb.jp

post-3913-0-90124800-1366746232_thumb.jp

post-3913-0-22489400-1366746283_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Daniel,dziękuję Ci za gratulacje.Buty były kupowane dokladnie rok temu i z powodu tego

nijakiego koloru założone tylko dwa razy.Nie mam zdjęcia ani linku sklepowego,kolor to

taki wypłowiały beż,noski jaśniejsze prawie bezkolorowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwszy projekt patynacji cordovanow Hanovera z 1968r spelnil na 100% moje oczekiwania.Teraz kolej na PTB French Shriner z poczatku lat 80.-bezapelacyjnie najbrzydsze buty w moich zasobach i jedne z najbrzydszych butow z cordovanu jakie kiedykolwiek widzialem(z tego powodu jeszcze nigdy nie byly na nogach)

post-1783-0-76285000-1369153053_thumb.jp

Opublikowano

W sumie nie wiem gdzie wklejać fotki - tu? Czy czekać, aż znajdzie się wątek poświęcony Wielkiej Impregnacji?

Na razie jedna:

post-17-0-23864700-1369229535_thumb.jpg

Poprawiłbym jeszcze kilka rzeczy, ale nowe wyzwanie czeka na stole, zatem poprawki zostawię na kiedy indziej :)

Tak czy siak - pięknie to sobie wymyśliliście na WI :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Skąd taki efekt między 3 a 4 zdjęciem? Buty były jeszcze raz malowane w całości żółtą bazą?

A nie wiem - nie było mnie przy tym. Niech Forumowicze będący na WI się wypowiedzą :)

I jeszcze pytanie o efekt nosków, malowanie ciemniejszym czy krem?

Jedno i drugie + Pate de Luxe w ciemnym brązie. Zazwyczaj stosuję ciemniejszą pastę woskową niż kolor skóry.