Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie,

za tydzień, mój tata kończy 80! lat. wiadomo impreza, spotkanie rodzinne itd, natomiast gwoździem jest prezent. Żadne pomysły z internetu wg mnie nie mają sensu - album ze zdjęciami rodziny? ma w domu zdjęcia, po co kolejna książka, butelki, plakaty, poduszki - same przyziemne sprawy, które szybko pójdą w zapomnienie. No i wpadłem na pomysł czegoś bardziej ekstremalnego, coś co będzie wspomnieniem do ktorego będzie mógł wracać, a tego nie doświadczył. Otóż rozważam kilka opcji:

lot balonem

jazda monstertruckiem

jazda lamborghini?

zdrowotnie jest powiedzmy całkiem nieźle, tata nadal jeździ samochodem, ale już bardzo mało, bo nie ma gdzie. jedynie musi dbać o wzrok ze względu na operacje które na nie miał i ma ograniczenia co do podnoszenia ciężarów (nie hantli, tylko np. torby z zakupami).

Pierwszy chyba jest dość lajtowy, na pewno tata nie latał balonem, a nie ma lęku wysokości.

Monstertruck - nie korzystałem i nie wiem czy tam nie będzie za bardzo go telepało?

Lambo - tym na pewno nie jeździł, ale czasem jeździł po lotniskach sportowymi samochodami i startował w zawodach żużlowych za młodu, więc byłoby to jakieś wspomnienie młodości. przeciążenia są przy mocnym depnięciu (tak słyszałem, koledzy mówili ;) ), ale przy lekkiej jeździe byłaby frajda.

Więc co mi podpowiecie? bungee, spa, ludzka proca, lock room, tematy około wodne odpadają.

Posted

Ja bym optował za opcją supercar. Jeśli boisz się o zbyt ekstremalne doznania w Lambo, może coś w stylu Bentley Continental ? Wypożyczenie na 1 dzień, 1-2h przejażdżka po autostradach + kolacja/teatr itp.

Jak jest o tej porze roku z balonami i szybowcami ? Lata się w takie temperatury ? Pytam, bo kompletnie się nie orientuję.

• Like 1
Posted
2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Jak jest o tej porze roku z balonami i szybowcami ? Lata się w takie temperatury ? Pytam, bo kompletnie się nie orientuję.

Lata się. bo widuję balony na niebie w każdy weekend, 

@Krzysiek_W Lamborghini wydaje mi się adekwatne. Jednak próbowałbym zapytać, Nie wprost, ale tak sugestywnie. 

• Like 1
Posted

Lot balonem wydaje mi się bajka! Z Lambo, tak jak @Midlife-Crisis zasugerował - również próbowałbym się jakoś upewnić.

Jak jest zamiłowanie do motoryzacji, osobiście rozważyłbym jeszcze zabranie Taty na wyścig F1. Nie byłem, ale znajomi moto-zapaleńcy mocno polecali. Pewnie ktoś z grupy zaraz nam podpowie czy na pewno warto. Podejrzewam, że przeżycie jest mocne, a jednocześnie bezpieczne. Mamy rok wyjątkowy, bo Robert Kubica będzie walczył o swoje. Jest zatem szansa na jeszcze większe emocje i rodzinne doświadczenie czegoś bardzo wyjątkowego.

• Like 1
Posted
3 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Ja bym optował za opcją supercar. Jeśli boisz się o zbyt ekstremalne doznania w Lambo, może coś w stylu Bentley Continental ? Wypożyczenie na 1 dzień, 1-2h przejażdżka po autostradach + kolacja/teatr itp.

Pociągnąłbym ten ostatni temat - jeżeli ojciec lubi oczywiście - jakiś wypad do którejś włoskiej opery, filharmonii w Wiedniu czy teatru muzycznego w NYC? Ojciec i syn wskazują w smokingi  i ruszają w miasto :-)W wakacje byłem w Weronie i akurat publiczność zbierała się na operę w tamtejszym koloseum. Fajny widok - piękny letni wieczór, a uliczkami w stronę koloseum ciągnęli ludzie w wieczorowych kreacjach (oczywiście część widowni reprezentowała letni casual, ale też osób ubranych klasycznie było całkiem sporo. Kiedyś sobie - z żoną albo może właśnie z synem - zafunduję podobne wrażenie :-)

• Like 1
Posted
11 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

z dobrymi furami to raczej tylko sportowe, luksusowymi powiedzmy "czasem" jeździ i to już nie byłoby takiego "ohhhhh"

8 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Lata się. bo widuję balony na niebie w każdy weekend, 

@Krzysiek_W Lamborghini wydaje mi się adekwatne. Jednak próbowałbym zapytać, Nie wprost, ale tak sugestywnie. 

tylko w polsce to raczej dopiero na wiosnę, teraz by nic nie było widać przez smog :) no chyba że nad tatrami, ponad chmurami

8 godzin temu, saphir.pl napisał:

Lot balonem wydaje mi się bajka! Z Lambo, tak jak @Midlife-Crisis zasugerował - również próbowałbym się jakoś upewnić.

Jak jest zamiłowanie do motoryzacji, osobiście rozważyłbym jeszcze zabranie Taty na wyścig F1. Nie byłem, ale znajomi moto-zapaleńcy mocno polecali. Pewnie ktoś z grupy zaraz nam podpowie czy na pewno warto. Podejrzewam, że przeżycie jest mocne, a jednocześnie bezpieczne. Mamy rok wyjątkowy, bo Robert Kubica będzie walczył o swoje. Jest zatem szansa na jeszcze większe emocje i rodzinne doświadczenie czegoś bardzo wyjątkowego.

F1 byłby super, muszę to rozważyć, tylko obawiam się że to kawałek drogi, więc i wyjazd kilkudniowy (czytaj: "żona mnie nie puści bo córka ma tydzień, a synek wymaga dopieszczenia bo jest zazdrosny" :))

7 godzin temu, Kyle napisał:

Pociągnąłbym ten ostatni temat - jeżeli ojciec lubi oczywiście - jakiś wypad do którejś włoskiej opery, filharmonii w Wiedniu czy teatru muzycznego w NYC? Ojciec i syn wskazują w smokingi  i ruszają w miasto :-)W wakacje byłem w Weronie i akurat publiczność zbierała się na operę w tamtejszym koloseum. Fajny widok - piękny letni wieczór, a uliczkami w stronę koloseum ciągnęli ludzie w wieczorowych kreacjach (oczywiście część widowni reprezentowała letni casual, ale też osób ubranych klasycznie było całkiem sporo. Kiedyś sobie - z żoną albo może właśnie z synem - zafunduję podobne wrażenie :-)

opera to niestety nie jego klimaty. moja mama, oj tak, tata to by chętnie pooglądał silniki samochodowe na promach dalekomorskich :) ale Twój pomysł postaram się zapamiętać, jak mi syn będzie chciał zrobić prezent na pięćdziesiątkę.

Czyli generalnie zostaje lambo i balon, a jako dodatek jeszcze karnet na kilka sesji floatingu, bo tym był też mocno zainteresowany jak mu poopowiadałem

Posted

Lambo to świetny pomysł i moim zdaniem bardzo adekwatny :) ojciec będzie zachwycony, jazda takim autem jest nieporównywalna z niczym innym.

Zwróć tylko uwagę na wąskie i pewnie mocno trzymające kubły. Jeśli Twój ojciec jest słusznej postury, to może odczuwać pewien dyskomfort który mu nieco przeszkodzi podczas radości ;) 

Posted

Ja stawiam na ten balon, lub szybowiec jak napisał pi_senny. Przeżycia na pewno niezapomniane, a te auta to jednak przeciążenia i emocje, które niekoniecznie przy takiej ładnej rocznicy muszą dobrze służyć. :)

Posted

Jeżeli ojca interesują kwestie techniki również inne niż silniki, to jeszcze w grę wchodzi wycieczka do Glashutte (w miarę blisko, kilka godzin jazdy), najlepiej jakby się udało ze zwiedzaniem jakiejś manufaktury (jest tam też muzeum) i na koniec zakup jakiegoś czasomierza, znajdzie się coś na każdy budżet. Miejscowość jest całkiem uroczo położna, i jeszcze można potem wpaść na obiad do Drezna na starówkę. Fajna rzecz, przerobiłem w praktyce, kilka lat temu zrobiliśmy taki wypad ze szwagrem, w butikach w Dreznie poprzymierzaliśmy do tego trochę Glashutte Original oraz Lange. Choć może w wieku Twojego ojca skłonność do gadżetów jest mniejsza.

Choć pewnie Lambo ciekawsze, ale do mnie nie przemawia, jakoś w ogóle samochody mnie nie interesują, dla mnie obiekt czysto użytkowy :-).

Posted

To może zamiast zegarków wycieczka do Porsche Museum w Stuttgarcie (Zuffenhausen)? Blisko, obiekt jest kapitalny, dziesiątki limitowanych edycji samochodów i każdy, wydany dotychczas model na wyciągnięcie ręki (ach, to Porsche 917/20 w Pig Livery). Wartościowa lekcja historii i pożywka dla oczu petrolheadów.

https://www.porsche.com/museum/en/

...a po zwiedzaniu czas na Porsche Drive, dostępne w Porsche Musem.

https://drive.porsche.com/reservierung/rental?lang=US&station=001

Wycieczka mega atrakcyjna, zwiedzanie cudownego muzeum + jazda sportowym Porsche. Pisałbym się na to :-D 

image.thumb.png.2d5d7813e3e203e427a35a8f0ef49d96.png

Classic_Sports_Car_Porsche_Museum_7.png?

image.png.9918a825df5386a337c2bf70b6120dc1.png

Posted

@Kyle i @The-Bigwig - mimo że dość blisko to i tak byłaby to wycieczka na parę godzin w każdą stronę (czyli odwołanie do mojej żony i blokady rodzicielskiej ;)), natomiast poczekam jeszczej chwilę jak mój syn podrośnie i sam się z nim tam przejadę, zrobimy sobie industrialne wakacje :) dzięki za cynk!

• Like 1