Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak. Tam dokładnie.

Mnie wychodziło, że Tailored może być odrobinę za ciasna, więc wziąłem i zwykłe slimy i tailored - okazało się, że z tailored trafiłem, a te luźniejsze wytaliowałem u krawca za parę groszy. Przy kolejnych zamówieniach wiem już bez pudła co kupować.

Ok dzięki, tylko że na tej stronie:

http://www.tmlewinshirts.eu/The-Shirt-Page/The-Shirt-Page,en,pg.html

są tylko regular, slim, fitted i super fitted, które to są te, o których mówisz slim i tailored?

slim i fitted czy

fitted i super fitted?

Po za tym, ten virtual room już dostosowywuje chyba do wyboru?

Jak długo szedł towar, 10 dni?

Slim i fitted. Musiało mi się pokrzaczyć z innym producentem, jak pisałem tailored. :)

Virtual room dostosowuje - ale ja spojrzałem jeszcze na wymiary w tabelkach i wyszło mi, że jestem nieco po środku - stąd moje zamówienie dwóch różnych rodzajów do zobaczenia na żywo, który wybór będzie lepszy.

8 dnia od złożenia zamówienia miałem koszule u siebie.

Jeszcze mam pytanie na temat tych koszul TM  LEWIN.

Pomijając to, że można zamówić więcej sztuk albo ilość kolorów i wzorów do wyboru,

to czy lepiej wychodzi kupno koszuli firmy osovski czy TM LEWIN?

Chodzi mi o jakość materiału, trwałość.

Skąd takie pytanie?

Bo czytam ten wpis:

http://mrvintage.pl/2013/05/koszulowe-odkrycie-marka-osovski.html

i np:

TM Lewin to inna półka (niższa), nie używają tak dobrych tkanin.

Kiedy lepiej kupić w tm lewin a kiedy w osovski?

TML przy obecnej promocji wychodzi 170zł za koszulę (100GBP za 4 koszule + 15GBP wysyłka). Przy większych zamówieniach mniej. To, wydaje mi się, graniczna kwota przy której inwestycja się opłaca - przy zamówieniu mniej niż jednej sztuki w Polsce spokojnie kupi się równie dobre lub lepsze koszule. Podobnie sytuacja ma się z CT (gdzie w moim przypadku rozmiarówka lepiej gra).

Mam ich kilka koszul, i jestem z nich bardzo zadowolony. Kupowałem również Tyhrwite'a oraz Pinka koszule są z w miarę dobre jakościowo. Nawet na allegro można chyba kupić nowe sztuki za 125 pln, Zastanawia mnie gdzie w Polsce mogę za taką kwotę kupić takie ciekawe koszule 100% bawełny, z francuskimi mankietami, two ply, dzielonym karczkiem, wyjmowanymi fiszbinami w wersji innej niż regular lub "modern" :)

Próbowałem po różnych sklepach ale generalnie jest bieda, np Bytom ma promocje (lub miał) na 2x koszule two ply za jedyne 250 pln. Przy czym ten two ply miętosil się w rekach jak papier. Mam od nich koszulę, która jest świetnego koloru, nawet w miarę dopasowana z kołnierzem krytym  button down, no i co z tego jak za każdym razem jak ją prasuję mam ochotę ją przypalić...

Z jakiegoś nieznanego mi powodu, te brytyjskie koszule pomimo, że sa to podobno typowe woły robocze noszą się lepiej niż Lantiery, Vistule kupowane na naszym polskim rynku.

Co więcej, skusiłem się ostatnio w sklepie online, na koszulę MTM z białego oxfordu, oraz pinpoint oxford, które pomimo tego, że były szyte w Pakistanie (przez samego Sadama Husajna :))  i mają jakieś mankamenty wykończeniowe,  to sprawiają lepsze wrażenie niż powyżej wymeiniane już firmy - koszt 150 pln.

Jak już przy przypalaniu jesteśmy... kupiłem ostatnio z CT "White twill luxury shirt" z bawełny opisanej jako "Sea Island quality" - jedna z ich droższych koszul. Kompletnie nie mam doświadczenia z jakkolwiek lepszymi koszulami, bo do niedawna moje najlepsze koszule w szafie to były zwykłe Wólczanki, a sądzę, że kupując standardowe oferty w CT i TML wcale nie odbiegam wyjątkowo od tego segmentu.

Nosi się ją bardzo fajnie, jest bardzo miła w dotyku, i czuję się w niej świetnie. Ale prasowanie tej koszuli to jest PITA - żadna inna moja koszula, ani polska, ani z CT/TML tak się nie zagniata przy prasowaniu. Jak z reguły nad koszulą spędzam parę minut, tak z nią mam istną walkę. Gniecie się też dość łatwo.

To normalne i taka bawełna "tak ma", czy ja mam za małą wprawę z żelazkiem jeszcze? :)

Olymp jest ok, ale za tę cenę próbowałbym raczej czegoś w promocjach od Osovskiego albo w Bytomiu (teraz mają chyba coś w stylu "2 koszule za 250 zł" - ale to trzeba podotykać, bo w tej samej cenie potrafią mieć produkty bardzo różnej jakości). Z droższych Tiger of Sweden i van Laack, ale to tylko ze słyszenia, bo nie mam nic od nich.

Mam jedną z zalando OLYMP Level 5 body fit, mimo że jest to 97% bawełna, 3% elastoelefina(spandex),

(nie luxor)

to jest to jedna z moich najlepszych koszul bo łatwo się prasuje, długo pozostaje bez zagnieceń, w lecie też jest ok.

Mam też luxor - 100% bawełna i rzeczywiście nie ma potrzeby włączać żelazka, jednak modern fit to nie to samo co body fit.

Podobno dobre są jeszcze seidensticker, ale jest tam też wiele innych marek, jak joop, tommy h, polo ralph lauren, arrow, i nie wiem czy w tych cenach które tam są opłaca się je kupować.

Może lepiej jechać do Katowic (tam mam najbliżej) do RC i tam coś kupić....

100% bawełna, ale właśnie rzecz w tym, że raz trafisz paskudną popelinę, a raz dobrą włoską tkaninę. Dlatego trzeba macać i czytać metki. Lecz jeśli chcesz body fit, czyli, jak rozumiem, mocno taliowane, to jednak Bytom nie będzie dobrym adresem, z taliowaniem u nich ciężko. W RC mają Stenstromsa, koszulowa poezja, ale i ceny adekwatne ;)

Jesli chodzi o Bytom potwierdzam, to co napisal kolega wyzej - generalnie w ramionach leza dobrze, ale w pasie mozna sie nimi dwa razy dookola owinac. Ot, takie szycie dla przecietnego 40 letniego Polaka z wystajacym brzuchem. Vistula ma pod tym wzgledem duzo lepiej wytaliowane koszule, niemniej zauwazylem, ze jesli chodzi o jakosc bawelny obie ww. firmy czesto bije na glowe Lambert i Wolczanka. Bawelna jest wg mnie o jedna klase wyzej niz w Vistuli, a czesto mozna kupic takie koszule za porownywalne ceny.

Zawsze dobrym kierunkiem jest też Wielka Brytania, czyli Charles Tyrwhitt i TM Lewin, aczkolwiek z taliowaniem też są raczej na bakier (co do TML do końca nie wiem, ale kontaktowałem się z CT w sprawie ich ślicznych każualowych koszul, no i niestety okazało się, że przy moich wymiarach rękawy będą 3 cm za krótkie, a w klatce będzie bodaj 10 cm luzu ;) ). A propos cen Stenstromsa w RC - o ile pamiętam, to ok. 600-630 zł, na przecenie jakieś 400-450.