Skocz do zawartości

Smoking (tuxedo), frak, surdut, itd. - dyskusje i porady

tadek

Rekomendowane odpowiedzi

Koval - guziki z krytą listwą

Caporegime - kilka stron wcześniej pisano co innego.

Otto - a na oczepinach będę rzucać kamizelką? :)

Eye_lip - wiem że wychodzę poza kanon ale zależy mi na estetcznym wyglądzie biżuterii.

Jako ciekawostkę dodam, że za pół roku wracam z powrotem do Angli, gdzie będę szyć tam na miarę smoking zgodny z najmniejszymi szczegółami kanonu na inne bardziej "sztywne" dla mnie okazje.

Otto - a na oczepinach będę rzucać kamizelką? :)

Jeśli tylko chcesz. B)

Słowo "nie" w moim poście odnosi się do koloru muchy, nie do niej samej. Żeby było jasne: biała mucha-nie; czarna mucha-tak (jesli chcesz wiedzieć dlaczego zapraszam do lektury całego wątku i paru zawartych w nim odnośników).

A teraz dowiaduję się, że będzie perłowa. Rób co chcesz, ale nie oczekuj aprobaty na forum klasycznej męskiej elegancji.

Biała muszka nie jest odpowiednia do smokingu współczesnego. Jeśli upieramy się przy białej muszce, a nie chcemy wyjść na kelnera lub Baracka Obamę na balu inauguracyjnym, to należy zadbać, aby strój nasz zgadzał się choć generalnie z zasadami obowiązującymi w czasach, gdy do smokingu nosiło się białe muszki, a więc na początku XX wieku. Zasadniczo oznacza to, że powinien to być frak-ubiór (bez, rzecz jasna fraka-marynarki) połączony z dość formalną marynarką smokingową.

To powiedziawszy, należy stwierdzić, że takie zabiegi rekonstrukcyjne są kontrowersyjne same w sobie i ich stosowanie wymaga dużej rozwagi, wyczucia i wiedzy.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 5

Doskonale wiem że białą mucha do smokingu nie pasuje i oczywiscie mam też czarną wiązaną. Po prostu pomyślałem sobie że na taką okazje jak ślub gdzie jestem panem młodym takie odstępstwo nie będzie kuriozalne, biorąc pod uwagę że klnerzy tam nie chodzą w garniturach ani tym bardziej w smokingach ponieważ jest to lokal na klimat góralski.

Klimat góralski? Sympatycznie. :)

Czy inni goście też będą w smokingach? W sumie jednak, niezależnie od odpowiedzi, o ile nie zamknąłeś się już na sugestie, radzę użyć muszki czarnej, tym bardziej że zakładasz pas (generalnie nieużywany w okresie, gdy białe muszki miały zastosowanie do smokingu) oraz koszulę z zapewne wykładanym kołnierzem, który do białej muchy raczej nie pasuje. Jest tak wiele lepszych opcji pozwalających się wyróżnić: biała kamizelka (czy jakakolwiek kamizelka, czy nawet, w zależności od poziomu gości, jakiekolwiek "nakrycie talii"), kwiat w butonierce, poszetka.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 7

• 2 weeks later...

Tak, jak najbardziej (ale przedstawiony wyżej strój ma inne błędy). Jest to natomiast rzadko spotykany wariant, ponieważ szalowe wyłogi powodują mniejszą formalność stroju (niewiele mniejszą, ale jednak), a generalnie staramy się, aby frak był jak najbardziej formalnym strojem - tak więc działania zmniejszające jego formalność są nie na miejscu. Nie zmienia to faktu, że kołnierz szalowy jest poprawną alternatywą. Jeśli szyjemy drugi lub trzeci frak - czemu nie? :D

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1

Doktorze, może muszka faktycznie, koszula no comments...

Kamizelka, przekonany jestem, za długa, z resztą wszyscy panowie na zdjęciu cierpią na chroniczny osiad kamizelek, które nie powinny wyzerać spod poł fraka. Jest teoria lansowana onegdaj na tym forum przez Adama Granville'a, że powinna wręcz wystawać na ok. 1,5 cm tworząc, jak to zwał?...chanelowską linię, ale ta wersja mnie optycznie nie przekonuje, tworzy się biała linia, która przecina sylwetkę, miast ją wysmuklać.

Akurat taka linia biegnie w dół, więc jest to zabieg optycznie wyszczuplający. Często stosuje się to w kobiecych zakietach gdzie kieszenie są skierowane w dół, a nie jak w męskich pod kątem do góry.

W przypadku posiadania brzucha niestety skośne kieszenie do góry dodatkowo go uwypuklają, pomimo obiegowej opinii ze jest odwrotnie

• 1 month later...

Panowie proszę o pomoc.

Potrzebne mi obuwie na zbliżające się w moim życiu okazje na które zmuszony będę zakładać smoking.
Który z polskich szewców podejmie się uszycia eskarpinów z płaską kokardą?

Januszkiewicz odmówił. 
Kielman na pytanie o eskarpiny powiedział cyt. "Nasz zakład zajmuje się szyciem miarowym obuwia. Nie robimy kapeluszy" 
Kurkus powiedział, że może spróbować, ale nigdy nawet nie widział tego typu obuwia więc jest prawie pewien, że nie podoła realizacji. 

Pomocy!

Eskarpiny to wygodny termin, ale póki co jeszcze nie uniwersalny (obawiam się, że jest to nawet tzw. granvillizm). Można próbować go rozpowszechniać, ale - o ile ktoś w ogóle zna taki typ obuwia - będą one częściej rozpoznawane jako pantofle wizytowe/wieczorowe.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1