Skocz do zawartości

Portfel - dyskusje i porady, regeneracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem ich portfel i jest on bardzo przyzwoicie, nawet dobrze wykonany. Skóra trochę twardawa, karty bardzo gładko wchodzą w kieszenie.

Z 3 kartami i paroma monetami portfel ma 2,5 cm grubości.

Jako ciekawostkę nadmienię, że portfel jest dostarczany w całkiem zgrabnym ,drewnianym pudełeczku.

Widziałem, w Arkadii w Profilabie mają stand z dość dużą ilością ich portfeli. Faktycznie jest to propozycja godna rozważenia.

Opublikowano

Co powiecie Panowie na taki portfel?

Pyton. Bez bilonówki, w sam raz do kieszeni wewnętrznej marynarki. Skóra cięta w ten sposób, że szeroka łuska z brzucha pytona jest na grzbiecie portfela.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

To nie za dobrze, jako student nie widziałem banknotów od 4 lat ; )
Opublikowano

Ja się podłączam do pytania, gdzie w Polsce można obejrzeć i kupić luksusowe ręcznie robione portfele. Przyznaję, że jakość portfeli Wittchen mi w miarę odpowiada (z dokładnością do zużywających się zapięć itp, całe szczęście za darmo je naprawiają nawet po okresie gwarancji). Tym niemniej z chęcią obejrzałbym coś lepszego. Przy czym jeśli Wittchen szyje w Chinach i sprzedaje za pln 300, to nie oczekuję, że coś lepszego i ręcznie robionego będzie w zbliżonej cenie.

Odpowiadając na pytanie Tomka zastanawiam się jakie jest zapotrzebowanie na "luksusowe, ręcznie robione portfele" (?) ponieważ w najbliższym czasie chciałbym zaoferować portfele i wizytowniki , których nie dostaniecie nigdzie w sprzedaży.

Oczywiście moja oferta będzie miała skrzywienie w kierunku egzotyki, bo osobiście uważam, że wybór portfeli z nieegzotycznych skór jest tak szeroki, że nie warto wchodzić na ten rynek.

Opublikowano

Najgorsze jest to, że teraz każdy portfel musi mieć jakieś plastikowe lub siatkowe okienko, miliony przegródek, suwaki i klapki.

Wie ktoś może gdzie można kupić naprawdę prosty portfel z samymi przegrodami na karty i banknoty,no już od biedy z bilonówką, bardzo szczupły. Byle by nie za wielkich rozmiarów.

Od 3 lat posiadam bardzo podobny model, tylko z prawej strony na otwieraniu kieszonki do bilonu jest miejsce na karty. Zero siateczek, suwaków, prześwitujących przegródek.

Na żywo skóra dużo ładniejsza:

http://www.sklep.ochnik.pl/portfel-meski-pl-105.html

Generalnie kiedyś miałem przez długi okres czasu portfel od Macieja Batyckiego, może tam warto zerknąć...

Opublikowano

Delikatna skóra we wewnątrz. Zewnętrzna czarna też.

Ogólnie super do marynarki.

Jeansy i jakieś nity mogą pozostawić ślady na skórze portfela- jak pisałem jest delikatna.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Delikatna skóra we wewnątrz. Zewnętrzna czarna też.

Ogólnie super do marynarki.

Jeansy i jakieś nity mogą pozostawić ślady na skórze portfela- jak pisałem jest delikatna.

dzięki za zdjęcia. Dobry zakup

pozdrawiam

d

Opublikowano

witajcie koledzy,

wahałem się czy nie wrzucić tego w "nowe nabytki" ...

Portfel hand-made

Pyton Reticulatus z jednej z najlepszych garbarni na świecie plus skóra kozia *.

z bilonówką, 8 przegrodami na karty oraz przegrodą (wewnątrz) na wizytówki plus jeszcze kilka pomniejszych schowków. Dwie przegrody na banknoty.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

* - pomyliłem skóry, wcześniej pisząc że to z cielaka

Opublikowano

Jednak wrzuciłeś. ;) Wyszło lepiej niż przypuszczałem, bardzo ładne wykończenie wnętrza i zmyślne połączenie skór. Moim zdaniem świetnie dobrany kolor cielaka bardzo dobrze koresponduje z wężem. Perełka Damian. :)

Opublikowano

dzięki za dobre słowo Immune :)

być może nie wszystkim przypadło do gustu wykończenie środka poprzez połączenie pytona ze skóra kozią.

Założeniem było uzyskanie portfela odróżniającego się w każdym aspekcie od wyrobów dostępnych w sklepie (nie mówię o polskich sklepach bo egzotyki, poza płaszczką, nie znajdziecie). Sklepowe portfele często są wykańczane lamówką na brzegach, co wygląda bardzo kiepsko:

Dołączona grafika

Również aby uzyskać unikalny efekt zdecydowałem się na użycie wewnątrz skóry z pytona. Sklepowe portfele egzotyczne, w większości przypadków środek mają z cielaka (łatwiej się robi, taniej plus skóra jest o wiele tańsza). Bilonówka od samego początku miała być z węża, a dla uzyskania symetrii, zdecydowałem się również na węża na przegrodzie do kart.

pozdrawiam

D

Opublikowano

Żeby nie było. Mnie osobiście bardzo podoba się to połączenie węża z cielakiem. Tylko jak już wcześniej wspominałem, o ile bilonówke jeszcze bym przeżył o tyle już jakieś kolejne schowki, siateczki i tajemne przegródki to dla mnie już zbyt wiele. Bez tego otwieranego skrzydła portfel był by dla mnie idealny.

I jeśli to nie tajemnica to zdradź proszę gdzie nabyłeś skórę i kto wykonał to cudo.

Pozdrawiam

Przemysław

Opublikowano

Polecam portfele Vistuli. Kupiłem ponad rok temu a dalej pachnie skórą i nienaganny wygląd. Naprawdę za 80 zł to rewelacja.

Opublikowano

O ile skóry z węża, aligatora, płaszczki i inne egzotyczne skóry do mnie nie przemawiają, o tyle właśnie taki "zwykły" struś albo słoń byłby w sam raz na portfel, mało rzucający się w oczy, jednak z bliska oryginalny