plaszcz123 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Czesc, poproszę o poradę. Buty sportowe wykonane ze skóry zwierzęcej (w sklepie nie byli w stanie stwierdzić z jakiej dokładnie). Skóra jest miękka, but nie był noszony jeszcze, bo zastanawiam się czy zostawić czy zwrócić, a po przejściu się po pokoju w domu skóra się cała pogniotla i wygląda to jak na zdjęciu. Czy wg Was jest to skóra słabej jakości czy po prostu jest ona delikatna i ma prawo tak się zachowywać? Czy to może świadczyc o tym, że będzie bardziej podatna na zniszczenia? Zanim zdecyduje czy oddać czy zostawić chce wiedzieć, bo nie były tanie a nie chce wtopić kasy. Boje się, że po miesiącu przez te zagniecenia będą wyglądały jak z garda wyjęte, albo że ta skóra szybko się zepsuje. Cytuj
gajdowskip Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2022 Skoro są białe, to po miesiącu będą tak wyglądały niezależnie od jakości skóry Cytuj
plaszcz123 Opublikowano 3 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 10 godzin temu, gajdowskip napisał: Skoro są białe, to po miesiącu będą tak wyglądały niezależnie od jakości skóry Czyli do codziennego użytku i nie oszczędzania to zły wybór skórzane, białe sneakersy? Lepiej pozostać przy sztucznych z eko skóry? Cytuj
Servetch Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 Do codziennego używania białe trampki to zły pomysł po prostu. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 7 godzin temu, plaszcz123 napisał: Czyli do codziennego użytku i nie oszczędzania to zły wybór skórzane, białe sneakersy? Lepiej pozostać przy sztucznych z eko skóry? Moda na białe adidasy powstała w latach '80 w subkulturze raperskiej / hiphopowej w USA. Noszący je Murzyni chcieli ostentacyjnie pokazywać swoje bogactwo, a ponieważ ich kapitał kulturowy nie był zbyt duży, robili to jak robili. M.in. jednym z takich sposobów były białe buty. Ideałem były nieskazitelne, białe trampki, bez żadnego zagniecenia na skórze, bez najmniejszej plamki. Jak osiągali ten efekt? Po prostu wyrzucali buty i kupowali nowe po kilku użyciach. W ten sposób pokazywali, że ich stać, że się dorobili. Jesteś niestety ofiarą tej (sub)kultury sprzed 40 lat. Cytuj
Marcous Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 6 minut temu, Velahrn napisał: Moda na białe adidasy powstała w latach '80 w subkulturze raperskiej / hiphopowej w USA. Noszący je Murzyni chcieli ostentacyjnie pokazywać swoje bogactwo, a ponieważ ich kapitał kulturowy nie był zbyt duży, robili to jak robili. M.in. jednym z takich sposobów były białe buty. Ideałem były nieskazitelne, białe trampki, bez żadnego zagniecenia na skórze, bez najmniejszej plamki. Jak osiągali ten efekt? Po prostu wyrzucali buty i kupowali nowe po kilku użyciach. W ten sposób pokazywali, że ich stać, że się dorobili. Jesteś niestety ofiarą tej (sub)kultury sprzed 40 lat. yo trzeba zatem zostać raperem z obrzydliwą iloscia hajsu ... albo nie przejmować sie takim drobnostkami jak zmarszczki na skórze Cytuj
Stormont Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 3 godziny temu, Velahrn napisał: Moda na białe adidasy powstała w latach '80 w subkulturze raperskiej / hiphopowej w USA. Noszący je Murzyni chcieli ostentacyjnie pokazywać swoje bogactwo, a ponieważ ich kapitał kulturowy nie był zbyt duży, robili to jak robili. M.in. jednym z takich sposobów były białe buty. Ideałem były nieskazitelne, białe trampki, bez żadnego zagniecenia na skórze, bez najmniejszej plamki. Jak osiągali ten efekt? Po prostu wyrzucali buty i kupowali nowe po kilku użyciach. W ten sposób pokazywali, że ich stać, że się dorobili. Jesteś niestety ofiarą tej (sub)kultury sprzed 40 lat. Ja myślę, że o niskim kapitale kulturowym świadczy ostentacyjne pogardzanie poprawnością polityczną i prowokacje na poziomie licealisty. A białe tenisówki są bardzo spoko. Zgaduję, że ich historia jest dłuższa niż 40 lat, a nosiło je wielu ludzi inspirujących się ciuchami sportowymi. Wreszcie takie buty nosił Steve McQueen, a on był king of cool. 3 2 Cytuj
Velahrn Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 40 minut temu, Stormont napisał: Ja myślę, że o niskim kapitale kulturowym świadczy ostentacyjne pogardzanie poprawnością polityczną i prowokacje na poziomie licealisty. A białe tenisówki są bardzo spoko. Zgaduję, że ich historia jest dłuższa niż 40 lat, a nosiło je wielu ludzi inspirujących się ciuchami sportowymi. Wreszcie takie buty nosił Steve McQueen, a on był king of cool. Wycieczki ad personam litościwie pominę. Owszem, biały buty nie pojawiły się wraz z murzyńskimi raperami w latach '80. Niemniej jednak, ich współczesne miejsce w kulturze popularnej to właśnie wynik wpływu sceny hiphopowej tamtych lat. Futra, złote łańcuchy, białe buty, które wyrzucało się, gdy tylko się zabrudziły - taki był styl tamtych ludzi, chcących pokazać, że wyrwali się z getta i teraz mają mnóstwo pieniędzy. Żeby nie być gołosłownym - Historia Mody, praca zbiorowa pod red K. Hahn, wyd. Arkady 2016. Nota bene, takie wykorzystanie białego koloru jest dużo starsze. Na przykład klasa wyższa w XIX wieku upodobała sobie białe koszule z racji ich niepraktyczności. Po prostu wymagały wiele wysiłku w celu utrzymywania ich w czystości, na co hołota nie mogła sobie pozwolić - tak oni to postrzegali. I ciekawostka na koniec - nieskazitelność białych butów w społeczności fanów tego obuwia - tzw. sneakerheads - ewoluowała w stronę czegoś w rodzaju fetyszu, odłączając się do pierwotnego kontekstu. Producenci butów to już dostrzegli i np. Nike wydał specjalny mdoel Air force - Air Force Fresh White, który jakoby ma zachowywać idealną biel i niepogniecioną skórę, tutaj jest recenzja z kanału Rose Anvil: 2 Cytuj
eye_lip Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 Kiedyś prawilną nauczycielską wiedzę o subkulturach brało się z Cogito ? (polecam instagram sentymenty oficjalnie) dziś z książek o modzie, zresztą aktualnie każdy dobrze zna się na hiphopie, nawet Gazeta Polska kiedy trzeba Matę wyjaśnić ? 3 Cytuj
jaskokoz Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 5 godzin temu, Stormont napisał: Ja myślę, że o niskim kapitale kulturowym świadczy ostentacyjne pogardzanie poprawnością polityczną i prowokacje na poziomie licealisty. A białe tenisówki są bardzo spoko. Zgaduję, że ich historia jest dłuższa niż 40 lat, a nosiło je wielu ludzi inspirujących się ciuchami sportowymi. Wreszcie takie buty nosił Steve McQueen, a on był king of cool. 4 godziny temu, eye_lip napisał: Kiedyś prawilną nauczycielską wiedzę o subkulturach brało się z Cogito ? (polecam instagram sentymenty oficjalnie) dziś z książek o modzie, zresztą aktualnie każdy dobrze zna się na hiphopie, nawet Gazeta Polska kiedy trzeba Matę wyjaśnić ? Zaraz moderator zgodnie z regulaminem i linią forum posprząta ?? Cytuj
eye_lip Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2022 No już posprzątał zapytanie kolegi @Stormont o rasizm... Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 @plaszcz123 te które zamówiłeś ja bym odesłał i poszukał czegoś klasycznego, bez udziwnień , logo itp . Jeśli chodzi o sneakersy to dla mnie istnieją tylko białe i ostatnią rzeczą jaką się przejmuje są zagniecenia na skórze czy lekko zabrudzona podeszwa ? 20221011_165459.mp4 1 Cytuj
pablocito Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 Politycznie poprawnie:Klaudziusz Debisi: mały AfroamerykaninCzy mam napisać głupawy wierszyk? 1 Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 1 minutę temu, pablocito napisał: Czy mam napisać głupawy wierszyk? dawaj wierszyk ? Cytuj
pablocito Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 Coś Euterpe nie dopisuje, ale jeszcze taki skandalizujący utwór mi się przypomniał M. Ravel: ROMKA, lub ROM (zdania są podzielone)Gra niedościgniony Itzhak Perlman (Żyd!) Cytuj
Rudolf Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 Kojarzą może Koledzy taką książkę Carla Van Vechtena z 1926 roku? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi