Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Temat poświecony jest życiu minionych epok. Czyli co robimy aby poczuć klimat dawnych lat (od starożytności do teraz, ale jeśli ktoś pasjonuje się człowiekiem pierwotnym to też może być ). Chodzi mi o inscenizacje, budynki, wystrój wnętrza, stare gadżety lub bibeloty. Nie koniecznie muszą być z tamtych lat. Chodzi mi o wszelkie gadżety nawet wzorowane na tamtym stylu, imitjące itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekB Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Czy fakt że przeglądam forum na laptopie z 2003 roku też kwalifikuje się do tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Chodzi mi głownie o takie rzeczy z lat sprzed lat 80. Jeśli są "za komuny" mogą być z 80'. Byle kojarzyły się z babcią/dziadkiem, starymi filmami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Temat poświecony jest życiu w stylu retro. Czyli co robimy aby poczuć klimat dawnych lat. (ciach) A co wy macie ciekawego u siebie?Wybudowałem szałas w cieniu swojej wiejskiej rezydencji czy to się liczy i jak mam dość cywilizacji, ciepłej wody, kuchni elektrycznej i kilku innych udogodnień to idę sobie tam pomieszkać. Aha i jeszcze zanim wybudowałem rezydencję to chciałem nawiązać do Polski lat międzywojennych i postawiłem sławojkę. Na zumi nawet ją widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Robicie sobie ze mnie jaja Może bardziej to sprecyzuje od 1910 do 1980. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Robicie sobie ze mnie jaja Gdzież bym śmiał w załączeniu screenshot z zumi (bardziej powiększyć się nie dało). Nad czerwoną linią ścieżka od gminnej drogi asfaltowej, a w środku czarnego okręgu sławojka (pomalowana na zielony maskujący kolor). Na północy, brązowa plamka to stóg siana ale nie chciałem być nieprzyzwoity i sugerować do czego może służyć.Może bardziej to sprecyzuje od 1910 do 1980.Okres międzywojenny chyba pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 O życiu w stylu retro naprawdę tj. w Polsce lat międzywojnia napisał kolega Üxküll W Polsce lat 30. XX w. zaledwie 2500 km zaliczało się do najwyższej kategorii dróg bitych ulepszonych, czyli pokrytych kostką granitową, płytami betonowymi lub asfaltem, powszechny był analfabetyzm, najbardziej rozpowszechnionym obuwiem były buty z niegarbowanej skóry, a na Polesiu łapcie z łyka („łyczaki”). Nawet we Francji tradycyjny strój robotnika lat 30. XX w., to były sztruksowe spodnie, skórzana kurtka i kaszkiet. Eleganckie garnitury nielicznej grupy ziemiaństwa oraz inteligencji były zupełnie marginalnym zjawiskiem w wielokulturowym społeczeństwie II RP. Podobnie rzecz się miała z higieną osobistą, więc nostalgiczny obraz dobrego stylu międzywojnia jest raczej pewnym stereotypem, niewiele mającym wspólnego z rzeczywistością, wszak i dzisiaj garnitury szyte na miarę u najlepszych krawców kosztują fortunę. http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=1&t=712&start=80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 No to może USA z tamtych lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Robicie sobie ze mnie jaja Gdzież bym śmiał w załączeniu screenshot z zumi (bardziej powiększyć się nie dało). Nad czerwoną linią ścieżka od gminnej drogi asfaltowej, a w środku czarnego okręgu sławojka (pomalowana na zielony maskujący kolor). Na północy, brązowa plamka to stóg siana ale nie chciałem być nieprzyzwoity i sugerować do czego może służyć.Może bardziej to sprecyzuje od 1910 do 1980.Okres międzywojenny chyba pasuje? Zaraz, zaraz. Sławojka jest, stóg siana jest, a gdzie rezydencja? Ja tam nie mam potrzeby życia w stylu retro. Owszem podobają mi się modernistyczne meble, ale jestem zwolennikiem nowoczesnego, minimalistycznego wystroju wnętrz. No to może USA z tamtych lat? Średnio rzecz biorąc, dużo się to nie mogło różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Ja się spodziewałem coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 DonCorleone, z ciekawosci - ile masz lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 DonCorleone, z ciekawosci - ile masz lat? viewtopic.php?f=1&t=2&start=520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Czy naprawde nikogo nie interesuje styl retro jeśli chodzi o meble, budynki itp.? Wiek podałem tu: viewtopic.php?f=1&t=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Dlaczego sugerujesz, że nikogo to nie interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Dlatego, że każdy sobie robi jaja i nie chce na ten temat porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Nie przesadzaj.. ja lubię polskie budynki willowe z międzywojnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Mnie się bardzo podobają budynki w stylu Art Deco z Miami. To chyba dlatego, że kiedyś bardzo lubiłem grać w GTA Vice City. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Ja też lubiłem grać w GTA.. ale nie wpłynęło to na mój zmysł estetyczny i postrzeganie architektury, co najwyżej nauczyłem się wchodzić driftem w zakręt prowadząc autobus, przy okazji pozbawiając życia przechodniów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Co mnie jeszcze zaciekawiło w GTA to ten styl ubierania. Biała marynarka, wyrazisty kolor koszuli z szerokim kołnierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 xkoziol jesteś drażniący. Może byś napisał coś pożytycznego w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Niesamowite, trzy strony w tak krótkim czasie. Tak, to tylko Ojciec Chrzestny może. xkozioł drażniący? Zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Właśnie zauważyłem. xkozioł jest pajacem, który leczy swoje kompleksy przez wyżywanie się na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Tyle się już nazbierało pretensji do xkozła, że możnaby założyć osobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Właśnie zauważyłem. xkozioł jest pajacem, który leczy swoje kompleksy przez wyżywanie się na innych.Zaraz pójdziesz do kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 (...) xkozioł jest pajacem (...) Uważaj z takimi niegrzecznymi stwierdzeniami. Proszę . Psują atmosferę. A od psucia atm. jest xkozioł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi