Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na szycie koszuli na miarę chyba jeszcze finansowo nie jestem gotowy :)

Zazwyczaj lubię łowić okazje na wyprzedaży koszul Lamberta, chociaż powoli przestaję wchodzić w slim-fit, który jeszcze rok temu leżał na mnie idealnie :)

Dlatego myślałem na tym etapie jeszcze o poszukaniu czegoś gotowego, wiadomo, marka marce nierówna, nawet właściwie posiadając 2 koszule Lamberta z mankietem na spinki, w jednej rękawy są dłuższe w drugiej krótsze, mimo iż teoretycznie rozmiar ten sam.

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jaki MTM co do koszul w Warszawie polecacie? House of Tudors (80$ za koszulę) czy jest coś lepszego pod względem cena/jakość przy podobnym funduszu?

Opublikowano

Hmm no to może TM Lewin? Ich najdłuższe rękawy mają 96,5 cm - mierzone najpierw od środka pleców do ramienia i do tego dodana długość od ramienia do końca rękawa. Zerknij sobie na rysunek tutaj (http://www.tmlewin.co.uk/Size-Chart-Tab ... GB,pg.html) i zmierz w ten sposób koszulę, która najlepiej na tobie leży.

Dzięki, spróbuję poszukać.

Pytanie może wyda się dziwne, ale jak mierzyć w przypadku mankietów na spinki? Miarę zdejmuje się z zapiętego już mankietu czy z rozłożonego? A dokładniej, jak mierzone jest to przez sprzedawców, żeby nie okazało się że zmierzę inaczej.

Opublikowano

Faktycznie, zmienili ostatnio. Ale extra slim=tailored.

Taliowanie to generalnie nie problem, nie potrzeba do tego Turbasy, chociaż pani dorabiająca sobie chałupniczo skracaniem jeansów może sobie nie poradzić.

Najlepiej popytać w sklepach typu Vistula/Bytom itd. kto się u nich zajmuje poprawkami krawieckimi. Jak tak znalazłem swoją krawcową i poza terminowym realizowaniem zleconej pracy nie mam jej nic do zarzucenia. ;-)

Ok, dzięki. Zajdę po drodze i spróbuję się wypytać :)

Panowie, czy ktoś z Was użytkuje/posiada aktualnie koszule TML? Znalazłem w zasadzie jeden ich krój, który powinien mi pasować (the buckingham slim fit) ale w ofercie nie mają takich koszul. A przynajmniej nie rzuciły mi się w oczy.

Jeżeli ktoś posiadałby ich koszule proszę o info - pomogłoby mi to w doborze rozmiaru :)

Opublikowano

Faktycznie mocno pozmieniali wygląd strony i kategorie koszul. Natomiast ichnia wyszukiwarka dalej reaguje na zwrot "buckingham" wypluwając 2 strony koszul. Co prawda w ich opisie nie ma ani słowa o przynależności do tego podtypu rozmiarowego. Proponuję skontaktować się z obsługą sklepu i dopytać się jak to na tą chwilę wygląda.

Opublikowano

Jestem szczupły i zastanawiam się jak wybrać odpowiednie dopasowanie koszuli typu casual - np. klasycznej białej oxford button down. W moim przypadku zawsze w grę wchodzą poprawki krawieckie ale nie wiem nawet czego wymagać w tym wypadku. Wiadomo, że koszule tego typu występują w krojach regular. Abstrahując już od kwestii mojej sylwetki, efekt przeważnie jest taki, że rękawy są strasznie szerokie, na plecach tworzy się "żagiel" a po wsadzeniu koszuli w spodnie powstają okropne fałdy.

Na ile "luzu" można sobie pozwolić w porównaniu do koszul dopasowanych (slim fit)? Jakie są generalne zasady?

Opublikowano

Jestem szczupły i zastanawiam się jak wybrać odpowiednie dopasowanie koszuli typu casual - np. klasycznej białej oxford button down.

Na ile "luzu" można sobie pozwolić w porównaniu do koszul dopasowanych (slim fit)? Jakie są generalne zasady?

Generalna zasada jest taka, że koszule "typu casual" nosi sie w takich samych rozmiarach jak koszule "garniturowe" - zwracasz uwagę na numer kołnierzyka, długość rękawa i szerokość w klatce/brzuchu.

Opublikowano

Generalna zasada jest taka, że koszule "typu casual" nosi sie w takich samych rozmiarach jak koszule "garniturowe"

Skoro powinny być dopasowane to czemu robione są w kroju regular? :)
Opublikowano

Generalna zasada jest taka, że koszule "typu casual" nosi sie w takich samych rozmiarach jak koszule "garniturowe"

Skoro powinny być dopasowane to czemu robione są w kroju regular? :)

Bo krój regular jest dla jednych dopasowany, a dla innych jest to wór.

Sprzedawcy wiedzą, że "tatusiowie", którzy też noszą takie koszule cenią sobie "wygodę" i nie zwracają uwagi na dopasowanie ;)

post-270-13658923352514_thumb.jpg

Opublikowano

W komentarzach pod najnowszym wpisie Szarmanta znalazłem taką radę (Dariusz.Klosowski@wp.pl) dot. kołnierza typu tab (collar):

"Kołnierz typu Tab w Polsce najlepiej nosi(-ł) Andrzej Olechowski. Aby wyglądał świetnie po zapięciu guzika przy szyi/stójce powinna być przerwa na węzeł krawata co najmniej 2 cm. No i jego wyłogi po zapięciu powinny być wyoblone (duża długość wyłogu kołnierza), a nie płaskie, aby wyłogi kołnierza nie ściskały węzła krawata."

Nie wiem, na ile zawarte powyżej informacje są banalne, ale jeśli nie wprowadzają w błąd, może się komuś przydadzą ;).

Opublikowano

Nie znalazłem odpowiedniego działu - postanowiłem napisać więc w tym...

Szukam koszulę męską (w kratę) na co dzień do pracy, koniecznie długi rękaw (z uwagi na tatuaże na rękach).

Moją uwagę zwrócił ten produkt - http://allegro.pl/wrangler-twill-check- ... 33695.html, coś stonowanego do jeansów, chinosów, buggy. Będę wdzięczny za wszelki namiar na "coś" w podobnej stylistyce, budżet do 200 zł

Opublikowano

Nie znalazłem odpowiedniego działu - postanowiłem napisać więc w tym...

Szukam koszulę męską (w kratę) na co dzień do pracy, koniecznie długi rękaw (z uwagi na tatuaże na rękach).

Moją uwagę zwrócił ten produkt - http://allegro.pl/wrangler-twill-check- ... 33695.html, coś stonowanego do jeansów, chinosów, buggy. Będę wdzięczny za wszelki namiar na "coś" w podobnej stylistyce, budżet do 200 zł

viewtopic.php?f=1&t=2385

Ciężko Ci pomóc, bo koszul casualowych w kratę są miliony. Jeśli podoba Ci się ta, którą wkleiłeś to ją bierz :)