Parmigiano Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Jakosc wloskich producentow powala na kolana,ogladalem przed dwoma dniami piekny plaszcz kaszmirowy dwurzedowy z nakladanymi kieszeniami D'avenza kosztowal 780euro po przecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 14 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 To pewnie mniej niz polowa za szycie w Polsce i nasuwa sie automatycznie pytanie, czy warto szyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Cóż, nie każdego widać stać na luksus kupna niedopasowanej rzeczy na przecenie we Włoszech za 3,5 tysiąca złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 14 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Tylko ,ze wiekszosc tych rzeczy jest lepszej jakosci niz polskie bespoke z kilkoma wyjatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 To pewnie mniej niz polowa za szycie w Polsce i nasuwa sie automatycznie pytanie, czy warto szyc? Widać, że nie orientujesz się, jakie są stawki w Polsce, więc po co się wypowiadasz na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Kaszmirowy płaszcz bespoke dajmy na to w GM jakieś 6-7 tys. Z materiałem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 14 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic ale nie przypominam sobie aby Panowie Zareba,Kaminski czy Gest Moda szyla plaszcze w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 Rozumiem stanowisko P. ale porównujmy to co porównywalne. RRP do ceny usług - dostępność od ręki do szycia na zamówienie, itd. Równie dobrze mógłbym napisać, że buty od Kielmana to zły wybór, bo przecież za podobną cenę mogę sobie kupić J.L. na jakiejś aukcji w USA jeżeli kiedyś (może za 1 miesiąc, a może za rok) trafię z rozmiarem. Oczywiście wezmę to co będzie, bo przecież mój wymarzony model w wymarzonym kolorze i w odpowiednim rozmiarze to raczej totalna abstrakcja - jaka jest szansa, że kiedykolwiek znajdę go za trzykrotnie niższą cenę? A tak udaję się do zakładu na Chmielnej i dostaję dokładnie to czego chcę. Jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Parmigiano, nie chcesz chyba porównywać RTW do bespoke? O tym już było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Rozumiem stanowisko P. ale porównujmy to co porównywalne. RRP do ceny usług - dostępność od ręki do szycia na zamówienie, itd. Równie dobrze mógłbym napisać, że buty od Kielmana to zły wybór, bo przecież za podobną cenę mogę sobie kupić J.L. na jakiejś aukcji w USA jeżeli kiedyś (może za 1 miesiąc, a może za rok) trafię z rozmiarem. Oczywiście wezmę to co będzie, bo przecież mój wymarzony model w wymarzonym kolorze i w odpowiednim rozmiarze to raczej totalna abstrakcja - jaka jest szansa, że kiedykolwiek znajdę go za trzykrotnie niższą cenę? A tak udaję się do zakładu na Chmielnej i dostaję dokładnie to czego chcę. Jest różnica? ee tam w SH znajdziesz szybciej i lepiej dopasowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Rozumiem stanowisko P. ale porównujmy to co porównywalne. RRP do ceny usług - dostępność od ręki do szycia na zamówienie, itd. Równie dobrze mógłbym napisać, że buty od Kielmana to zły wybór, bo przecież za podobną cenę mogę sobie kupić J.L. na jakiejś aukcji w USA jeżeli kiedyś (może za 1 miesiąc, a może za rok) trafię z rozmiarem. Oczywiście wezmę to co będzie, bo przecież mój wymarzony model w wymarzonym kolorze i w odpowiednim rozmiarze to raczej totalna abstrakcja - jaka jest szansa, że kiedykolwiek znajdę go za trzykrotnie niższą cenę? A tak udaję się do zakładu na Chmielnej i dostaję dokładnie to czego chcę. Jest różnica? ee tam w SH znajdziesz szybciej i lepiej dopasowane + i dokladnie to czego szukasz, np. taniej marynarki lub taniego plaszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Nie uwazam, ze bardzo dobre RTW Jest lepsze od swietnego bespoke.Jednak mam sporo watpliwosci czy w przypadku produktu finalnego od krawcow ,,ekonomicznych" jest to takie oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Zgadzam się z Parmigiano. Zdecydowanie wolalby dobre RtW od ekonomicznego bespoke... Ale ekonomiczne bespoke jest tańsza od dobrego RTW. A dobrego RTW można skosztować choćby na brackiej w Brioni. Warto wybrać sie i założyć na grzbiet marynarkę w swoim rozmiarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 A dobrego RTW można skosztować choćby na brackiej w Brioni. Warto wybrać sie i założyć na grzbiet marynarkę w swoim rozmiarze... 6000 PLN po solidnej przecenie za marynarkę RTW nie z high endowej linii. Nawet na London Lounge odradzają kupowanie ubrań RTW z metką Brioni w "kosmicznych" cenach w ich salonach firmowych w Rzymie i Mediolanie. Zawsze są jednak feteszyści legendarnej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 A dobrego RTW można skosztować choćby na brackiej w Brioni. Warto wybrać sie i założyć na grzbiet marynarkę w swoim rozmiarze... 6000 PLN po solidnej przecenie za marynarkę RTW z metką Brioni. Za tyle to chyba bez trudu można uszyć bespoke u dobrego (niekoniecznie najbardziej rozreklamowanego) krawca np. w Neapolu. A cena przed przeceną zapewne była zbliżona do stawek z Savile Row. Ponieważ żadna marynarka RTW nigdy nie była na mnie dobra (proporcje), nie jestem pod wrażeniem, choć wierzę w staranność wykonania i wysoką jakość materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Oczywiście cena dyskwalifikuje ten wybór, ale warto się tam przejść żeby zobaczyć jak dobry może być produkt z wieszaka. Jest wiele innych marek robiących porównywalny produkt w innej cenie bo bez legendarnej marki. Niestety ubranie wysokiej klasy (canvas, ręcznie pikowane wkłady, sporo ręcznych wykończeń) zawsze będzie drogie bo cena u producenta jest już baaardzo duża. Kamil, gdybym mieszkał we Włoszech nie zbliżałbym się do Brioni i Kitona. Zresztą większość ich sprzedarzy to pewnie zagranica. Pisze w kontekście polskim- dobrych krawców jak na lekarstwo więc szukam alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Oczywiście cena dyskwalifikuje ten wybór, ale warto się tam przejść żeby zobaczyć jak dobry może być produkt z wieszaka. Jest wiele innych marek robiących porównywalny produkt w innej cenie bo bez legendarnej marki. Niestety ubranie wysokiej klasy (canvas, ręcznie pikowane wkłady, sporo ręcznych wykończeń) zawsze będzie drogie bo cena u producenta jest już baaardzo duża. Davide ostro zjeżdża z cenami na Pl. Trzech Krzyży 3, więc "włoszczyzna" w Warszawie nie jest aż taka bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Davide ostro zjeżdża z cenami na Pl. Trzech Krzyży 3, więc "włoszczyzna" w Warszawie nie jest aż taka bezcenna. Jakieś przykłady cenowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 PS. Może oddzielimy wątek, bo miało byc o Pitti Uomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Potwierdzam. Znaleźliśmy z MT marynarki, które leżały na nas idealnie z wieszaka. Włosi mają np 9 różnych wariacji w rozmiarze np. 50. To są tzw. dropy, które określają sylwetki czyli np możemy mieć rozmiar 50 dla Pana z brzuszkiem czy rozmiar 50 dla chudzielca czy atletę/boksera w rozmiarze 50. I wszystko w jednej firmie! Nie mówimy wcale o Kiton czy Brioni. Włoskie rtw stoi na bardzo wysokim poziomie, ale z tym wiąże się także wysoka cena w b2b. Nawet przy niskiej marży garnitur full canvas nieznanej włoskiej firmy musiałby kosztować w detalu 6 tys zł w Polsce (końcowa cena dla konsumenta). Nie ma na to szans sprzedażowych, tudzież są bardzo małe !Nie ma się co rozwodzić. Dopóki w Polsce dobrze zarabiający przedsiębiorca będzie kupował garnitury w tesco, to na dużą skalę nic się w Polsce nie zmieni. My jako wymagająca grupa konsumentów jesteśmy skazani w Polsce na bespoke, które można robić na małą skalę sprzedając oprócz dopasowania całą tą otoczkę szycia na miarę, przymiarek, customizacji etc. No i nie trzeba przy bespoke się obtowarowywać, a to jest bardzo istotne dla handlującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 ...Dopóki w Polsce dobrze zarabiający przedsiębiorca będzie kupował garnitury w tesco, to na dużą skalę nic się w Polsce nie zmieni... trochę kolego odleciałeś z tym stwierdzeniem halo, tu Ziemia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Panowie, w tej dyskusji zapomnieliscie o jednej rzeczy. Bespoke ma dać lepsze dopasowanie niż RTW. Ja np. nigdy nie znalazłem gotowego ubrania w Polsce i za granica, które dałoby mi chociaż polowe takiego dopasowania jak bespoke. Dla mnie dopasowanie jest podstawowa motywacja do korzystania z bespoke. Druga jest możliwość wyboru wszystkiego tak jak chce. Nawet w najlepszym RTW tego nie dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 Panowie, w tej dyskusji zapomnieliscie o jednej rzeczy. Bespoke ma dać lepsze dopasowanie niż RTW. Ja np. nigdy nie znalazłem gotowego ubrania w Polsce i za granica, które dałoby mi chociaż polowe takiego dopasowania jak bespoke. No widzisz, ja z kolei mam taki garnitur Vistuli RTW który leży wspaniale (aż panowie z Balthazara się pytali gdzie szyłem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 16 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2012 Za chwile dojdziemy do stwierdzenia, ze jak ktos ma odpowiednia sylwetke (ie. bardzo zblizona do sylwetki wzorca, pod ktorego szyte jest RTW) to RTW jest swietnym pomyslem Jakosc, jakoscia, ale zawsze myslalem, ze bespoke to wlasnie glownie dopasowanie. Co mi po plaszczu z swietnej jakosci welny, szytym recznie, skoro nie bedzie na mnie pasowal? Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 16 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2012 Może warto dyskusję uciąć stwierdzeniem, że jak ktoś ma powody i lubi szyć, to niech szyje, a jak ktoś jednak woli gotowe, to niech kupuje z wieszaka. Ostatecznie, mamy zarówno prawo wyboru jak i otwarte granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi