Skocz do zawartości

Skórzane sneakersy liczne zagniecenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, poproszę o poradę. Buty sportowe wykonane ze skóry zwierzęcej (w sklepie nie byli w stanie stwierdzić z jakiej dokładnie). Skóra jest miękka, but nie był noszony jeszcze, bo zastanawiam się czy zostawić czy zwrócić,  a po przejściu się po pokoju w domu skóra się cała pogniotla i wygląda to jak na zdjęciu.

Czy wg Was jest to skóra słabej jakości czy po prostu jest ona delikatna i ma prawo tak się zachowywać?

Czy to może świadczyc o tym, że będzie bardziej podatna na zniszczenia?

Zanim zdecyduje czy oddać czy zostawić chce wiedzieć, bo nie były tanie a nie chce wtopić kasy. 

Boje się, że po miesiącu przez te zagniecenia będą wyglądały jak z garda wyjęte, albo że ta skóra szybko się zepsuje.

Opublikowano
10 godzin temu, gajdowskip napisał:

Skoro są białe, to po miesiącu będą tak wyglądały niezależnie od jakości skóry

Czyli do codziennego użytku i nie oszczędzania to zły wybór skórzane, białe sneakersy? Lepiej pozostać przy sztucznych z eko skóry?

Opublikowano
7 godzin temu, plaszcz123 napisał:

Czyli do codziennego użytku i nie oszczędzania to zły wybór skórzane, białe sneakersy? Lepiej pozostać przy sztucznych z eko skóry?

Moda na białe adidasy powstała w latach '80  w subkulturze raperskiej / hiphopowej w USA. Noszący je Murzyni chcieli ostentacyjnie pokazywać swoje bogactwo, a ponieważ ich kapitał kulturowy nie był zbyt duży, robili to jak robili. M.in. jednym z takich sposobów były białe buty. Ideałem były nieskazitelne, białe trampki, bez żadnego zagniecenia na skórze, bez najmniejszej plamki. Jak osiągali ten efekt? Po prostu wyrzucali buty i kupowali nowe po kilku użyciach. W ten sposób pokazywali, że ich stać, że się dorobili.

Jesteś niestety ofiarą tej (sub)kultury sprzed 40 lat.

Opublikowano
6 minut temu, Velahrn napisał:

Moda na białe adidasy powstała w latach '80  w subkulturze raperskiej / hiphopowej w USA. Noszący je Murzyni chcieli ostentacyjnie pokazywać swoje bogactwo, a ponieważ ich kapitał kulturowy nie był zbyt duży, robili to jak robili. M.in. jednym z takich sposobów były białe buty. Ideałem były nieskazitelne, białe trampki, bez żadnego zagniecenia na skórze, bez najmniejszej plamki. Jak osiągali ten efekt? Po prostu wyrzucali buty i kupowali nowe po kilku użyciach. W ten sposób pokazywali, że ich stać, że się dorobili.

yo trzeba zatem zostać  raperem z obrzydliwą iloscia hajsu 

... albo nie przejmować sie takim drobnostkami jak zmarszczki na skórze

Opublikowano
3 godziny temu, Velahrn napisał:

Ja myślę, że o niskim kapitale kulturowym świadczy ostentacyjne pogardzanie poprawnością polityczną i prowokacje na poziomie licealisty.

A białe tenisówki są bardzo spoko. Zgaduję, że ich historia jest dłuższa niż 40 lat, a nosiło je wielu ludzi inspirujących się ciuchami sportowymi. Wreszcie takie buty nosił Steve McQueen, a on był king of cool.

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
40 minut temu, Stormont napisał:

Ja myślę, że o niskim kapitale kulturowym świadczy ostentacyjne pogardzanie poprawnością polityczną i prowokacje na poziomie licealisty.

A białe tenisówki są bardzo spoko. Zgaduję, że ich historia jest dłuższa niż 40 lat, a nosiło je wielu ludzi inspirujących się ciuchami sportowymi. Wreszcie takie buty nosił Steve McQueen, a on był king of cool.

Wycieczki ad personam litościwie pominę.

Owszem, biały buty nie pojawiły się wraz z murzyńskimi raperami w latach '80. Niemniej jednak, ich współczesne miejsce w kulturze popularnej to właśnie wynik wpływu sceny hiphopowej tamtych lat. Futra, złote łańcuchy, białe buty, które wyrzucało się, gdy tylko się zabrudziły - taki był styl tamtych ludzi, chcących pokazać, że wyrwali się z getta i teraz mają mnóstwo pieniędzy.

Żeby nie być gołosłownym - Historia Mody, praca zbiorowa pod red K. Hahn, wyd. Arkady 2016.

biale buty.jpg

Nota bene, takie wykorzystanie białego koloru jest dużo starsze. Na przykład klasa wyższa w XIX wieku upodobała sobie białe koszule z racji ich niepraktyczności. Po prostu wymagały wiele wysiłku w celu utrzymywania ich w czystości, na co hołota nie mogła sobie pozwolić - tak oni to postrzegali.

I ciekawostka na koniec - nieskazitelność białych butów w społeczności fanów tego obuwia - tzw. sneakerheads - ewoluowała w stronę czegoś w rodzaju fetyszu, odłączając się do pierwotnego kontekstu. Producenci butów to już dostrzegli i np. Nike wydał specjalny mdoel Air force - Air Force Fresh White, który jakoby ma zachowywać idealną biel i niepogniecioną skórę, tutaj jest recenzja z kanału Rose Anvil:

• Like 2
Opublikowano

Kiedyś prawilną nauczycielską wiedzę o subkulturach brało się z Cogito ?  (polecam instagram sentymenty oficjalnie) dziś z książek o modzie, zresztą aktualnie każdy dobrze zna się na hiphopie, nawet Gazeta Polska kiedy trzeba Matę wyjaśnić ?

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
5 godzin temu, Stormont napisał:

4 godziny temu, eye_lip napisał:

Kiedyś prawilną nauczycielską wiedzę o subkulturach brało się z Cogito ?  (polecam instagram sentymenty oficjalnie) dziś z książek o modzie, zresztą aktualnie każdy dobrze zna się na hiphopie, nawet Gazeta Polska kiedy trzeba Matę wyjaśnić ?

Zaraz moderator zgodnie z regulaminem i linią forum posprząta ??