Dr Kilroy Napisano 23 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2012 Faktycznie, nie zaliczam się do tych. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2012 Na mnie dzisiaj na środku chodnika w centrum Warszawy wjechała szalona, jak powiedziała "zamyślona" rowerzystka! Pobrudzone spodnie i marynarka (na szczęście tylko pobrudzone), stłuczona/wybita ręka, guz na czole Jak powinienem był ją potraktować? Z całej siły przeprosić, że jako pieszy przyczyniłeś się do budowania wizerunku Polski jako zaścianka Europy, jawnie utrudniając przejazd rowerzystce chodnikiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olli Napisano 23 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2012 A co ona robiła na chodniku w ogóle? Po chodniku rowerem jeździć się nie powinno, zresztą głos oddaje fachowcowi: http://www.youtube.com/watch?v=4DbF73p492I&list=FL4m3Y_XleUkKknhGJDQ3OgQ&index=17&feature=plpp_video Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 23 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2012 O ile jestem rowerzystą (choć na masach nie jeżdżę, raz byłem i mi wystarczy), to nie cierpię tych, co łamią przepisy. I rowerzystek na chodniku rozjeżdżających pieszych, i pieszych i samochodów na drogach rowerowych, i samochodów mijających mnie w odległości około 10 cm... Choć czasem rowerzysta nie ma jak przejechać legalnie i sensownie, bo taki jest stan naszych dróg... a mijanie rowerzysty "na styk" przez rozpędzone wozy to niestety standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 23 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2012 Za http://www.demland.info/dem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Wygląda to fantastycznie The London Tweed Run 2012 http://www.yatzer.com/Italia-Veloce-Lon ... d-Run-2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Może stowarzyszenie zorganizuje Warsaw Tweed Run? Wtedy byłoby dopiero głośno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 A co ona robiła na chodniku w ogóle? Po chodniku rowerem jeździć się nie powinno, zresztą głos oddaje fachowcowi: PoRD dopuszcza explicite jazdę chodnikiem w coraz większej liczbie przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipton Napisano 29 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2012 A co ona robiła na chodniku w ogóle? Po chodniku rowerem jeździć się nie powinno, zresztą głos oddaje fachowcowi: http://www.youtube.com/watch?v=4DbF73p492I&list=FL4m3Y_XleUkKknhGJDQ3OgQ&index=17&feature=plpp_video Żenada w komentarzach, ludze namawiają się nawzajem do jazdy po chodniku. Ja nie mam prawka, raz w życiu byłem rowerem na mieście i nie było problemu z jazdą po ulicach. To jacyś ociężali umysłowo rowerzyści, których droga przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olli Napisano 29 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2012 A co ona robiła na chodniku w ogóle? Po chodniku rowerem jeździć się nie powinno, zresztą głos oddaje fachowcowi: http://www.youtube.com/watch?v=4DbF73p492I&list=FL4m3Y_XleUkKknhGJDQ3OgQ&index=17&feature=plpp_video Żenada w komentarzach, ludze namawiają się nawzajem do jazdy po chodniku. Ja nie mam prawka, raz w życiu byłem rowerem na mieście i nie było problemu z jazdą po ulicach. To jacyś ociężali umysłowo rowerzyści, których droga przerasta.Masz rację. Problem polega na tym, że żeby jeździć rowerem nie potrzeba żadnych uprawnień i to od razu usypia czujność kierujących. Nawet ludzie, którzy jeżdżą codziennie autem, po przesiadce na rower traktują to jako poziom niżej i tak samo lekceważą podstawowe prawa ruchu drogowego. "Nie możemy się godzić na degrengoladę!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2012 Korzystając z okazji, Panowie, jakie polecacie siodełko rowerowe? Moje ostatnie szlag trafił i szukam czegoś budżetowego, ale wygodnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 29 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2012 To niestety budżetowo nic nie polecę. Używam Leppera Primus. To koszt (nowe) około 300 zł bodajże obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hunter Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Ciekawy rower tzw hybrydowy Cannondale Bad Boy posiada ciekawy amortyzator -Headshock oraz zamiast klasycznej przerzutki-piastę8 biegową -Shimano Alfine Design ramy jest zarówno agresywny-sportowy jak i klasyczny elegancki. Wiem bo mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psu Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Takim rowerem chciałbym jeździć. Gdyby tylko nie ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Nie widzę w nim nic klasycznie eleganckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psu Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Nikt nie pisał, że rower jest klasyczny Na pewno cechuje go prostota. No i fakt - tylna "przerzutka" - jako skrzynia biegów w piaście nawiązuje do pierwszych takich rozwiązań sprzed ery przerzutek zewnętrznych. Tak więc technologicznie połączenie klasyki i nowoczesności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Ciekawy rower tzw hybrydowy Cannondale Bad Boy posiada ciekawy amortyzator -Headshock oraz zamiast klasycznej przerzutki-piastę8 biegową -Shimano Alfine Design ramy jest zarówno agresywny-sportowy jak i klasyczny elegancki. Wiem bo mam Z "klasycznym eleganckim" nic nie ma wspólnego poza kolorem. Ot, zwykły sportowy, z przerzutkami w piaście I nie da się na nim jeździć w eleganckiej pozycji w długim płaszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 @psu. Zgoda, ale Hutner wyraźnie pisał o klasycznym (i jednocześnie sportowo-agresywnym) designie ramy. Myślałem kiedyś o 3-biegowej piaście do jeżdżenia po mieście, ale stwierdziłem, że za dużo zachodu z szukaniem części i chyba zdecyduję się na single-speed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 No i dobrze opisał tę ramę, ale nie odnosiło się to do klasyki sprzed 100 lat. Jak spojrzysz na mój rower to kąty nie przypominają rozjechanych rowerów sprzed lat, a jest jak najbardziej klasyczny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Twój jak najbardziej tak, ale do Cannondale'a jakoś nie mogę się przekonać. Może to po prostu z mojej słabości do kolarzówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psu Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 @psu. Zgoda, ale Hutner wyraźnie pisał o klasycznym (i jednocześnie sportowo-agresywnym) designie ramy. Rzeczywiście, nie zauważyłem Jeżeli chodzi o single-speed, sam takim jeżdżę. Nie tylko po mieście, także po wszelakich lasach, łąkach... wszędzie. Single-speed to moim zdaniem idealny wybór na miasto (np. dzięki bezawaryjności). Przy przełożeniu 2:1 nigdy (w mieście) nie brakowało mi biegu. Problemem są jedynie długie wypady (szczególnie po asfalcie), oraz gdy chcemy pojeździć z bardziej zaawansowanymi "przerzutkowcami". Problemem nie są natomiast górki. ps. mój rower to przerobiony na single-speed zwykły "góral". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hunter Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Użyłem słów klasyczny i elegancki w zamyśle -że można na nim jeździć np w ciemnym garniturze i nie będzie to razić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Użyłem słów klasyczny i elegancki w zamyśle -że można na nim jeździć np w ciemnym garniturze i nie będzie to razić Geometria i wyposażenie tego roweru utrudnia jazdę w klasycznym ubraniu, to rower raczej do jazdy sportowej w stroju sportowym. Dopasowanymi do klasycznych ubrań są klasyczne "holendry", z siodełkiem poniżej linii kierownicy, z osłoną na tylnym kole, z osłoną na łańcuch i z błotnikami. Żadnego z tych punktów proponowany rower nie wypełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Djdomin - klasyczny rower to nie rower do jazdy w klasycznym ubraniu... Wprowadziłeś zupełnie nową jakość klasyfikacji ram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Nie wiem, co wg Was jest "klasycznym" rowerem. Dla mnie bardziej klasyczny jest mój mieszczuch niż prezentowany tu rower sportowy, w którym, poza kolorem, nie widzę nic klasycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi