MarkizDeSade Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Cześć, Jaki obwód koszuli w tali macie przy danym obwodzie samej talii ? Przy talii ok 90 cm jaki "powinien" być obwód koszuli by było wygodnie a jednocześnie nie było dużego naddatku materiału po włożeniu koszuli w spodnie ? Wiem , że to sprawa dość indywidualna, ale sam mam duże problemy z tym. Mam dość rozbudowane barki i klatkę i RTW które mi pasują w klatce to spadochron w tali, a po taliowaniach często mam wrażenie , że materiał dziwnie się układa po bokach... Cytuj
Velahrn Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2 godziny temu, MarkizDeSade napisał: Cześć, Jaki obwód koszuli w tali macie przy danym obwodzie samej talii ? Przy talii ok 90 cm jaki "powinien" być obwód koszuli by było wygodnie a jednocześnie nie było dużego naddatku materiału po włożeniu koszuli w spodnie ? Wiem , że to sprawa dość indywidualna, ale sam mam duże problemy z tym. Mam dość rozbudowane barki i klatkę i RTW które mi pasują w klatce to spadochron w tali, a po taliowaniach często mam wrażenie , że materiał dziwnie się układa po bokach... Generalnie do wymiarów ciała dodaje się około 6-8 cm. 4 cm to minimum i ubranie wtedy jest bardzo slim, do 10-12 cm jak preferujesz bardziej "baggy" styl, a koszula jest casualowa, z grubej i mięsistej tkaniny. Ja w talii mam jakieś 88 cm i szyje koszule 94 cm. 1 Cytuj
Andre Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Panowie takie pytanie - czy ktoś z Was zamawiał kiedyś koszule MTM w sklepie: Tailor Store ( https://www.tailorstore.com)? Ceny wyglądają mocno przystępnie (tańsze opcje 69 euro, a przy zakupie dwóch sztuk- 10%), a ostatnio mam trudności ze znalezieniem ładnych koszul. Natomiast tutaj nie znalazłem żadnych recenzji. Jeszcze też myślę intensywnie o polskiej Mercerii- z tego co widziałem na forum, to dosyć pozytywne wrażenie- potwierdzacie? Cytuj
void Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Zupełnie nie znam. Przeszedłem przez ich automaty dobierające kształt. * spodnie dobrało mi fatalne - wąskie, ciasne, i do tego z niskim stanem, pomimo że wybrałem wysoki * za to wymiary koszuli trafiło zadziwiająco dobrze, * marynarka ma magiczne wymiary, wywróżone z rozmiaru mojego buta i wieku, których nie poznam zanim nie kupię - tutaj tragedia. Youtube pokazuje że firma istnieje od 7 lat 1 Cytuj
Kyle Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Ja zamawiałem tam raz w początkach ich działalności. Zapisałem się na newsletter, rozważałem jakieś zamówienie i nawet chyba zamówiłem próbki materiałów (była taka opcja za jakieś grosze, chyba koszt przesyłki), i po jakimś czasie przysłali mi na maila voucher na koszulę za 100 zł (można były wybrać tylko bazowy biały materiał), skorzystałem. O ile wymiary oddano dobrze, fit był naprawdę OK, to sam materiał okazał się strasznie gniotliwy, przeciętny w dotyku i mało przewiewny. Zaliczyła jakieś pojedyncze wyjścia i wisi w szafie. Niestety to jest problem MTM online, że trudno pomacać materiał, już kilka razy się zawiodłem na takich zamówieniach. W sumie dzięki za przypomnienie, bo szkoda miejsca w szafie, może puszczę tę koszulę na Vinted. 2 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Wrócę do tematu koszul Martin&Moore, bo swego czasu miałem u nich kupione OCBD w granacie i kolor oraz tkanina naprawdę spoko, tylko u mnie wszystkie trzy ich koszule skurczyły się w praniu tak, że nie dało się już ich nosić (prane zgodnie z zaleceniami). Zastanawiam się teraz czy kupić ponownie, bo gdzie nie szukam, tak nie ma OCBD w kolorze granat/navy z fajnym, większym kołnierzykiem z odpowiednim rollem w jakiejś przyzwoitej (do 400-500 PLN) cenie. Czy ktoś zamawiał u nich niedawno, powiedzmy w ostatnim roku, koszule z tego podstawowego OCBD (nie dandycore) i potwierdzi, że jakość ok i nie kurczą się nadmiernie w praniu? Cytuj
Kyle Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Obawiam się, że to jest losowe. Jasnoniebieska u mnie też się skurczyła, wymieniłem na popelinę w kratkę vichy i tak jest OK. Potem zaryzykowałem jeszcze jasnoróżową OCBD i tutaj nie dam głowy, bo wziąłem inny (luźniejszy) fit i nie jestem w stanie powiedzieć, czy się skurczyła. Postaram się w domu zmierzyć koszulę i porównać z tabelką. Cytuj
Robert Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Mam dwie koszule OCBD od nich. Bardzo się kurczą niestety w praniu i to jest ich najwieksza wada. Ale i tak często noszę bo mają fajne kołnierzyki. Błękitna tak mocno się skurczyła, że już zakładam najczęściej pod sweter. Kupowałem 39 w slimie. Drugi raz bym chyba nie kupił albo wybrałbym większy rozmiar z założeniem że po kilku praniach i tak będzie rozmiar w dół. Pomierzyłem. Rozmiarówka na stronie dla 39 slim: klatka 108, rękaw 66, długość 78 (przy czym wątpię aby nowa miała 108 w klatce, była chyba ciaśniejsza). Moka koszula używana od ponad roku najczęściej raz w tygodniu: klatka 102, rękaw 63, długość bez kołnierza 74. Zrobiła się ciasnawa ale jeszcze wchodzę Cytuj
mosze Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Dla mnie zjawisko kurczenia się koszul w praniu jest nieznane - ew. nie zaobserwowane. Używam wyłącznie koszul RTW prestiżowych firm typu SuitSupply . Cytuj
Manul Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Mam takie same doświadczenia jak przedmówca . Przez ostatnie kilka miesięcy zakupiłem na Yoox kilka sztuk Luigi Borrelli , Barba Napoli i Finamore . Piorę w programie delikatnym na 40 stopni , bez wirowania . Nigdy nie suszyłem na kaloryferach . Zawsze wieszam z wodą na sznurku . Cytuj
vinx78 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Zgadzam się, że w koszulach M&M kurczenie jest losowe, natomiast nie zaobserwowałem generalnej tendencji. Z moich bodaj 7 zauważalnie skurczyła się jedna - nie OCBD, ale też z oksfordu. Nie jakoś dramatycznie, ale że po drodze przybrałem parę kilo, to w efekcie koszula zrobiła się bardzo dopasowana w klacie i chwilowo wisi w szafie czekając na efekty redukcji 😉 Pozostałe koszule M&M, w tym 3 OCBD, regularnie noszone i prane w pralce w 30 stopniach i 800 obrotach, trzymają rozmiar - niektóre straciły ok. 1 cm w obwodzie klatki, ale jest to w zasadzie nieodczuwalne (chyba, że ktoś wyjściowo brałby obcisłe koszule; może istnieją fani kostiumu Spidermana, nie wiem). Ważne: w życiu koszuli nie potraktowałbym suszarką ani wieszaniem na grzejniku. Mokra, średnio odwirowana, zostaje ręcznie lekko naciągnięta do gładkości i ląduje na wieszaku, gdzie spokojnie sobie schnie. Oksfordu po czymś takim nawet nie trzeba prasować. Koszule czasem kurczą się w praniu, to żadna rocket science, raczej prosta fizyka materiałowa. Moje “prestiżowe” RTW-ki typu Charles Tyrwhitt też zachowują się losowo - jedne nie stracą ani milimetra, innym zdarza się trochę zjechać na szerokości lub długości, ale nie aż tak, żeby przestały pasować. Z tym, że wyjściowo staram się kupić rozmiar zezwalający na ewentualną niewielką akomodację w pralce 🙂 Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia Dla mnie kurczenie się jest immanentną cechą bawełny - tyle, że dobry producent wie, ile co się skurczy, i projektuje produkt tak, aby osiągnął DOCELOWE WYMIARY po praniu. Tak ma np. Proper Cloth - jak zamawiasz 106 cm w klatce, to szyją np. 107,5 cm (w zależności od materiału) i te 106 cm osiągasz po pierwszych dwóch-trzech praniach. W ogóle jak poznałem te metodę, to nie wiem, jak można robić to inaczej. 1 3 Cytuj
vinx78 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia On 4/4/2026 at 7:59 PM, Velahrn said: [...] dobry producent wie, ile co się skurczy, i projektuje produkt tak, aby osiągnął DOCELOWE WYMIARY [...] po pierwszych dwóch-trzech praniach. Racja, tak być powinno, ale niestety mało który producent koszul RTW postępuje w ten sposób. Co do kurczenia, to polecam wartościowy tekst pana Jana Adamskiego zahaczający o ten temat: https://janadamski.eu/2024/04/klopot-z-dlugoscia-rekawow-koszuli/ Fragment: "Na ogół panuje opinia, że bawełny najwyższej jakości, pochodzące z renomowanych tkalni, nie kurczą się wcale a jeśli kurczą, to w minimalnym stopniu. Tak jednak nie jest. Wszystkie tkaniny się kurczą natomiast prawdą jest, że jedne kurczą się bardziej a inne mniej." Zilustrowane zdjęciami koszul RTW, MTM i bespoke z bawełny Albini i Sidogras. 1 Cytuj
mosze Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Ja w swoich koszulach kurczenia nie zaobserwowałem. Co oczywiście nie oznacza, że koszula nie zmieniła wymiarów, tylko, że korekta nie zmieniła w sposób istotny dopasowania. Preferuję koszule dopasowane i jeśli faktycznie zmniejszałyby się o rozmiar, to na pewno bym to zauważył. Kiedyś 2-3 razy bawiłem się w pomiar koszuli przed i po pierwszym praniu - różnica była poniżej błędu pomiarowego. Oczywiście, może być tak, że przez ileś prań materiał kurczy się o 1 mm, z czego kilka cm może się uzbierać. Koszule były polskie, z włoskiej bawełny. Część z nich mam do dzisiaj, mają po ok. 15 lat. Zwracam uwagę, że wyraźne kurczenie się koszul byłoby również problemem dla firm - np. SuitSupply przez lata promował wizerunek mężczyzn wyrzeźbionych, szczupłych, noszących dopasowane ubrania (krój koszul extra slim, mocno taliowane marynarki w większości krojów) - kurczenie powodowałoby reklamacje itp. problemy. Jeśli chodzi o artykuł p. Adamskiego i uwagi o długości rękawa - faktycznie, ja przy skracaniu zostawiałem zapas, ale tłumaczyłem to sobie inaczej. Koszula pod marynarką pracuje inaczej, np. wysoka pacha marynarki może podnieść pachę koszuli i musi być pewien nadmiar materiału. Tzn. koszula, której rękawy wyglądają idealnie bez marynarki, żadnych fałd itp., będzie za krótka pod marynarkę, jej mankiety się schowają. 3 Cytuj
Bartek KRK Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Cześć! Czy ktoś z Was może się podzielić spostrzeżeniami odnośnie jakości koszul Polanex & Mr. Vintage? Każda opinia jest dla mnie interesująca, ale szczególnie chciałbym dowiedzieć się więcej od osób, które już kupiły te koszule. Dzięki z góry! Z serdecznymi pozdrowieniami - Bartek Cytuj
maciej.rutecki Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 1 godzinę temu, Bartek KRK napisał(a): Cześć! Czy ktoś z Was może się podzielić spostrzeżeniami odnośnie jakości koszul Polanex & Mr. Vintage? Każda opinia jest dla mnie interesująca, ale szczególnie chciałbym dowiedzieć się więcej od osób, które już kupiły te koszule. Dzięki z góry! Z serdecznymi pozdrowieniami - Bartek Ja mam tą: https://polanex.com/product/blekitna-koszula-z-kolnierzem-polwloskim-albini-214/ Na razie raz prana, prasowana i noszona, więc za dużo nie mogę napisać, ale pierwsze wrażenia to takie, że łatwo się prasuje (niektóre nawet generatorem pary nie idzie uprasować, ta bezproblemowo i szybko), niezauważalnie (o ile) zmieniła wymiary po praniu (30*C, 800 obrotów). Subiektywne wrażenia w dotyku: przypomina mi jedną z koszul Emanuel Berg, która dzielnie służyła przez ponad 5 lat (noszona raz w tygodniu przez cały rok, poza okresem wakacyjnym, gdzie wolę len) i wyrzuciłem ją tylko dlatego, bo ją trwale uszkodziłem mechanicznie. Liczę, że ta będzie równie trwała. Wrażenia bardzo pozytywne i się zastanawiam nad kolejnym zakupem, bo noszę głównie błękitne koszule. 2 Cytuj
Ropóh Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, Bartek KRK napisał(a): Cześć! Czy ktoś z Was może się podzielić spostrzeżeniami odnośnie jakości koszul Polanex & Mr. Vintage? Każda opinia jest dla mnie interesująca, ale szczególnie chciałbym dowiedzieć się więcej od osób, które już kupiły te koszule. Dzięki z góry! Z serdecznymi pozdrowieniami - Bartek Jeżeli nie czytałeś, to podrzucę linka jak powstawała kolekcja: https://mrvintage.pl/2026/03/nowa-kolekcja-koszul-premium-polanex-mr-vintage.html 2 Cytuj
pacz505 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Panowie i Panie będę wdzięczny za poradę i pomoc, od jakiegoś czasu próbuję ogarnąć temat koszul w swojej szafie i trochę utknąłem. Chciałbym znaleźć koszule jakościowo zbliżone do Poszetki - to jest obecnie chyba najładniejsza/najlepsza koszula jaką trzymałem w rękach 😇 w budżecie do ok. 500-600zł. Niestety mam problem z ich rozmiarem. Mam 187 cm wzrostu i w klatce około 121 cm. Zacząłem od koszuli Polanex & Mr. Vintage - niestety to co mi się spodobało było tylko w kroju slim - więc odesłałem następnego dnia bo ciągnęła w pachach przy każdym ruchu. Zamówione koszule z Poszetki w rozmiarach 45 również okazały się za małe (nie widziałem informacji o kroju slim podczas kupna kolekcja Everyday Classic). Jedna przyszła taliowana więc ledwo się dopiąłem a druga (bez taliowania) była dobra ale tylko jak stałem w miejscu. Wszystkie koszule z sieciówek jakie ostatnio kupiłem skurczyły się w rękawach: Bytom, Massimo, Wólczanka. Czy możecie polecić konkretne marki bo szczerze to nawet nie wiem czego szukać w google. Niby Polanex i Mr. Vintage mają wprowadzić MTM dla kilku swoich modeli ale wizja zamówienia koszuli bez możliwości zwrotu delikatnie mnie zniechęca. Chciałbym zacząć od modeli button down albo krytym button down - koszule nosiłbym bez krawata. Z góry dzięki za każdą sugestię. Cytuj
Mamrot Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Też mam problem z sieciówkami. Ja raz na jakiś czas zamawiam w Camiceriaolga. Niestety nie robią krytego button down. Jest sporo informacji na temat tej manufaktury na tym forum. Cytuj
Bartek KRK Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia A próbowaliście kiedyś Charles Tyrwhitt Shirts lub TM Lewin? Tam jest bardzo duża rozmiarówka. Mam kilka takich koszul (ale w standardowym rozmiarze) i są bardzo dobrej jakości (wg mnie). Cytuj
Kyle Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 11 godzin temu, pacz505 napisał(a): Panowie i Panie będę wdzięczny za poradę i pomoc, od jakiegoś czasu próbuję ogarnąć temat koszul w swojej szafie i trochę utknąłem. Brooks Brothers, nawet milano fit, który miałby niby być w miarę slim, jest obszerny. O regent fit nie wspomnę, a jest chyba jeszcze bardziej obszerny classic czy jakoś tak (to już koszule dla ludzi, którzy zamawiają dwa triple quarter pounder z frytami i wiadrem coli w macu i są po tym jeszcze wściekle głodni). Dodatkowo, te koszule mają całkiem ładny kołnierzyk BD. Natomiast w regularnych cenach są absurdalnie drogie i trzeba szukać okazji (najlepiej kupować w USA przy okazji różnych wyprzedaży). Powołane wyżej CT też mają slim fit, który nie jest w ogóle slim, i classic, który rozmiarowo jest ultra classic. Ale kołnierzyki BD moim zdaniem średnie (natomiast cutaway i semi cutaway są całkiem, całkiem). I w ogóle pod wieloma względami, są to super koszule, zwłaszcza jeżeli się je kupuje za 200-300 zł. Cytuj
pacz505 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 3 godziny temu, Bartek KRK napisał(a): A próbowaliście kiedyś Charles Tyrwhitt Shirts lub TM Lewin? 5 minut temu, Kyle napisał(a): Powołane wyżej CT też mają slim fit, który nie jest w ogóle slim, i classic, który rozmiarowo jest ultra classic. Ale kołnierzyki BD moim zdaniem średnie Marki mignęły mi podczas przeglądania forum ale jakoś nie wziąłem ich pod uwagę bo przy pierwszej wizycie na stronie CT odniosłem wrażenie, że to sieciówka jak Massimo z podobną/wyższą ceną i od razu miałem wizję rękawa krótszego o 10cm po pierwszym praniu. Rozmiarówka rzeczywiście "obszerna" nawet w slimie. Wyłogi kołnierzyków zwłaszcza w serii "casual" wydają się dość krótkie, w "buisness casual" wygląda to już lepiej ale nadal.. czegoś brakuje. Nie wiem tylko czego. Ciekawą opcją wydaje się propozycja Camiceria Olga - przy dwóch koszulach z materiałów ze środkowej półki cenowej różnica między nimi a CT to niecałe 100zł (z wliczoną wysyłką). Zastanawia mnie jednak czy nie ma w PL żadnej marki godnej polecenia albo miejsca takiego jak Olga? Trzeba zamawiać z IT, UK albo USA? Rozumiem, że mogę się nie wpisywać w klucz sylwetki naszych rodzimych marek takich jak Mr.Vintage/Poszetka ale żebym był aż taką niszą? Czy u nas po prostu są tak ograniczone opcje? Cytuj
Kyle Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 59 minut temu, pacz505 napisał(a): Zastanawia mnie jednak czy nie ma w PL żadnej marki godnej polecenia albo miejsca takiego jak Olga? Trzeba zamawiać z IT, UK albo USA? Rozumiem, że mogę się nie wpisywać w klucz sylwetki naszych rodzimych marek takich jak Mr.Vintage/Poszetka ale żebym był aż taką niszą? Czy u nas po prostu są tak ograniczone opcje? Wydaje mi się, że w takiej Wólczance czy Bytomiu albo innej Vistuli pewnie coś byś znalazł rozmiarowo (chyba że się przerzucili tylko na slimy, ale kiedyś mieli też klasyczne rozmiarówki), tylko na ogół to są słabe koszule - marne materiały (czasem zdarzają się wyjątki), niezbyt ładne kołnierzyki. Oczywiście możesz próbować wyłowić te przypadki warte uwagi - w Wólczance zdarzały się produkty z lepszej markowej tkaniny (wtedy miały metkę producenta materiału), w Bytomiu chyba akceptowalna bywa egipska bawełna. Ale wtedy musisz to jeszcze iść w parze z dostępnością rozmiaru i ładnym projektem (zwłaszcza kołnierzyka). Microbrandy, które robią koszule przyzwoitej jakości (Miler. Poszetka, Macaroni i szereg innych) na ogół robią jednak mniej lub bardziej slimy (u Milera classic fit jest dość slim, nie mówić o slimie w sensie ścisłym, w Macaroni koszule są nadto dość krótkie). Osovski miał trochę koszul w classic fit, który był obszerny, ale marka już nie istnieje, a jak istniała, to zdecydowana większość oferty była slim. Na pewno taki kształt oferty był poprzedzony rozpoznaniem rynku. Możesz jeszcze spróbować z Martin&Moore, ale tu jest sporo skarg na kurczenie materiału (sam miałem taki przypadek). Mają super slim, zwykły slim i regular. Ponadto Polo Ralph Lauren też są całkiem obszerne (nawet custom fit, nie mówiąc o classic). Też mają ładne kołnierzyki BD. Jaki rozmiar poszukujesz (kołnierzyk i ile w klatce i talii)? 1 Cytuj
void Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 22 godziny temu, pacz505 napisał(a): Chciałbym znaleźć koszule jakościowo zbliżone do Poszetki - to jest obecnie chyba najładniejsza/najlepsza koszula jaką trzymałem w rękach 😇 w budżecie do ok. 500-600zł. Niestety mam problem z ich rozmiarem. Mam 187 cm wzrostu i w klatce około 121 cm. Zamówione koszule z Poszetki w rozmiarach 45 również okazały się za małe (nie widziałem informacji o kroju slim podczas kupna kolekcja Everyday Classic). Jedna przyszła taliowana więc ledwo się dopiąłem a druga (bez taliowania) była dobra ale tylko jak stałem w miejscu. Macaroni to to. Lubię ich koszule, ale tylko te casualowe dopinają mi się w klatce. Zauważyłeś że Poszetka ma dwa kroje? Pierwszy, Everyday Classic, który miałeś oferuje 128cm w klatce: https://www.poszetka.com/product-pol-9367-Klasyczna-Blekitna-Koszula.html Za to ten drugi oferuje 130cm: https://www.poszetka.com/product-pol-9322-Blekitny-Workshirt-z-Bawelny-Chambray.html https://www.poszetka.com/9064-Szary-Workshirt-z-Bawelny-Chambray.html Może ten drugi Ci spasuje? Popover to czasami nawet 132cm: https://www.poszetka.com/product-pol-8946-Czerwony-Lniano-Bawelniany-Popover-w-Szerokie-Pasy.html Gdyby nic nie pasowało - zamawiałem koszule z Apposta i byłem zadowolony https://www.apposta.com/ Cytuj
pacz505 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 9 godzin temu, Kyle napisał(a): Jaki rozmiar poszukujesz (kołnierzyk i ile w klatce i talii)? Kołnierzyk: 44 Klatka: 123 cm Talia: 115 cm 11 minut temu, void napisał(a): Za to ten drugi oferuje 130cm: https://www.poszetka.com/product-pol-9322-Blekitny-Workshirt-z-Bawelny-Chambray.html https://www.poszetka.com/9064-Szary-Workshirt-z-Bawelny-Chambray.html Gdyby nie te kieszonki.. ale i tak większe rozmiary niedostępne. Cóż za przypadek 😅 Ale teraz już wiem, żeby wchodzić w każdą koszulę i sprawdzać tabelę rozmiarów. Myślałem, że wszystkie korzystają z tej samej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi