Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Eleganckie płaszcze męskie. Poradnik

"Jeśli jeździsz głównie samochodem to zamiast dyplomatki przyda się wciąż elegancki, ale krótszy płaszcz samochodowy. Jeśli jednak poruszasz się środkami transportu publicznego, to najrozsądniejsza będzie długa dwurzędówka z grubej wełny w kroju zbliżonym do dyplomatki."

Dołączona grafika

http://www.szarmant.pl/eleganckie-plaszcze-meskie

• 1 month later...

Szanowni,

Płaszcz/kożuch który prezentuje w dzisiejszym poście, nie jest nowy. Znalazłem w szafie mojego dziadka- :D. Jednak pomimo tego materiał prezentuje się wyśmienicie można napisać, że jest nie do zdarcia. Jak wiadomo teraźniejsze mrozy w Polsce dalece odbiegają od tych sprzed 20 lat. Jednak płaszcz/kożuch mi się bardzo spodobał. Nie wiem czy można go ubrać do garnituru? Co sądzicie o tym aby oddać do go krawca, przerobić na dwurzędówkę? Natomiast co z krojem wyłogów? Czy pozbyć się futerka i przerobić u krawca? Linia rękawa ma jeden guzik, planuje zlecić krawcowi poprawkę do czterech zachodzących na siebie.

Przepraszam za błędy które tutaj popełniłem, ale zależy mi na jak najszybszym rozwiązaniu problemu - płaszcz/kożuch marnuje się w szafie :(

Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi/porady związane z tematem!

pozdrawiam

post-5587-13658924037332_thumb.jpg

post-5587-13658924037585_thumb.jpg

post-5587-13658924037877_thumb.jpg

Płaszcz ewidentnie wymaga wyszczuplenia, dlatego uznałem aby przerobić na dwurzędówkę. Tylko czy wtedy straci proporcje? Postaram się zrobić kilka zdjęć w płaszczu. Natomiast na pewno trzeba go odświeżyć i tutaj rodzi się kwestia czy istnieje pralnia która poradzi sobie z tak grubą tkaniną i to w dodatku ocieploną?

Płaszcz ewidentnie wymaga wyszczuplenia, dlatego uznałem aby przerobić na dwurzędówkę. Tylko czy wtedy straci proporcje?

Przerabialiśmy to już na forum. Zdania są podzielone ale część kolegów (w tym ja) stoi na stanowisku, że z za dużej jednorzędówki nie da się zrobić pasującej dwurzędówki (niezależenie od tego czy chodzi o marynarkę czy płaszcz).

Płaszcz ewidentnie wymaga wyszczuplenia, dlatego uznałem aby przerobić na dwurzędówkę. Tylko czy wtedy straci proporcje?

Przerabialiśmy to już na forum. Zdania są podzielone ale część kolegów (w tym ja) stoi na stanowisku, że z za dużej jednorzędówki nie da się zrobić pasującej dwurzędówki (niezależenie od tego czy chodzi o marynarkę czy płaszcz).

Podobnego zdania są wszyscy krawcy (o ile pamiętam trzech, po trzecim dałem spokój), których o to pytałem ;)

Co do odświeżenia, to idź do zakładu zajmującego się odzieżą zimową, w tym futrami - powinni sobie poradzić.

Żeby przerobić marynarkę jednorzędową na dwurzędówkę, musiała by być o 10 rozmiarów za duża i chyba z królewskiego materiału, by to się opłacało (całość do krojenia i szycia od nowa).

Zwracam uwagę na to, że nie można od tak po prostu przesunąć materiału do przodu, bo mamy szwy boczne, tylne klapy, pachy itp.

Trzeba by ją (tę pelisę ;)) trochę zwęzić i będzie ładnie. Nie będzie to nigdy super-slim płaszczyk ale też chyba nie ma być.

Przyznam rację w tej kwestii. Slim z tej pelisy zrobić nie chcę, bo generalnie to moje trzecie odzienie wizytowe; jeden płaszcz w wersji slim posiadam.

Gdy na dworze temperatura odczuwalna będzie nie do zniesienia to wtedy wiadomo pelisa z szafy i w drogę.

Nie ma nic bardziej eleganckiego od klasycznych męskich płaszczy (oczywiście w kwestii odzienia na garnitur). Niestety tak mało ludzi przywiązuje do tego wagę - szkoda!