DamianS Napisano 4 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2019 Byłem dzisiaj na pierwszej przymiarce swojego garnituru ślubnego u p. Zbigniewa Radlickiego w Poznaniu. To mój pierwszy garnitur szyty na miarę. Wiem, że przychodzenie na przymiarkę w niedopasowanej koszuli i innych butach jest mało profesjonalne, ale czas przedślubny nie rozpieszcza i zwyczajnie nie zdążyłem jeszcze ich kupić, więc proszę w miarę możliwości mi to odpuścić. Bardzo mocno kuszą mnie zamknięte klapy (ostatni dzwonek żeby to zmienić, jeśli w ogóle jeszcze da radę), natomiast zastanawiam się z dwóch względów - garnitur byłby przez to znacznie mniej uniwersalny i wg mojej narzeczonej zamknięte klapy mogłyby zbytnio podkreślać moje lekko szpiczaste uszy. Póki co stanęło dzisiaj na otwartych, ale nie wiem czy nie będę tego trochę żałował. Co o tym sądzicie, jak i o całym garniturze w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 4 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2019 Za dużo na razie nie widać. Ale wydaje mi się, że marynarka jest zbyt krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 4 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2019 Czemu w kółko zwracacie uwagę za długość marynarki? Przecież jak stoi tyłem to przykrywa co ma przykrywać. Jaki jest argument za tym, że powinna być dłuższa? Męskie kanony wyewoluowały i inaczej się ubieramy niż 50 czy 20 lat temu. Ubieramy się schludnie i elegancko między innymi po to, żeby się innym podobać, w szczególności kobietom. Wystarczy spytać płeć piękną o opinię. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że długie marynarki większości osobom się nie podobają i uważają je za dziadkowe. Podobnie jest z bardzo szerokimi spodniami. Oczywiście są wyjątki, ale mówię statystycznie. Często powołuje się argument, że sylwetka powinna dzielić na pół, ale trzeba wziąć również pod uwagę to, że patrzymy na kogoś nie z wysokości metra tylko prawie dwóch metrów i odbiór proporcji jest zdecydowanie inny. Zdaję sobie sprawę, że wkładam kij w mrowisko, ale za każdym razem jak czytam o długości marynarki to zawsze dopada mnie ta refleksja. P.S. Nigdy nie było uwagi, że ktoś ma za długą marynarkę, przypadek🤨 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 4 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2019 Nie mam pojęcia jakie były i są kanony, niespecjalnie przejmuję się czy istnieje jakaś zasada na ile części co się powinno dzielić. Dla mnie to po prostu kwestia estetyki. Nieco dłuższa marynarka byłaby (w mojej opinii) po prostu ładniejsza. Sam mam dłuższe marynarki niż na zdjęciu, nie wydają mi się dziadkowe. Od żadnej pani nie słyszałem również, że wyglądam w marynarkach dziadkowo... być może po prostu nie chcą mi robić przykrości. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 5 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2019 Panowie tu fachowo o długości marynarek, a na zdjęciach widzimy kamizelkę... Rękawy (ich długość jak i samo występowanie) mają wszakże wpływ na subiektywne (bo tylko o takim możemy mówić) postrzeganie długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 6 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2019 Czy klapy zamknięte czy otwarte to już kwestia gustu / przeznaczenia garnituru.Zamknięte na bardziej formalne / wieczorowe okazje. Do biura bym nie założył.Otwarte uniwersalne. Wg mnie do każdej okazji.Musisz sam sobie odpowiedzieć co czego ma Ci służyć.Moja opinia jest taka, że jak miałbym wydać sporo $ i mieć tylko jeden czy dwa garnitury to chciałbym z niego móc często korzystać.Przy piątym bym się zastanawiał nad garniturem do specjalnych okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 7 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2019 Moim zdaniem zamknięte klapy przy jednorzędówce garniturowej wyglądają gorzej, niejako są pewnym wydziwianiem na siłę. Ładne klapy otwarte robią robotę wystarczająco. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianS Napisano 15 Lipiec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 Dziękuję wszystkim za opinie. Klapy ostatecznie pozostały otwarte, co do długości marynarki również stwierdziliśmy, że jest w porządku i raczej nie byłoby najlepszym pomysłem ją wydłużać. Kolejna przymiarka - co sądzicie? Co do łamania się nogawek spodni - mam szpotawe kolana i gdyby je zwęzić tak żeby się nie łamały, to znacznie bardziej podkreślałyby kształt nóg, ponoć inaczej się tego nie obejdzie. Z dwojga złego stwierdziliśmy, że lepiej zostawić tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 15 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 Marynarka wygląda na zbyt krótką, ale z tych zdjęć ciężko to jednoznacznie ocenić. Liczą się przede wszystkim proporcje sylwetki. Mocne ramiona to nie moja bajka, ale to jest akurat kwestia gustu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 Poczucie, że marynarka jest zbyt krótka moim zdaniem potęgują mocno usztywniona ramiona. Do tego te zdjęcia mocno zniekształcają sylwetkę np. głowa jest zbyt duża w stosunku do reszty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi