Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Dla mnie rozpięte guziki na rękawach marynarki wcale nie kojarzą się z elegancją. Można jednak zaprezentować się w marynarce szytej na miarę, która ma inne rozmieszczenie guzików niż konfekcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Zgoda, ale to bedzie dobre tylko dla wysokich gentlemanow o dlugich rekach. Na niskiej osobie takiej jak np. ja, taki zabieg wygladalby tak samo jak 5 guzikow ---> "czyli rekaw z guzikami prawie do lokcia". Z drugiej strony 3 guziki, niezaleznie od rozmieszczenia, to po prostu za malo. Ja guzik rozpinac lubie i robie to. <----ale moze wyrosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Na zdjęciach poniżej przykład mikrusa z Neapolu (Totò, 1898-1967) z dwoma guzikami na rękawach marynarki dwurzędowej oraz w sportowym garniturze PoW z czterema, rozstrzelonymi guzikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Podczas gdy w bespoke chyba już ostatecznie wycofano się z trzech guzików na rękawach marynarki, to konfekcja zwiększyła ich liczbę do pięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Te rozstrzelone guziki wyglądają zaskakująco dobrze, kojarzą mi się z "eleganckim luzem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Inną wariacją w bespoke są zachodzące na siebie guziki, oczywiście odpinane, a nie atrapy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grizz Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Inną wariacją w bespoke są zachodzące na siebie guziki, oczywiście odpinane, a nie atrapy! w RTW, też są i to dość powszechne od pewnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Dokładnie. Sam mam marynarkę z takim układem rozpinanych guzików (bodajże Lavarda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 To na koniec minimalistyczna propozycja: jeden guzik na mankiecie, który może mieć zastosowanie w każualowych zestawach. Więcej na ten temat na London Lounge: http://www.thelondonlounge.net/forum/vi ... f=4&t=7608 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 To jeszcze drobne przypomnienie, że niegdyś były popularne marynarki dwurzędowe z dwoma guzikami na rękawach. Na zdjęciu włoski literat Gabriele D'Annunzio (1863-1938). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Bardzo stylowe spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Lekcja języka polskiego: w Internecie można spotkać formy guziki "przy", "w" lub "na" mankietach bądź rękawach marynarki, ale poprawna wersja jest tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Suplement: w smokingu guziki na rękawach marynarki mogą być nieodpinane. Zdjęcie lorda Mandelsona w więszej rozdzielczości pod tym linkiem: http://www.marianorubinacci.net/club/?p=297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Zgadzam się z powyższym. W końcu, o ile nie zdarzy się nam sytuacja, w której będziemy musieli niespodziewanie przeprowadzić jakąś operację chirurgiczną, to raczej nie spotkamy się z koniecznością rozpięcia mankietów marynarki smokingowej. Nie uważam więc, że rozpinane guziki przy marynarce smokingowej są konieczne. Z drugiej strony, są one takim elementem, który "fajnie mieć", więc nie będzie to nienormalne, jeżeli je sobie zażyczymy. Jeżeli więc odpinane guziki na mankietach traktujemy jako "bajer", nie widzę nic złego w takich guzikach przy smokingu. Jeżeli jednak używamy tej funkcji wyłącznie w celach praktycznych, stanie się ona bezcelowa w wypadku smokingu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Trzeba zatem jasno dopowiedzieć, że w żakiecie czy smokingu ostentacyjne rozpięcie guzika lub guzików na rękawach jest niedopuszczalne. Na zdjęciu poniżej rękaw żakietu z rozpiętymi guzikami Luki Rubinacciego: http://www.marianorubinacci.net/club/?p=512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Okropne! Jedyne, co mi się podoba to deseń spodni. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Poniżej moje marynarki RTW z odpowiednio czterema nachodzącymi na siebie guzikami i jednym. Pamiętam, że Don Draper w Mad Men też nosił marynarki z jednym guzikiem na mankiecie. Zgroza - w mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 dlaczego zgroza? mam klubową z jednym guzikiem i uwazam, ze jeden, wyrozniajacy sie, srebrny element na tle granatowego rekawa wyglada calkiem w porzadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Te rozstrzelone guziki wyglądają zaskakująco dobrze, kojarzą mi się z "eleganckim luzem". To rozwiązanie ma długą metrykę. Na zdjęciu z końca lat 30. XX w. Gianni Agnelli w dwurzędowym garniturze z rozstrzelonymi guzikami na rękawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Jeden ze znanych blogerów w marynarce, w której efekt dandy uzyskano używając więcej guzików niż to wynika z jakiejkolwiek praktycznej przyczyny: Jak się to Panom podoba? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Mnie wcale Edit: porawka, faktycznie język polska trudna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Mi wcale chyba "mnie"? Języka polska bardzo trudna być. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Jeden ze znanych blogerów w marynarce, w której efekt dandy uzyskano używając więcej guzików niż to wynika z jakiejkolwiek praktycznej przyczyny: Jak się to Panom podoba? Pozdr, wojvv Doszedł do siedmiu guzików, więc jeszcze powinien dobrać krawat z butiku Al Bazar z wyhaftowaną szczęśliwą liczbą. Osobiście wolę liczby parzyste, więc po dwa lub cztery guziki na mankietach marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Jego ubiór to ilustracja określenia 'trying too hard'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2011 Nie jestem pewien, czy podobają mi się te guziki, bo moją uwagę odwracają te dziwaczne zielone rękawiczki... Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi