Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Jak, pod względem jakościowym, zegarki tej firmy mają się do Nomosa czy Stowy?

Tak, jedną z nich jest Dornbluth & Son:

http://www.dornblueth.com/flash.php?p=home〈=en

Zegarki są ręcznie składane, mechanizm jest w dużej części in-house, tradycyjne dla niemieckich zegarków płyty mechanizmu 3/4 i piękne wzornictwo.

Miałem okazję podziwiać ostatnio, gdyż mój kolega odebrał przedwczoraj zamówiony wiele miesięcy temu egzemplarz, z wygrawerowanym swoim nazwiskiem na złoconej płycie mechanizmu.

Piękna robota:

http://www.gmtforum.pl/forum/index.php?topic=5853.0

Kamil, to zupełnie inna bajka, szczególnie jeśli chodzi o mechanizm, koperta jest wykończona fantastycznie, podobnie tarcza - laik może powie, że Stowa MO i Dornbluth są podobne, tak samo jak Stowa KS i Nomos, ale jeśli się na tym znasz to widzisz różnicę w detalach i różnych smaczkach.

Kamil, to zupełnie inna bajka, szczególnie jeśli chodzi o mechanizm, koperta jest wykończona fantastycznie, podobnie tarcza - laik może powie, że Stowa MO i Dornbluth są podobne, tak samo jak Stowa KS i Nomos, ale jeśli się na tym znasz to widzisz różnicę w detalach i różnych smaczkach.

no i cena jak mówiłeś kilka razy wyższa. Za jednego Dornblutha można kupić całą kolekcję Stowy.

Bardzo ładne, ale

1) brak 'normalnej' daty to dla mnie duży minus

2) brak cennika (trzeba złożyć zapytanie via formularz na ich stronie) dyskwalifikuje ich w moim subiektywnym odczuciu; na takie fanaberie nie pozwalają sobie nieco bardziej znani producenci zegarków, a ja jako potencjalny klient kończę w tym momencie proces decyzyjny i do finału wpuszczam konkurentów Dornblutha

Jako, że na mojej krótkiej liście są Stowa i Nomos, które bez krępacji oferują sprzedaż internetową (no i Chronoswiss, który ma znakomitego dystrybutora w Warszawie w Złotych Tarasach, sklep Od Czasu Do Czasu z rewelacyjnie kompetentą obsługą :-)), to brak ceny jest dużym minusem...

2) brak cennika (trzeba złożyć zapytanie via formularz na ich stronie) dyskwalifikuje ich w moim subiektywnym odczuciu;

Większosć firm nie ma cennika na stronie, w żadnej formie.

Kamil, Stowa ma na stronie ceny, bo mają taką politykę, że zegarki są sprzedawane tylko przez ich stronę, odpada marża dystrybutora - minus jest taki, że nie możesz pomacać przed zakupem.

Nomos ma sklep internetowy - to też co innego, niż oficjalna strona która jest tutaj i oczywiście nie ma cen: http://www.nomos-glashuette.com/index.php?id=1

Żadna (no, może 97%) duża poważna firma nie podaje cen na stronach.

Nie wiem czy elegancki, raczej nie klasyczny a lekko sportowy, ale mi się podoba i daje trochę fantazji do mojego codziennego biurowego uniformu ;)

Czy ktoś zna firmę? Zdaję sobie sprawę, że nie jest to jakaś wybitna marka, ale czasami impuls też się liczy ;) Na poważniejsze zakupy niestety muszę jeszcze poczekać.

Pozdrawiam,

Francuz

PS. Poniżej rodzinny 'antyk' z lat 70-tych ;) przeczyszczony przez zegarmistrza i zaopatrzony w nowy pasek skórzany (zdjęcie nie jest mojego autorstwa ale dokładnie przedstawia zegarek, który posiadam).

post-327-13658920414213_thumb.jpg

post-327-1365892041449_thumb.jpg

post-327-1365892041487_thumb.jpg

Filip zaraził mnie takim oto modelem:

zegarek jest świetnie wykonany, kawał zegarka za rewelacyjną cenę. Czerwona wskazówka = druga strefa czasowa. Koperta częściowo szczotkowana.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

FE06001

Specifications

Mechanical Movement : ORIENT caliber 46P40 Made in Japan

Self-winding movement

21 jewels

21600/hour vibrations

Stainless steel case

The rotating ring with 24-hour indicator for GMT function ( Dual time function)

The rotating orientation ring, Date indicator

Convex crystal glass

Screw caseback, Screwed-down crown

Stainless steel bracelet

Water resistant to 200m

Diameter 45.00mm

Thickness 13.60mm

Mnie osobiście, jeśli mielibyśmy dyskutować o zegarkach tego typu, dużo bardziej podobają się te o designie Omegi Seamaster Planet Ocean, bądź Rolexa Sea Dweller.

Dołączona grafika

I chodzi mi tutaj o sam design, nic więcej. Kiedyś widziałem podobnego Orienta chyba właśnie.

Kiedyś widziałem podobnego Orienta chyba właśnie.

zowie się on Big Mako

mam pomarańczowy :) , kiedyś wrzucałem tutaj zdjęcia

edit: znaczy Orient podobny do Omegi. Do Rolka to może prędzej Seiko Sumo. Jest też Orient, który jest niemal wierną kopią Rolexa, ale jest przeciętnie wykonany. Ewentualnie "prawie Rolexy" ma w ofercie Epos i Steinhart

Ostatnio produkowane Orienty mają na prawdę bardzo ładny design i biorąc pod uwagę relację ceny do jakości marka ta jest ze wszech miar godną rozważenia. Jeszcze do niedawna były dostępne w polskich sklepach internetowych modele o dość "dziadkowych", wschodnich wzorach.

Wyszedł ostatnio bardzo ładny klasyk Orienta za ok. 600 pln w automacie, z komplikacją daty i dnia tygodnia, z wypukłym szkłem. Zegarek faktycznie lepiej prezentuje się na żywo.

model FEV0M003WT

Dołączona grafika Dołączona grafika

i wersja z czarną tarczą (model FEV0M002BT):

Dołączona grafika

Ostatnio produkowane Orienty mają na prawdę bardzo ładny design i biorąc pod uwagę relację ceny do jakości marka ta jest ze wszech miar godną rozważenia. Jeszcze do niedawna były dostępne w polskich sklepach internetowych modele o dość "dziadkowych", wschodnich wzorach.

Wyszedł ostatnio bardzo ładny klasyk Orienta za ok. 600 pln w automacie, z komplikacją daty i dnia tygodnia, z wypukłym szkłem. Zegarek faktycznie lepiej prezentuje się na żywo.

To prawda co mówisz. Mnie właśnie Orienty kojarzą się głównie z takimi "dziadkowymi" zegarkami. Choć ten, którego pokazujesz faktycznie całkiem fajny. Cena też przystępna.

Filip zaraził mnie takim oto modelem:

zegarek jest świetnie wykonany, kawał zegarka za rewelacyjną cenę. Czerwona wskazówka = druga strefa czasowa. Koperta częściowo szczotkowana.

bardzo bym Cie zachecal zebyc zwrocil uwage na firme ORIS i MIDO, szczegolnie Mido potrafi zrobic zegarek w stylu rolexa tyle, ze rzeczywiscie z podobna jakoscia wykonania, np. taki diverek:

https://picasaweb.google.com/swissdirec ... VERKOMPLET

To nie jest zegarek w stylu Rolexa.

wg mnie jest to zegarek sportowy w stylu Rolexa, co nie znaczy , ze jest to replika/podrobka czy cos co mozna pomylic z Rolexem....bo takiego czegos nie chcialbym nosic, podobnie jakbym nie chcial nosic sportowego orienta...

http://diving-watch.org/MY-COLLECTION-OF-DIVING-ROLEX