Velahrn Opublikowano 10 Marca Zgłoś Opublikowano 10 Marca 3 godziny temu, Manul napisał(a): Przede wszystkim cieszę się , że Polskie zostało docenione !!!! I jak najbardziej zgadzam się , że nie ma takiego produktu jak „ najlepsza skóra „ Natomiast jestem przekonany, że taki „super zamsz” wytworzyłaby i polska firma . I tak i nie. Nie jestem garbarzem, ale z tego co wiem, to know-how w tej branży jest bardzo ważny. Sposoby garbowania skór, dokładne receptury i czas są tajemnicą handlową, pilnie strzeżoną. Dlatego też np. żadna garbarnia nie produkuje Chromexcelu (oprócz Horweena), a jedynie produkty podobne. Istnieją też specjalizacje. Na przykład CF Stead specjalizuje się w zamszu. A polski Kegar robi doskonałej jakości cielęcy box calf. I sądzę, że Kegar miałby problemy, żeby ot tak po prostu zrobić grubą skórę typu tough out na buty strażackie. Nie mają w tym doświadczenia. Natomiast z czasem pewnie by się nauczyli. 2 Cytuj
Manul Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca Ja osobiście mam dobrą opinię o podeszwach Rendenbacha. Zamieszczam fotki najwyższej linii niemieckich Lloyd .Buty swego czasu intensywnie chodzone. Nie przeliczę na kilometry , ale było tego sporo . Jeszcze sporo czasu upłynie zanim się przetrą . 1 Cytuj
Manul Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca A to R. w butach od L. Vassa. Te były zdecydowanie mniej użytkowane , a znaczka już nie widać . W ogóle Vass , to jedna z moich ulubionych firm. 1 Cytuj
Manul Opublikowano 12 Marca Zgłoś Opublikowano 12 Marca Kontynuując swój monolog , przypomniałem sobie o butach zakupionych pewnie ze 4 lata temu w TK. Kosztowały w okolicach 150 zł chyba. Dostały też swoje na chodnikach, a podeszwy wyglądają bardzo dobrze . Wręcz rewelacyjnie na to ile one przeszły . 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 12 Marca Zgłoś Opublikowano 12 Marca Swoją drogą, może to okazja dla @Zbyt na znalezienie dla siebie niszy na rynku? Chyba uczysz się teraz u szewca w Budapeszcie. Porządna, dostępna równie zdalnie usługa wymiany podeszwy, to coś, czego chyba brakuje w Polsce. Tylko nie za milion monet. Ja bez problemu bym zapłacił np. 800 zł. 3 Cytuj
Zbyt Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca @Velahrn dzięki, jakoś umknął mi ten temat 'renowacja obuwia' Montuje lub wymieniam fleki plus zelówki vibram w klasycznych butach. Mam też włoskie blaszki na czubki, ale jeśli chodzi o wymianę podeszwy w butach szytych pasowo, to zależy jakie to są dokładnie buty. W butach bespoke, które obecnie tutaj robimy, obcasy są tak pancernie wykonane, że nie ma szans na ich demontaż. Jeśli jest to but typu fabryka, to na pewno trochę łatwiej, zależy też w jakim stanie jest sam pas. Tutaj super widać wszystko, jak wygląda wymiana podeszwy w takich butach z krytym szwem, ile to jest pracy. Cytuj
Zbyt Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca aha, niektóre firmy robią tak, że wycinają podeszwę nie ruszając obcasu. Cytuj
Velahrn Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca 3 godziny temu, Zbyt napisał(a): aha, niektóre firmy robią tak, że wycinają podeszwę nie ruszając obcasu. Odnosząc się do filmu powyżej - Steve z Bedo's Leatherworks to prawdziwy czarodziej, i w pokazanym przez Ciebie filmie, robi dużo więcej, np. tam wymienia jeszcze ramę buta, maluje i patynuje podeszwę, robi krytą linię szycia, blaszki na czubek, ozdobne rzędy gwoździków itd. TO NIE JEST STANDARDOWA WYMIANA PODESZWY Poprzez wymianę podeszwy rozumiem to, co robi szewc np. tutaj: Czyli najprostsza usługa wymiany podeszwy, w Stanach to 150-200 dolarów (tyle to kosztuje nawet u sławnych youtuberow, np. Wyatt&Dad) . A więc: zrywa starą podeszwę, uzupełnia korek w razie potrzeby, przyszywa nową, przybija obcas. Coś takiego w Red Wing Berlin to koszt 100-130 euro. https://www.redwingberlin.com/en/resoling/?srsltid=AfmBOorYZ03D2wXFgodaM3UUim2ifncjfIMNVq56XVh7A2f1g2LKyzmc Takiej usługi w Polsce brakuje 1. NIE wymiana obcasa 2. NIE miejscowe naprawy, przycinanie, podklejanie, kombinowanie 3. NIE zelowanie Tylko po prostu masz buty na skórzanej podeszwie, jesteś z tej frakcji niezelującej. Podeszwa się zużyła, to ch#$ wymieniasz na nową, za rozsądną sumę pieniędzy. Cytuj
Zbyt Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca wydajesz się być zbulwersowany tym, że wrzuciłem film jak pan sprawnie wymienia podeszwę - tak nożem stanley'a! To prawda, dużo tam robi rzeczy dodatkowych. W internecie wszystko jest proste i ładnie się to ogląda. W rzeczywistości bywa to bardzo skomplikowane, bo przecież nie ma jednej firmy i modelu, konstrukcji buta na świecie, może szewcy obawiają się różnych niespodzianek, które mogą się kryć pod obcasem, dlatego się nie podejmują Cytuj
Velahrn Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca 42 minuty temu, Zbyt napisał(a): wydajesz się być zbulwersowany tym, że wrzuciłem film jak pan sprawnie wymienia podeszwę - tak nożem stanley'a! To prawda, dużo tam robi rzeczy dodatkowych. W internecie wszystko jest proste i ładnie się to ogląda. W rzeczywistości bywa to bardzo skomplikowane, bo przecież nie ma jednej firmy i modelu, konstrukcji buta na świecie, może szewcy obawiają się różnych niespodzianek, które mogą się kryć pod obcasem, dlatego się nie podejmują w ogóle nie jestem zbulwersowany, a to że Steve ostrzy teoretycznie jednorazowe ostrze tego noża tapicerskiego, to powracający żart w jego filmach o polskich szewcach zaś mam opinię bardzo złą tj., uważam ich za oszustów, partaczy i krętaczy (z wyjątkami). Większości z nich nie dałbym do sklejenia pary trampek mojej córki, nie mówiąc już o droższych butach Cytuj
Fermiol Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca To akurat racja, że na youtubach wszystko wygląda prosto i łatwo idzie, 0 problemów. Tak samo jest z filmami o remontach czy mechanice samochodowej 1 Cytuj
Manul Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca Ja gdy się uczyłem swojego fachu u różnych Majstrów , to obserwując ich przy pracy ( głównie na wysokości ) bylem przekonany że powtórzę to bez problemu . Natomiast gdy sam musiałem wziasc narzędzia do ręki i wykonać chociaż część roboty to pamiętam , że wtedy najchętniej bym uciekł . Z dołu wszystko wyglądało na proste . Dopiero po ok 5 latach praktyki mogłem powiedzieć , że co nieco wiem i potrafię . 1 Cytuj
Zbyt Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca @Manul jesteś dekarzem?! Wiem mniej więcej o czym mówisz, kiedyś pomagałem specowi z klimatyzacją na zewnątrz - to tak się czułem wchodząc wysoko na drabine, a weź tam do tego, ściągaj te pokrywy, kabelki jeszcze przykręcaj mount Everest! Cytuj
Manul Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Pracowałem całe zawodowe życie w energetyce, na tych najwyższych słupach . 😎 1 Cytuj
Manul Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca 4 minuty temu, Zbyt napisał(a): @Manul jesteś dekarzem?! Wiem mniej więcej o czym mówisz, kiedyś pomagałem specowi z klimatyzacją na zewnątrz - to tak się czułem wchodząc wysoko na drabine, a weź tam do tego, ściągaj te pokrywy, kabelki jeszcze przykręcaj Cytuj
Fermiol Opublikowano 21 Marca Zgłoś Opublikowano 21 Marca W dniu 16.03.2026 o 16:38, Manul napisał(a): Pracowałem całe zawodowe życie w energetyce, na tych najwyższych słupach . 😎 Ja trochę podobnie bo też kabelki - w telekomunikacji na BTSach, w tym na kominach czyli jeszcze wyżej. Wytrzymałem 2 miesiące 😁 Cytuj
Velahrn Opublikowano Poniedziałek o 15:53 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 15:53 Idzie mi coraz lepiej, więc odważyłem się odnowić rant w butach z cordovanu Przed I po 8 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi