Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem w prezencie, stary (ok. 20 letni) zegarek platerowany złotem. Koperta jest dość mocno porysowana i chciałbym coś z tym zrobić. W sklepie Swatcha doradzili mi renowację u współpracującego z nimi jubilera. Z tego co zrozumiałem konieczne będzie ponowne platerowanie żeby pokryć ryski i przetarcia. Panowie ze sklepu nie za bardzo byli w stanie podać mi koszt takiej usługi ograniczając się do stwierdzenia, że będzie to cena od 250 zł wzwyż. Czy renowacja tego typu uszkodzeń faktycznie tyle kosztuje? 

Opublikowano

Dostałem w prezencie, stary (ok. 20 letni) zegarek platerowany złotem. Koperta jest dość mocno porysowana i chciałbym coś z tym zrobić. W sklepie Swatcha doradzili mi renowację u współpracującego z nimi jubilera. Z tego co zrozumiałem konieczne będzie ponowne platerowanie żeby pokryć ryski i przetarcia. Panowie ze sklepu nie za bardzo byli w stanie podać mi koszt takiej usługi ograniczając się do stwierdzenia, że będzie to cena od 250 zł wzwyż. Czy renowacja tego typu uszkodzeń faktycznie tyle kosztuje? 

Zapytaj jeszcze tutaj:

http://www.renowacjecyferblatow.pl/

To fachowcy.

Będziesz miał lepszy obraz.

Opublikowano

Idź do złotnika, jeśli będzie miał taką usługę to za około 100zł pokryje Ci kopertę na nowo. Warto jednak ustalić z nim pewien szczegół - niektórzy "zrywają" stare złoto tak, że koperta traci pierwotne ostre krawędzie i staje się obła, to czasem brzydko wygląda.

Opublikowano

Potwierdzam pasek od Pobiedy. Świetne zdjecie, fajnie wyszła odnowiona z nutką oldschoolu.

Dzięki Styleman za fotę ;)

Zenith Elite Port Royal, robię kumplowi paski i zrobiłem kilka dodatkowych zdjęć zegarka:

post-39-0-24010800-1387383501_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Platerowany złotem Cornavin z lat 70-tych - może nie jest to szczyt elegancji, ale jako zegarek mechaniczny z pewnością ma duszę...

No i jest to spadek po moim ojcu. Ostatnio zaniosłem go do zegarmistrza celem wyczyszczenia i wyregulowania, a przy okazji wymieniłem pasek - obecnie tak sie prezentuje:

q0sl.jpg

Opublikowano

Panowie może któryś z was może mi pomóc ?
Rozglądam się ostatnio za zegarkiem o cienkiej kopercie w kolorze złotym z czarną tarczą.
Widzę, że na allegro pojawia się sporo ofert z zegarkami marki Omega.
Vintage seamaster-y to coś co z wyglądu odpowiada praktycznie w 100% moim oczekiwaniom.
Stąd moje pytanie. Czy te modele z lat 60-70 to pozycje warte uwagi ?
Zaznaczam, że zegarek będę nosił dosyć często. Mniej więcej cztery dni w tygodniu.

W jaki sposób poznać czy mamy do czynienia z oryginałem ?

Jakie są wady tego modelu ?
Jakie są widełki cenowe które odpowiadają wartości tych zegarków ?

Tutaj przykład takiego zegarka.
http://allegro.pl/14k-0-585-omega-zlota-komplet-box-papiery-mesh-bcm-i3840304937.html

Opublikowano

Na chrono24 ceny są dość mocno zawyżone, w stosunku do np. ebay - tylko tak jak napisał Damian, w serwisach aukcyjnych przy zakupie trzeba się znać, bo inaczej może boleć. Myślę że łatwiej będzie Ci szukać pomocy na forum.zegarkiclub.pl

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

o ile się nie mylę, nie było na forum informacji, że są już dostępne w Polsce zegarki - swego czasu bardzo poszukiwane przez kilku kolegów - marki Orient Star (należącej do Seiko). Większość modeli ma rezerwę chodu, mechanizm automatyczny Orienta.

Odsyłam na oficjalną stronę, a poniżej kilka modeli

http://www.orient-watch.com/orientstar/

Linia Retrograde

1.jpg

Linia GMT - gdybym miał budżet zegarkowy to bym się zastanawiał krótko. Piękna tarcza.

2.jpg

Jest też ciekawy zegarek z linii Standard-Date, karbonowa tarcza. Na zdjęciu nie widać efektu, zdecydowanie trzeba obejrzeć osobiście.

standard_02_1_2.jpg

I na koniec klasyka z rezerwą chodu :) mam Orienta w takim wzornictwie ale sprzed kilkunastu lat. Polecam.

6.jpg