Velahrn Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 @Sobilakbardzo udana, klasyczna bomberka! Cytuj
Velahrn Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca Tak zajawka - ciekawe czy ktoś zgadnie model, bo że kurtka skórzana, to można się domyślić z tytułu wątku! Cytuj
void Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Motocyklowa, co widać wprost z logo producenta motocykli. Cytuj
Velahrn Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Cała historia zaczęła się w 2015 r. Barbour wypuścił krótką serię kurtek motocyklowych, bazowanych na ich klasycznej International Rider Jacker, we współpracy z Triumphem. W przeciwieństwie do większości "modowych" współprac, gdzie jakość często jest dyskusyjna (najlepszym przykładem są tu produkty sygnowane logiem Harley-Davidson), do wykonania kurtek zatrudniono Alexander Leather ze Szkocji. Ta firma, która wydzieliła się z Aero Leathers, obecnie nazywa Simmons Bilt i stanowi największą konkurencję dla Aero. Z jakiegoś powodu uznano za właściwe wykonać ją z całkowicie szalonej skóry, czyli Horween Steerhide (a więc skóra z byka)! Czyli naprawdę i pancernej skóry, chyba najgrubszej odzieżowej, jaką ta garbarnia produkuje. A potem zamiast podszewką bawełnianą, ocieplić wełnianym tartanem od Lochcarron (we wzór Barboura). Problem w tym, że ta kurtka kosztowała wtedy 1300 funtów, a moje ówczesne zarobki, jako rezydenta, to było ~630 funtów. Potem ta kurtka zniknęła ze sklepów - jak mówiłem - była to bardzo krótka seria. Pojedynczy egzemplarz widziałem jeszcze w 2018 r., za cenę 800 funtów. Zarabiałem wtedy już lepiej, ale cena wciąż była zbyt wysoka. Pamiętałem jednak o niej! I czasem googlowałem sobie oferty. I nagle w 2026 r - bam! Cena 400 funtów za egzemplarz używany, w bardzo dobrym stanie! Problemem było tylko miejsce sprzedaży - Wielka Brytania. Całe szczęście, istnieją tak lubiani przez kolegę @lubo69 "busiarze", czyli Futoro Fashion, i po 2 tygodniach od zakupu mogę cieszyć się nową zdobyczą. Kurtka naprawdę w doskonałym stanie, tylko nieco rozchodzona, ale podszewka, kołnierz, rękawy - praktycznie bez śladów użycia (a to miejsca, które pierwsze się zużywają) Generalnie mam taką refleksję, że im droższe rzeczy kupuje, tym w lepszym są stanie. Moje przypuszczenia są takie, że sprzedają je ludzie, którzy mają naprawdę rozbudowane kolekcje, i noszą je bardzo rzadko - bo nawet tak pancerny ubiór, używany na motocyklu przez 11 lat, wyglądałby zupełnie inaczej. Kurtka posiada jeszcze pas do ściągania... w pasie, wyjęty na potrzeby zdjęć. Z pasem prezentuje się tak (zdjęcia stockowe, nie mojego egzemplarza). Jedyne, co mnie zaskoczyła, to długość. Jest dłuższa niż myślałem, ma krój bardziej klasycznego car coat z lat '30 niż bardzo krótkich kurtek motocyklowych typu perfecto od Schotta, popularnych od lat '50. No i kieszenie - funkcjonalne kieszenie (tzn. wejdzie coś więcej niż kluczyki) w kurtce skórzanej to naprawdę coś! Według mojej żony, kurtka ma vibe trochę niemiecki z wiadomego okresu, ale zapewne jest po prostu zazdrosna ;). 5 2 Cytuj
Jarek85 Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca No trochę racji żona ma (wcale nie jestem zazdrosny 😜). Gdzie Ci się ją udało upolować? Na eBayu? Cytuj
Velahrn Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 1 minutę temu, Jarek85 napisał(a): No trochę racji żona ma (wcale nie jestem zazdrosny 😜). Gdzie Ci się ją udało upolować? Na eBayu? ebay.co.uk Cytuj
void Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Piękna, choc jako motocyklista podkreślę, że krój jest zupełnie niemotocyklowy. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 45 minut temu, void napisał(a): Piękna, choc jako motocyklista podkreślę, że krój jest zupełnie niemotocyklowy. Żeby w niej wygodnie jeździć na jednośladzie, to trzeba by ją skrócić do mniej więcej wysokości pasa ;). Ale to nie będzie jej zastosowanie. Cytuj
void Opublikowano Piątek o 06:31 Zgłoś Opublikowano Piątek o 06:31 Oczywiście szkoda ją masakrować. Najpierw zobaczyłem logo "Triumph" i byłem pewien że to będzie kurtka w stylu Cafe Racer. Nie mam pojęcia kto przechodząc przez salon Triumpha ja kupił. Cytuj
Servetch Opublikowano Poniedziałek o 09:47 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:47 W dniu 11.06.2026 o 15:46, Velahrn napisał(a): Całe szczęście, istnieją tak lubiani przez kolegę @lubo69 "busiarze", czyli Futoro Fashion, i po 2 tygodniach od zakupu mogę cieszyć się nową zdobyczą. Jak tam ostatnio z nimi? Rozważam kolejna parę jeansow od Black Horse Lane a oni do kwoty brutto brytyjskiej dorzucają jeszcze unijny VAT. Cytuj
lubo69 Opublikowano Poniedziałek o 10:33 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 10:33 Armin z Aroslux zrobi jeansy na miarę (może być japoński raw denim) za cenę niższą niż brytyjska w Black Horse Lane. Jeśli jednak jest głód adrenaliny, to polecam busiarzy. PS. Zdaje się, że jesteś z Łodzi; mogę pokazać swoje jeansy od Armina. Cytuj
Velahrn Opublikowano Poniedziałek o 12:07 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:07 2 godziny temu, Servetch napisał(a): Jak tam ostatnio z nimi? Rozważam kolejna parę jeansow od Black Horse Lane a oni do kwoty brutto brytyjskiej dorzucają jeszcze unijny VAT. Dostawa bezproblemowa, tyle że powolna, jakieś 2-3 tygodnie (wliczając w to nadanie od sprzedawcy do FF, a potem z FF do Polski i w Polsce InPostem). No ale zaoszczędzone 200 funtów. Cytuj
Non Vid Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Pancerna skóra jest pewnie bardzo funkcjonalna w przypadku bliskiego spotkania z nawierzchnią 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi