shinobi Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony. Dokonałem wpłaty za buty w miniony poniedziałek, dzisiaj Fedex już mi dostarczył. Niestety, w Polsce będę dopiero w piątek, więc chętnie podzielę się zdjęciami nowego modelu brogues'ów z zamszu. Ciekaw jestem jak będzie wyglądała kwestia jakości wykonania wielokrotnie poruszana na tym forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Panowie, jak wypada porównanie rozmiarówek Berwicka i Meermina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Wczoraj dotarły do mnie LWB z cordovanu. Bardzo ładny kolor. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Wczoraj dotarły do mnie LWB z cordovanu. Bardzo ładny kolor. Ładne! Niesamowicie mięsiście wygląda ten cordovan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Bardzo ładnie wyszły. To Rui? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Cordovan wydaje się bardzo dobrej jakości - kolor jest rewelacyjny. Postaram się zrobić kilka fotek porównujących z Yanko z konia. Tak to Rui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Idealny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Świetne. Które to już buty w ciągu, powiedzmy, ostatnich 2-3 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 To jest zamówienie z gudnia, kt dopiero zostało zrealizowane. Myślę, że łatwiej odpowiedzieć:...... kolejne. Można powiedzieć, że po dzisiejszej dostawie seconds z AS, więcej zakupów butów na ten rok nie planuje. Nie ukrywam, że latem mam zamiar przejrzeć kupoine buty i sprzedać to czego nie noszę. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 A do mnie doszedł, a raczej dopiero dzisiaj go odebrałem, nowy model 101520. Żadnych wad/usterek nie znalazłem, fajne, pewnie dam je jutro do zelowania (czytaj: zostają u mnie), bo ślisko w nich jak na lodzie. Wybaczcie jakość zdjęć, robione na b. szybko, poglądowo. Może komuś pomoże w dokonaniu wyboru: Pozdrawiam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiKo Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Witam. To mój pierwszy post na forum, które już od dłuższego czasu czytam. Przymierzam się do zakupu Meerminów, ale jestem już totalnie zdezorientowany odnośnie wyboru właściwego rozmiaru. Przeczytałem cały wątek, a także pokrewny temat na styleforum i już zdecydowałem się na konkretny rozmiar, aż otrzymałem odpowiedź od Meermina, która całkowicie podważyła to co sobie zdążyłem sam wypracować. Przechodząc do rzeczy. Mam wąskie stopy z niskim podbiciem. Długość 275mm, szerokość 105mm i obwód 244mm. Generalnie noszę rozmiar 42 (8), ale w zależności od kopyta raz mam więcej luzu, raz mniej. Np. G&B Levet (są dosyć obszerne) kupiłem w ciemno z Zalando (właśnie rozmiar 42) i mam sporo luzu. Musze je dobrze zasznurować aby było w miarę komfortowo. Są zbyt tęgie. Przymerzałem w Klasycznebuty w Gdańsku także Berwicki, ale i one sa dla mnie zbyt obszerne. Nawet monki Loake Canon 42 mają zbyt dużo luzu w obwodzie. Z informacji na forum wywnioskowałem, że powinienem kupić Meerminy (kopyto Hiro, na razie sznurowane oxfordy) w rozmiarze 8. Jednak poniższa wiadomość od producenta totalnie mnie zaskoczyła: "In our measures size 42 EU it correspond to size 8UK,we send to you the measures of our Hiro last in size 8UK:L 298 mm shoe outsole 8UKW 105 mm shoe outsole 8UKL 280 mm last insole 8UKW 101 mm last insole 8UKFoot 26.3 cm 8UKThe difference between half sizes is 4mm,the measures you have sent us it correspond to size 9UK." Boję się, że w 9 będę pływał. Zastanawiałem się nawet dosyć poważnie nad zamówieniem 7,5 właśnie z uwagi na objętość mojej stopy. Czy ktoś z Was może pomóc? Miał podobny dylemat? Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Mam wąskie stopy z niskim podbiciem. Długość 275mm, szerokość 105mm i obwód 244mm. Generalnie noszę rozmiar 42 (8), ale w zależności od kopyta raz mam więcej luzu, raz mniej. Chyba powinieneś jeszcze raz zdjąć miarę. 105 mm przy 275 mm długości to nie jest wymiar wąskiej stopy. Mam dokładnie tyle przy rozmiarze 44 i uważam kopyto Hiro za mocno dopasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Ja ze swej strony z kolei dodam, że jednak posluchałbym chyba producenta butów. Mój zakup z kilku postów wyżej skończył się jednak zwrotem, kiedy przymierzyłem buty na spokojnie kilka razy kolejnego dnia. Pomimo tego, że Meermin doradził mi rozmiar 10, uważam, że powinienem był kupić jednak 10.5 (chociaż zazwyczaj rozmiar 10 jest na mnie idealny). Mój wniosek odnośnie modeli na kopycie Hiro, które jest kopytem smukłym i wąskim - rozważ jednak zakup większego rozmiaru, zgodnie z sugestią producenta (co najmniej). Zazwyczaj takie smukłe kopyta wymagają dobrania nieco większego rozmiaru (np. o 0.5 wyżej), choćby ze względu na wąskie zakończenie buta. Np. modele Shoepassion (mam 2, a przymierzałem z 5) na standardowym kopycie są na mnie w rozmiarze 10, natomiast model 576, który właśnie do mnie jedzie i który kiedyś przymierzałem, wybrałem w rozmiarze 10.5, właśnie ze względu na inne, smukłe kopyto. Aha, ja mam szczupłą stopę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Jestem przeciwnikiem rozwiązywania tego problemu kupowaniem większych butów. Kończy się to łamaniem buta w niewłaściwym miejscu i ogólnym zawodem. Lepiej już zrezygnować i znaleźć bardziej pasujące kopyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Absolutnie się z Tobą zgadzam, szczególnie w przypadku wąskiej stopy (efekt: latająca pięta w bucie). Moja sugestia bardziej dotyczyła tego, że warto posłuchać rady Meermina odnośnie większego rozmiaru bo uważam, że kopytu Hiro jest wąskie. I nie chodzi tu o kupowanie za dużych butów (abstrahując od sugestii producenta odnosnie zastosowania większego rozmiaru na podstawie wymiarów stopy), lepiej rzeczywiście zrezygnować z zakupu, bardziej chodziło mi o to, że smukłe kopyta mogą wymusić zastosowanie buta o np. 0.5 rozmiaru większego (co zresztą producenci zalecają). Długość mojej stopy, to ok. 297mm, a nosze buty w rozmiarze 44-44,5. Reasumując (pozwolę sobie na komunał) - każda pięta stopa jest niestety inna i pomimo tego, że te pomiary długości powinny być w miarę obiektywne i porównywalne, to jednak często zdarza się, że okazują się nieadekwatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiKo Napisano 11 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Jednak piszą, że ich 8 odpowiada angielskiej ósemce, a na mnie 8 jest trochę zbyt duża - w większości przypadków lepiej bym się czuł w 7,5 (np. G&. U mnie jednak kluczowym wymiarem nie jest długość stopy, a jej tęgość i niskie podbicie i to sprawia, że mam duży problem z dobrym dopasowaniem butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 W MTO wróciły podwójne monki z brązowej lamy. Poprzednio za długo się zastanawiałem ale teraz ... Edyta. Teraz jest inne kopyto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Mam nadzieję, że powrócą jasne loafersy z lamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Pojawiły się bardzo ciekawe Balmoral Boots oraz ponownie CHERRY SHELL Boots Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Pięknie wyglądają tom______i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seamaster AT Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Jak oceniasz tegość kopyta Rui? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 25 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2015 Jak oceniasz tegość kopyta Rui? Warto przypomnieć… od najwęższych, do najobszerniejszych. Na obrazku nie ma niestety najnowszych kopyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 25 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2015 Gdzieś było napisane, że polecają je dla użytkowników ron, hiro i olfe tom______i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 25 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2015 W moim przypadku mam Hiro i Rui w rom 8, jednak Rui powinno być 7.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 26 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Witam Przymierzam się do kolejnego zakupu, tym razem butów do codziennego biegania po ulicy. Rozważam zakup tego modelu Przewertowałem ten wątek i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia na temat trwałości tej podeszwy? Konkretnie chodzi mi o szew, który wydaje się być bardzo płytko, a wręcz całkiem na wierzchu. Czy może ktoś miał przypadek przetarcia się tych szwów? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi